Monday, November 16, 2009

c o u p l e @ T a a r u f

Dalam kesibukan orang lain berduyung-duyung ke cinema,


menonton 2012,Pisau Cukur,Ninja,Phobia n bla bla bla....


aku kat umah tengok filem lama,Ayat- Ayat Cinta..





lantakla dah lapuk pon cite tu..


yg penting pengajaran dalam movie tu yg utama..


apa kaitan ngan entri aku kali ni..


teringat satu babak dalam filem ni..


"Islam tidak mengamalkan couple tetapi menggunakan istilah taaruf"


sungguh bermakna ayat tu..


lantas aku bukak kamus online n cari apa itu maksud taaruf..


jarang aku dengar perkataan tu..


berbanding dengan couple yang selalu aku dengar..


taaruf bermaksud saling berkenalan atau mengeratkan hubungan silaturrahim tanpa mengira jantina atau bangsa..


couple mempunyai erti berbeza..faham2 sendiri la ye..


kadang2 kita sendiri x dapat elak dari budaya couple..


seolah olah dah jadi budaya dalam masyarakat kita..


tapi bila fikir balik,memang taaruf ada banyak kelebihan..


berbanding couple..


kita semua pon dah besar kan..so,faham sendiri la mana yang halal..


mana yang haram..








4 comments :

Nawal said...

taaruf kt sni utk yg 2 org je @ rermi??

rozuan said...

2 orang la..taaruf tu macam kita kenal untuk jadikan dia sebagai pasangan hidup..so,ada batasan die la dalam bertaaruf..x leh bersentuhan..cm biase la..tu je..

EasTBuLLeT ChaoTiC said...

tp kalo taaruf dgn budak PDT matrik camaner..?? he3!

rozuan said...

ok je..aku x pandai..taaruf ngan bdk matrix PDT je..x macam ko,taaruf ngan budak diploma