Friday, March 26, 2010

a.n.d.a. m.a.s.i.h. b.e.r.t.u.a.h.


ketika anda complain..
"kenapa la bantal ni keras sgt..kenapa la selimut ni nipis sgt.."
ingatlah
masih ada yg tidur berlantaikan tanah dan berbumbungkan langit..

ketika anda complain..
"kenapa la makanan cafe asyik sama??..kenapa la ikan ni keras mcm batu??"
ingatlah..
masih ada yang sedang kelaparan berhari-hari tanpa makanan..

ketika anda complain..
"kenapa mak aku ni asyik membebel je ha??..kenapa la ayah aku strict sgt??"
ingatlah..
masih ada yg tidak pernah melihat wajah ibu dan bapa mereka sewaktu hidup..

ketika anda complain..
"kenapa r lecturer ni bosan sgt??kenapa la kelas ni jauh sgt.."
ingatlah..
masih ada yang bercita-cita untuk kesini
tapi terpaksa berkorban masa depan kerana kemiskinan..

ketika anda complain,
"baju kena beli baru la..dah buruk..",padahal dlm almari berlambak2
ingatlah..
masih ada yang tidak pernah merasai baju baru ketika pagi raya..

ketika anda complain..
"kenapa la motor die lg mahal,smart plak tu..kna beli cm die ni.."
ingatlah..
masih ada yg tidak mampu dan sanggup berjalan kaki semata2 menuntut ilmu..

ketika anda complain..
"kenapa r x de org nak bantu aku ni!!byk masalah ni..dh pening kepala"
ingatlah..
ALLAH SWT sentiasa akan membantu anda..

2 comments :

.b.e.d.d.y. said...

"kenapa la makanan cafe asyik sama??"

yang ni memang tak boleh tahan ok. haha

Shukri Mohd Ali said...

sebab tu aku cuma ada baju yang sama untuk ke kuliah (t-shirt2 kolej, kemeja hitam dan oren) dan aku akan pakai berulang ulang dalam seminggu...bersyukur dengan apa yang ada. heh.