Sunday, April 25, 2010

ciri lelaki sejati di mata wanita



Assalamualaikum dan salam sejahtera

entri kali ini sangat simple dan menarik..
sekadar ingin bertanyakan pendapat anda..
terutama kaum hawa..

Pada pandangan anda.apakah yang dimaksudkan dengan lelaki sejati di mata anda?


adakah seorang yang dari luaran seorang maskulin tetapi berjiwa songsang?
adakah seorang yang lembut dari luaran tetapi bernafsu normal?
adakah seorang yang menjaga penampilan diri?
adakah seorang yang mempunyai pegangan agama yang kuat?

Jawapan ditangan anda..sila berkongsi dengan kita semua..

10 comments :

yanalililala said...

yang paling utama : dia seorang yang begitu penyabar.

ateeka amer said...

erti sejati pada aku ialah; err macam lagu Sejati yang Awie nyanyi. sekian terima kasih. *sori la aku mamai tak cukup tdo. hik*

Bungakopi said...

yg pling penting, bliau mestilah tidak gunakan status lelaki utk enggan basuh pinggan lepas makan, enggan tolong bini jaga baby dan yg sewaktu dgnnya. huhu-tu utk calon suami.

lelaki sejati- erm,lelaki sejati tu gapo?

wan qistina bt abdullah said...

1)IMAN
-ada basic agama yang kukuh coz dia yang akan memimpin keluarga. Alangkah bahagianya jika si dia sentiasa menegur kesalahan kita. Inilah tanda cinta yang sejati, ingin bersama sampai syurga.

2)ILMU
-klu nak berjaya dunia & akhirat, both kena ade ilmu. Sgt mendambakan pasangan yang berilmu,sm2 mencintai ilmu, boleh sm2 share ilmu yang dimiliki & sm2 berbakti kepada masyarakat.

3)penyayang,penyabar, n ape2 yg sewaktu dgnnya...

4)penampilan
-menutup aurat
-bersih
-xstylo pun xpe, p klu stylo sdap je mata memandang..hehe

5)fizikal
-cukuplah sihat tubuh badan & mampu menyara keluarga
-xkesah pun klu xhandsome, asal sejuk je mata memandang

*utk memiliki pasangan hidup camni, diri sendiri pun kena camni.
Kan lelaki baik utk pompuan yg baik n vice versa. Yang penting sentiasa berdoa kpd-Nya agar dkurniakan pasangan hidup yang baik n mohon jangan dibuka pintu hati ini kpd insan yg bukan diciptakan untk kita. CINTA ini hanya untuknya....sekian,wassalam

aCu said...

1st on the list:

- dapat membimbing saye. =)

tu sgt penting. why?sbb ayat ni merangkumi semua aspek. kalau dia nak bimbing kita, die kene ade ILMU. dr mana die nak carik ilmu? dgn belajar DGN KESUNGGUHAN. sebab apa? cmne nak bimbing kita kalau ilmu yg die ade pun tak mantap? so, bile dah ada ilmu, secara x lgsung die BOLEH FIKIR MANA BAIK-MANA BURUK. so, kebarangkalian utk die bertindak curang, tidak bertanggungjawab, x amanah agak rendah dan dia akan menjadi penyabar sbg seorg suami, menyayangi isteri..bla..bla..jika dia benar2 ingin mnjd sorg muslim sejati. jadi, utk itu , die juga dgn sendiri akan mendalami ilmu agama. untuk apa?utk masa depan keluarga. so..tu la die. hehe

Bungakopi said...

aku bagi award kat ko. sila datang amik. huhu. 20 minit lagi. bukan skrg.

Bungakopi said...

ada, cuba refresh balik. huhuh

azaliahjsalleh said...

in my opinion
lekaki sejati x perlu tunjukkan kegagahan mereka kerana ianya bersifat secara dlm.
laki sejati bukan bermakna dia perlu jd jiwang
cukuplah sekadar menjadi seorang yg romatik.
yg penting punyai iman =)
mampu memberikan bimbingan kpd anak isteri beliau

Maryam Fatanah said...

wan, for me in finding an ideal life partner i prefer to look at islamic perspective which are

1) His/her property
2) the looks
3) the decendants
4) the religion

but most important is the religion rite? personally i dunno exactly org cmne yg sesuai ngn ak nih cuz blom tntu ak pun sesuai ngn dy kan? i just hope that the guy cn guide me..but make sure yg dy ade kerjaya la

kekunang said...

bersetuju ngan qistina!!