Friday, October 8, 2010

Origami.. hobi baru aku..


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Waktu sekarang hujan lebat..Aku bosan dan tak tahu nak lakukan apa..

nak main UNO @ daun terup, perlukan kawan..
nak main chess @ karom, x de peralatan dia..
terus aku ambil kertas keras berwarna untuk hiaskan papan board meja di bilik aku..

tiba-tiba, dapat idea..
Cover kertas A4 berwarna tuh ada gambar crane(burung Jenjang)..
Kamu semua tahu burung jenjang tu macam mana?
Aku pernah tengok cerita cina, Kalau diorang nak meminta sesuatu hajat,
diorang akan buat burung jenjang guna kertas sampai penuh satu botol..
kemudian, diorang letakkan semua burung jenjang tu dalam air..
entah betul,entah tidak..

ni lah burung jenjang!!

teringat Sensei(Guru dalam Bahasa Jepun) waktu sek. men. dulu ajar..
tapi dah lupa la..x pe,dalam internet ada cara nak buat..

tak sabar nak create burung jenjang sendiri..
nantikan hasilnya pada post akan datang ok!!

3 comments :

KizZ said...

hehe..sama macam kiz..memang minat tul wat origami ni..yang paling best,kiz dah wat 1 naga terbang and 1 dinasour yg style t-rex uh..sume belajar kat tenet jek

aCu said...

haha...yup! me too! suke2. tp skrg ade hobi lain. hobi melukis animal versi kanak2. :)

awaniz said...

lu hobi phtography apa cita? gua semakin nak bergiat nih... lu jgn kasi tinggal itu photogrphy masuk ini origami.. malu gua mau bagi lu masuk bilik gua ataupun bilik photographer proff wannabe... gua dan khyrie...

Lu apa cita???