Wednesday, November 10, 2010

Sejarah DSLR..


Assalamualaikum dan salam sejahtera utk semua pembaca dan blogger..

Kerap jugak skang ni Pak Cek Biola post kat blog ni..
Banyak benda yang ingin dikongsi bersama..

DSLR @ nama panjangnya Digital Single Lens Reflex..
mesti ramai dah familiar dengan term ni..
Sudah menjadi trend masa kini, DSLR tu is jusk like phone..
benda penting yang perlu dibawa ke mana-mana untuk mengambil moment2 penting..
Cuba lihat disekeliling anda,sudah tentu anda dapat lihat pelbagai model DSLR..
dari pelbagai jenis jenama..

Pak Cek Biola bukan ingin bercerita tentang Latest updates pasal DSLR..
Pak Cek ingin bercerita bagaimana asal usul DSLR yg sebenarnya..

Anda semua tahu tak?


Kamera Abscura



Fakta Menarik!!



Kamera Mammoth
  • Tahun 1990, seorang jurugambar telah mencipta kamera Mammoth; kamera yang besar, berat mencecah 1400 paun, dan lensa seberat 500 paun.
  • Kamera awal memerlukan 15 orang untuk mengangkatnya.. Bayangkan betapa berat kamera tersebut!!
  • Kamera ini guna filem sebesar 4 setengah kaki x 8 kaki dengan bahan kimia sebanyak 10 gelen digunakan.
Abscura telah diubahsuai sehingga tercipta kamera Kodak oleh George Eastmen pada tahun 1888 yang bersaiz lebih kecil..



Fotografi
  • Seni foto ialah lukisan menerusi cahaya dan tanpa cahaya,seni foto tidak berfungsi
  • Istilah Photography diperkenalkan pada 1839
  • Fotografi banyak memberi sumbangan kepada dunia perfileman yang pertama kali dipelopori oleh seorang warga Britain, Eadward Muybridge.
  • Flash @ lampu kilat pertama kali digunakan oleh Harold E. Edgerton pada tahun 1938.
  • Filem negatif pula ditemukan oleh William Henry Fox Talbot dari England sekitar 1850.
  • Negatif filem tersebut diproses selama 40 saat di bawah terik matahari

Teknologi Kamera

  • Seiring dengan waktu, teknologi semakin berkembang pesat
  • Kamera bukan sekadar berfungsi sebagai medium untuk menangkap gambar malah digunakan untuk menangkap objek yang sedang bergerak.Antaranya seperti kamera video, kamera mikro,kamera sensor dan sebagainya.
  • Kamera digital ketika awal kemunculannya tidak diminati oleh golongan profesional
  • Hal ini kerana, pada hujung tahun 1980an, teknologinya masih lagi seperti kamera kompak yang biasa.
  • Namun,pada awal 2000, kamera digital direka dengan mengambil kira dari sudut kerja profesional.
  • Akhirnya,terciptalah kamera digital dalam format SLR(Single Lens Reflex)



diharapakan agar info ini serba sedikit dapat memberi pengetahuan kepada anda semua.. Betapa besarnya dan susahnya orang zaman dahulu untuk mencipta Kamera.. dan hari ini kamera makin mengecil dan makin moden..

5 comments :

nur said...

nice info .. thanks
ALL IN ONE

momochan said...

HAHHA besar kot camera.ok jap bayangkan bawa camera besar tu g pavilion sbb nak amik pic kenang-kenangan la konon nya.HUHU klakor la. hehehhe apapun momo nak beli dslr ni satu bila da expert guna nnt =)

awaniz said...

bukankah ko pernah buat entri pasal ini???

Awangku Johan said...

huhuhuu.. kamera idaman..
tak tau bila nk gapai benda ni..
macam2 sejarah kamera DSLR ni ya..

zacky ~786~ said...

whoaa~ kamera idaman den gak nie.!
still tak mmpu lg nak beli .. :P
satu hari nanti .. mybe..! ;)