Sunday, November 14, 2010

Teh Tarik Perisa Babi


Salam buat semua..
apa da pak cek biola nih..kurang selera makan..
tiba-tiba ad perkataan haram tuh..haha..

Korang pernah tengok tak produk ni kat pasaran..
hati-hatilah ye..
Memang nampak logo halal tuh..
Anda pasti ke dia halal??erm..
meh kita tengok kandungan bahan nye ok..


nampak tak E471 tuh yang dah ditanda merah tuh..
dah kecoh lama dah..
ada yang kata kod itu lemak babi(status sama dengan khinzir)
berperanan untuk bagi tarikh luput lagi lama..

Sebagai pengguna Islam,
kalau anda rasa syubhah,lebih baik jangan beli..
jauhi benda syubhah dan haram..
Beli lah Power root nye ok!!
haha..siap promote lagi..

info:dari blog munna80

11 comments :

Epis said...

astaghfirullah..

Rozuan Ismail said...

nape ngan ko ni epis?

Epis said...

yela, ade tanda halal, tapi haram..
erm, xtau nk kte ape dah...

Rozuan Ismail said...

tanda halal pon dah jadi macam barang dagangan..tanda halal boleh dibeli..entahlah..apa nak jadi ngan dunia sekarang ni..

ayied farid said...

kalo la kite betul2 dpt bezakn tanda halal yg sah dan x. susah betul cmni...

Rozuan Ismail said...

farid,sebenarnya logo halal ni dh distandardkan..try tgk latest nye kt website jakim.. biasa yg ciplak tu boleh nmpak ad beza sikit.. tapi,mcm lah logo betul halal x leh diciplak kan..susah nya..huhu

ateeka amer said...

ada belacan berperisa tambahan bulu anjing

Rashid said...

Berwaspadalah sebelum mendarah daging ..

Moga kita terhindar dari terminum benda-benda cam ni.

caliphkaai said...

huih? ade tanda halal jakim tapi haram?

bahaye nih. mudah saja kite tertipu.
tapi la kan, sebelum kita maklumkan kat orang lain, apa kate kite cari sumber2 yang lebih kredibel? macam website yg ade cakap pasal kimia2 ni. ataupun website ala-ala jakim dekat luar negara.
bukan x percaya blog sesiapa, tetapi kalau nak deliver maklumat macam nih, x boleh terus cakap 'A adalah B'. lagi-lagi melibatkan halal haram.

dekat website jakim aku cube cari, tapi list aditif dia mcm x lengkap/menyeluruh. maka, terpaksa google merata.

ada satu website satu federation di New Zealand yang buat compilation pasal additive makanan.
walaupun x lengkap, tapi die ade letak pasal E471.

"Monoglyceride and Diglyceride 471-
Emulsifiers, dough conditioners, texture improvers"

nak linknya?

http://www.fianz.co.nz/halal/halal_addcontent.php

tengok nombor 53. dalam website tu, die kate questionable. maksud die questionable adalah "Source may be derived from, or contain ingredients of, animal origin.".

die kate OR, maka memang x jelas. maka, kalau nak senang citer syubhahlah kan?

tapi terjumpa pulak satu website nih. die ade eksplen apemende E471 tuh;

linknya?

http://www.gmo-compass.org/eng/database/e-numbers/159.mono_diglycerides.html

aku pun xbrape paham ape die mrepek pasal bahan kimia tu. name pjg2. tapi ade part yg die tulis;

"The basic material for mono and diglycerides comes mainly from soya beans."

kesimpulan? maka boleh jadi jugak e471 tu dibuat dari soya.

berbalik pada kes kopi tadi, memang leceh kita nak google satu2 untuk tiap2 produk yg kita sangsi kehalalannya. tetapi untuk mengelakkan kita terfitnah mana-mana produk kompeni, adalah lebih baik untuk kite berjaga-jaga.

misalnya kalau dengar dari org, pastikan disebut sebabnya(dan sebab itu bukan semudah ayat 'sebab bahan B itu dari babi', tunjuk buktinya, siapa (JAKIM atau ngo mana2) yang cakap.). tak bermaksud seribu blogpost cakap bahan B tu haram bermaksud bahan B itu benar-benar haram.

sebagai customer/consumer, kite berhak tanya kompeni itu sendri pasal status halal/x halal. tanya bahan ape die pakai untuk ingredient die. apa sumber untuk E471 dia, kalau die kate haiwan, tanya haiwan tu halal ke tidak. kalau die kate haiwan dari luarnegara yang kita tak tahu halalharam, maka mungkin jatuh syubhah.

disebabkan jakim pun mungkin ada nombr telefon/ email, hantarkan email-email tanya pasal e471 di malaysia. ada ke tidak pengawasan sumber untuk bahan e471 ke kilang-kilang di malaysia ini.

sekadar fikiran.

zacky ~786~ said...

damnn

Rozuan Ismail said...

Saya dah check kimia E471..memanglah dia kata dari sumber minyak tumbuhan tapi risiko untuk lemak khinzir adalah tinggi..Jadi,orang yang beragama Islam dan yahudi dminta elakkan dari makan makanan @ minuman yang dibuat dari kimia terbabit..

kan syubhah tuh.. elok lah kita tinggalkan..kita x taw halal ke haram..