Friday, December 17, 2010

Bahasa Singkat atau Bahasa SMS menjadi pilihan zaman kini..


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua..

Sejak tahun 1995, bahasa SMS mula diperkenalkan secara komersil..
Bagaimana ini berlaku?

kerana Sistem Short Message Service(SMS) yang mempunyai had huruf untuk dikirimkan pada satu masa.. jadi, bahasa melayu @ bahasa Inggeris perlu disingkatkan..

sila klik untuk membesar

contohnya,

"Hari 2 I 4get nk bwk hadiah 4 u" = Hari itu saya lupa nak bawa hadiah untuk awak

Fenomena ini tidak boleh disalahkan kepada sesiapa
kerana zaman ini kita mahu sesuatu @ bergerak dengan cepat..

sila klik untuk membesar


Jadi,apa pandangan anda?
Adakah bahasa SMS bagus atau tidak?

6 comments :

Scarlett O'Hara said...

klu setakat singkatan biasa2 tu ok lagi ni entah apa2.Pening kepala baca.

p.s: kejadian ponteng tu kejadian benar semata2 benar.Ponteng kerana membaca ^_^

ir MASha said...

antara faktor bahasa melayu budak2 sekarang pun makin teruk

Sham said...

abis takkan sms nak pakai ayat pnuh kan...penatla plaks...

kiwi said...

bukan pada sms je. Kat mana2 pun, contohnya fb, blog.

Puteri Iqa Izyan said...

dulu kan, suke sgt gne shortform.
tp sejak berblog guna bahasa baku nih, jrg gune short form cm dlu.hahaha

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

eeemmm sekarang dah jadi bahasa rojak dahhh sekejap pendek sekejap panjang sampai tak faham lahh