Friday, December 17, 2010

Pak Cek Biola diserang Demam Denggi..

Assalamualaikum dan selamat malam

Korang pernah dengar penyakit ini?
Demam Denggi..Satu penyakit bukan gigitan manusia tetapi gigitan nyamuk..x semua nyamuk,ada nyamuk spesies tertentu sahaja

Ini pengalaman benar pak cek.. Tahun lepas, selepas selesai pengajian di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, pak cek ada 2 bulan lebih cuti sebelum masuk universiti..

Rumah pak cek jauh nun di Kelantan..So, pak cek ambil keputusan untuk tinggal dalam seminggu dekat rumah abang di Setapak,KL.. Masa tu,area rumah abang tu memang banyak kes  demam denggi..nak kata kotor,x sangat sebab itu kawasan kuarters guru..

inilah nyamuk aedes


Setiap kali abang dan kakak ipar pergi kerja,mereka pesan suruh tutup tingkap waktu dalam pukul 7 pagi dan waktu maghrib sebab masa tu lah nyamuk Aedes banyak berkeliaran..Entah datang dari mana satu nyamuk tu gigit pak cek..Satu malam,pak cek mula pening kepala,dan x hilang pening sampai pagi esok walau makan ubat.



so,my abang bawa pergi klinik panel and doctor said,nothing,,just demam biasa..Malam tu,i have to go back to Kelantan by train at KL sentral..Bila kat dalam train,x rasa kita demam sebab ada air cond..



Sampai kat Kelantan,ayah saya tgk saya pelik dan dia hantar saya ke Klinik dan saya disyaki demam denggi dan dirujuk n dimasukkan ke hospital..My mom x de sebab ada kursus and ayah saya x leh jaga sy 24 jam coz dia ada kerja..tggl saya sorg dekat hospital..so sad..

tanda2 demam denggi..


4 hari I need to stay at hospital,malam2 pasang kelambu n it's so hot..bngun pagi esok,mesti satu badan berpeluh..Sehari 3 kali kena suntik dengan jarum besar..Dan 18 botol air + garam dimasukkan dalam badan pak cek..And papa belikan air 100 plus..memang merana n nasib baik pak cek bukan demam denggi berdarah..


p/s jauhkan diri anda dari nyamuk Aedes dan bersihkan segala tempat pembiakan nyamuk Aedes..Hapus Aedes Cegah Denggi

7 comments :

qasehraihan said...

nauzubillah..takut ek..
tp mmg org ckp minum 100 plus cepat ok..

pemetik bintang said...

jaga diri :)

iqbalhakimi said...

aah..minum la air 100+ byk2..insyallah..

deAnza-wAnda said...

bahaya denggi nie taw...

ir MASha said...

seram jugak dengar demam denggi ni.huhu

syik@ iek@ said...

uish bahaye meyh...

Puteri Iqa Izyan said...

tak penah lagi kena. tp harap2 tak akan kena lah..