Friday, January 14, 2011

Azan masjid pon dikira bising ke? Apa nak jadi ni..


tertarik dengan satu laporan dekat blog Malaysia Kini
pasal aduan tentang azan yang dikatakan bising.

kalau nak baca lebih lanjut,sila klik sini ok!!




hal ini dibangkitkan oleh seorang peguam bukan Islam
yang tinggal 1 km dari pangsapuri tu..

Dia kata azan bising dan ganggu dia tidur masa waktu Subuh
dan masa solat Jumaat
padahal,Orang bukan Islam yang tinggal belakang masjid tu kata tak ganggu pon..
Pihak masjid slowkan bunyi azan dan masa Solat jumaat guna speaker dalam masjid sahaja
itu pun dia bising lagi,cakap still bising..



Hey kau!!
Aku tahu kita negara majmuk tapi ingat sikit..Agama rasmi adalah islam
Orang bukan islam lain tak kisah pon sebab dah biasa
tak merungut apa-apa pon..
kenapa kau sorang kecoh betol..
Kau tu peguam..belajar undang2..tapi tak reti bertoleransi..



nak tanya korang?
betul ke azan tu bising?
Aku kalau dengar azan makin jiwa tenang ada la..
Ada orang bukan islam pon suka dengar azan taw tak..
Tolong la jangan ganggu sensitiviti kaum

21 comments :

nelly said...

ada ke patut dia cakap macam tu .

apezs shah said...

salam

mengong lor org macamtu.. keje membuta je lak tu.. haish..

Izamir Ridzwan said...

org KAFIR je yg kata bising.. kalau dia masih islam mesti tak kata cmtu..

Wan Hafisah Collection's said...

Susahla kalau duk dkt Malaysia tp tak reti nak repek hak beragama. hak bersosial, hak hbgn sejenis nak pulak dihormati?lagi2 dia tu lawyer?agak dangkal pemikirannya.sia2 belajar legal bertahun2. sia2 jadi lawyer atas nama shj.

GreenAppleKu said...

Mentang2 lawyer, kata2 dia semua org kena ikut. Wake up! Orang islam..jangan mendiamkan diri dalam isu agama. Bangsa dan penganut agama lain, kalau hak mereka disentuh apatah lagi ditegur, mau mcm nak kiamat Malaysia ni..tapi kalau mereka komen hak orang Islam..kena kita turut jer. Enough is enough! Sapa suruh kau beli rumah dekat masjid? Kau kan lawyer, gi beli rumah kat tempat lain lah.

hakeem kira said...

orang bodoh camni je slalu nak cari gaduh .

Pearl Kaz said...

'funny' lah lawyer ni... kite duk seblah rumah cina, diorg solat pakai asap2, kita tak bising pun bau asap tu kurang menyenangkan? time CNY, dong ceng dong ceng naga menari, kite tak mengadu pun bising? waktu thaipusam, MRR2 jem, kita tak mengadu pun suruh buat perayaan kt tmpt lain selain batu caves? india pecah2 kan kelapa, time wesak ke tu? kurang pasti pule, hihi... kite tak ckp pun suruh jgn membazir...? sbb ape? sbb Malaysia negara majmuk. kalau tak boleh nk bertoleransi, pergi la pindah tempat lain. takpun negara lain... sekian.

aCu said...

dunia akhir zaman. (-_-)'

bidadarihijau said...

eeeeeee..mmg tak suke jugak org mcm ni...ptotnye hormati agama lain

suka cartoon said...

yang ni saya dah bacer...sebab kan nak survive BN ikutkan jer pe yang peguam tu suruh buat,.....ada ker patut..saya tak da sokong maner2 parti politik..tapi jgn sebab politik agama yang dipertaruhkan..beringatla sikit..

Muslimah Optimis said...

melampau sungguh orang yang beranggapan macam tu... kalau orang lain, dia sorang saja tak ok, adalah tak kena tu dengan diri dia.. kita doakan dia diberi hidayag.. mana tau suatu masa nanti dia tergerak hati nak mengucap syahadah..ameen

MO ada pengalaman duduk satu berdepan dengan bilik non muslim yang beragama Hindu.. pengangan agama adalah hak masing2... yang geramnya, bila jam 7 je hampir2 masuk waktu maghrib, hidung-hidung kami (rakan2 muslim) akan mula terhidu bau yang kurang enak... diorang sembahyang... walaupun rasa terganggu, tapi takdelah sampai nak tegur diorang jangan sembahyang..so, bila masuk jam 7 je, terus ke surau... bau wangi je...

Wan Ahmad Izudean said...

aish...tulah..xpatut betollah...
kann 1 malaysia..kita kenalah saling menghormati...

naz xyzrine said...

kekalkan azan sepanjang masa . sebab kalau kurang nya laungan azan, maka lagi cepatla dajal naik kat muka bumi ni .

ahsfantasy24 said...

pakcik cina yg mngada2 tu
sila blik ke ngara asal beliau
klw xleh nk hormati agama rsmi ngara
ni.. mmg hancur la ad makhluk cam tu..

whitecappuccino said...

Dia kena duduk dalam hutan.

sy!ka said...

azan itu menenangkan jiwa yg kacu bilau..

anamizu said...

ORANG TU nak rase penangan parang terbang dari team 3 line agaknye kot..dah lme idop kot die tuh...

recent post : |curriculum vitae atau resume???|

kiwi said...

urgh! tak patut betul. Azan banyak kelebihannya lah~

zal said...

aku lg kronik la bbanding lawyer tu. subuh kul 6, masjid belakang rumah aku ngaji kul 5.30am. bunyi tahap azan. aku smyang pun tganggu sebab dia pakai speaker dan volume sama time smayang. lepas subuh terus dia ngaji pakai speaker sama. xpun dia adakan ceramah. volume sama. apa kes?

isya' plak diaorg ceramah time masjid lain bang -_- aku setuju ngan mamat dalam link bawah nih. patut ada pemantau la.

http://drhalimahali.wordpress.com/2008/09/16/ulamak-mutabar-tentang-gangguan-bising-di-masjid-11/

masjid frim pun sama gak. smayang jumaat slalu sakit telinga. external speaker diaorg pakai utk azan, xde hal sebab sederhana. tp diaorg pakai internal, begegar telinga. ==

utk adil aku sokong kawal semua loudspeaker. satu lg,Mufti Taqi Usmani dari Pakistan ada sebut tentang Sayyidna 'Umar (R.A) yg menghukum org sebab diaorg mengganggu melalui ceramah mereka yg x kene tempat dan bising. itu baru suara, kalau loudspeaker amacam?link di bawah.:

http://www.everymuslim.net/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=99

d_LA said...

Azan tu mmg nak suruh org bangun subuh kan..bangun awal kan rezeki mudah masuk..

Hanif Borhan said...

ish3...mana toleransi kaum & agama, wahai peguam?mana p ilmu2 yg dok study waktu ambik ijazah dulu?

x payahlah dia nak kacau sentimen2 sensitif kaum...

kan dah termaktub yg agama rasmi negara agama Islam...

Ya Allah, lindungilah, bantulah Kami ummat Islam di mana2 kami b'ada...

takut pulak, apa nak jadi lah, bila umat Islam yg hidup & tinggal dalam negara Islam tapi disekat sekat kebebasan dlm negara sendiri...