Tuesday, January 18, 2011

Jangan harapkan balasan yang sama dari orang lain.. Fikirkan!!



"anda tidak boleh harapkan apa yang anda lakukan sekarang untuk orang lain,
orang lain akan lakukan perkara sama terhadap anda.."

-Rozuan Ismail-




Hye..tetibe nak post entri jiwang jap hari ni..haha

faham tak statement ikhlas dari wan kat atas tuh..
mesti ramai dah terasa dan terkenakan..biasa lah tu..

Bila kita tolong seseorang,jangan la kita harapkan
orang tu akan tolong kita..
bila kita buat baik kat seseorang,jangan la harap
orang tu akan buat baik terhadap kita..




niat tu kena betul lah
buat kerana ALLAH SWT..
bukan untuk dapat balasan..
kalau tak ikhlas,x dapat pahala taw..rugi je kann..

kita ni kan asal dari background berbeza
sifat dan perangai kita juga berbeza..
jadi,jangan la expect orang lain akan buat sesuatu yg sama macam kita
biasalah,ada hati yg cepat sensitif,ada yang hati kering,
ada cepat marah,ada yang penyabar..

Jadi,kalau anda sayang pasangan anda..
terima perangai mereka seadanya..
jangan cepat sensitif dan melenting..ok!!

12 comments :

Izamir Ridzwan said...

dan tak semestinya pandangan kita org lain

ahsfantasy24 said...

keikhlasan tnpa mmnta balasan tu perlu.. :)

MiSzy DiaN said...

tq utk tazkirah mcm nie yaa.. :)

kembatolo™ said...

sama la macam ibadat.
buat bukan kerana nakkan balasan.
kan? hee~

zacky ~786~ said...

btol tu..~ yg penting ikhlas..!!

r-mean said...

nasihat menasihati amalam mulia..
thanks bro~

niesz said...

betul..niat kan semue nye krna ALLAH, bile niat da slh, tkut jd mksud lain plak..

Sham said...

serius talk,aku akan baik dengan orang yang baik dengan aku je wan...yang jahat dengan aku, kalau boleh aku nak jahat gak...huhu..

kiwi said...

betul, xperlu mengharap balasan yang sama. mungkin satu hari nanti akan ada orang yang ikhlas terhadap kita kan :)

Mainur Hasnah said...

saya tag utk contest pic hitam putih taw

whitecappuccino said...

faham diri da cuba memahami org lain juga

Anonymous said...

Klu cm2 xperlu la buat baik pn