Sunday, February 27, 2011

Apabila Gaji Penoreh Getah = Gaji Engineer..

**thanks to blog TenangSudey sebab bagi permission dan idea untuk entry ini**


Jika dahulu orang kata,kerja penoreh getah ni tak standard la..
kerja penoreh getah ni kotor la..i x sesuai kerja ni(Kata-kata pompuan gedik)
tapi sekarang ni pompuan gedik tu lah gatal nak bernikah dengan penoreh getah..
Kenapa?
dah gaji mahal..sape yang tak nak kan..erm..



bayangkan,ada penoreh getah dapat RM2,200 dalam masa 3 hari..
tak caya?meh tengok kat berita harian..



yang tak boleh tahan,ulang alik pergi ladang getah naik Toyota Hilux yang harga lebih kurang RM90 000
korang mampu ke??





kalau ikut harga semasa,RM17.05 se kilogram,dan harga kat ladang cecah RM9 sekilogram
kalau toreh 22 hari,penoreh boleh dapat 1000kg..

sekarang ni harga kat ladang cecah RM7.50 sekilogram..
jadi try bayang dalam sebulan,
RM7.50 x 1000 = RM7500





sama gaji dengan engineer yang kerja di syarikat gas dan minyak..camner tuh?


p/s jadi jangan pandang rendah pada penoreh getah ye..
rezeki ni tuhan bagi..kita tak tahu kepada siapa tuhan nak bagi rezeki..

17 comments :

Novelgurl said...

salam..siapa yang pandang rendah tu ? hehe..rugi giler.

dilazfamily said...

betul tue. org keje toreh getah lagi byk $$ tau.

jom join HEARTBEAT. Klik sini for info
http://heartbeat.my/?rid=6189

aCu said...

okeh. skrg jugak drop U. trus beli ladang getah. hehee

ir MASha said...

tertarik dgn perkataan engineer 2..hahaha.yup2.. dh lme dh th.. sbb dia ikut harga pasaran skg.lg2 demanad mkin lme mkin tgi..

Luqman Din said...

mahalnyer huhu

konklusi mudah: jom kita berhenti belajar dan kerja saja di estet.. masyuk kot :DD

Anonymous said...

jiran aku dapat rm60 ribu sebulan..mampoo??

Shafiq said...

Pergh..kaya penoreh getah.. :-)

whitecappuccino said...

penoreh getah kaya sekarang..jgn pandang rendah kepada apa2 pekerjaan yg halal.

kay_are said...

mau nye x caye.. pokok getah ayah pun leh dapat 1500 dalam 3 ari.. memang kayo penoreh sekarang ni..

nohoho =) said...

mentality orang malaysia...kalau kerja golongan profesional je yang menjamin mase depan...sedangkan banyak lagi kerja yang menjamin mase depan asalkan rajin...

qasehraihan said...

akak xpndang rendah kpd penoreh getah ni wan...dorg yg pdg rndh kt akak.haahaha

slmt mlm wan..

Aimifiqa said...

lepas ni jd noreh getah la. lg senang. hehe

nelly said...

Fulamak ! tak sangka jap .

Rashid said...

Setuju sangat ..


wan .. sayapun rasa nak noreh jugale..

Ayuni said...

zaman dh moden...

sissyira said...

salam


mungkin jumlah itu besar pada yang membacanya, tapi jika rasai sendiri pengalaman menoreh, anda akan tahu betapa payahnya nak menoreh.

miz schemicle said...

erm sy ade dgr2 kt tmpt sy ley dpt rm5000 skali noreh,,klu rajen,lg byk la,,