Friday, February 18, 2011

basic things about fashion.. Try and you feel satisfy!!


hye semua..hari ni mahu cakap tentang fesyen..
I'm not a fashion designer @ stylist.. tapi ini benda paling basic dalam berpakaian..
banyak blog fashion designer cerita pasal benda ni..

Every moment in our life is about fashion..
Fashion is not just your clothes only,but it is about on how you bring yourselves confidently..

1)Tali leher dan Baju Kemeja

-Baju kemeja plain(kosong) untuk tali leher bercorak(tak kiralah stripe ke..polka dot ke,janji bercorak)


-Baju kemeja bercorak hanya untuk tali leher plain(kosong)



-warna tali leher mestilah lebih menyerlah atau terang berbanding dengan warna baju kemeja..

-sekiranya memakai kemeja warna gelap,pilih tali leher yang berwarna kontra(warna lembut/cerah)

2)tudung dan baju kurung @ baju kebaya

-tudung plain untuk baju kurung atau baju kebaya yang plain dan bercorak..



-tudung bercorak pula untuk baju plain sahaja @ corak yang tak terlampau berat



3)Pemilihan baju mengikut saiz badan..

-jika badan gempal/berisi,elakkan memakai pakaian yang berjalur melintang kerana ia akan buatkan anda lebih berisi..




-jika badan kurang tinggi ,pakailah baju yang mempunyai jalur menegak,ia akan buatkan anda lebih tinggi..



4)Penggunaan cardigan untuk lelaki dan wanita

-untuk lelaki,jangan memilih cardigan yang terlampau ketat.. pilih mengikut potongan badan yang sesuai..



-untuk wanita berbadan agak berisi, pilih cardigan yang tidak ketat dan loose dibahagian bawah..

  
so,ada banyak lagi sebenarya perkara basic dalam berfesyen..nantikan episod seterusnya..

13 comments :

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ye..sgt menarik tips ni.jgn main belasah je nak pki apa..hik3

Syukri Mohtar said...

susah btol nak cari cardigan..teringin nak gune..

hawiz said...

suka kemeja slim fit...

nelly said...

Nelly bab fashion2 ni , memang kuno habis .
haha

IQBAL ZARIN said...

semua ni ade dlm kemahiran hidup. teringat plak dulu belajar mende ni. hehe

b a m b a m ' s said...

yg penting..jgn jd mangsa fesyen!hehehehe

awEEN said...

bile kite selesa gan pakaian yg kite pakai baru kite rase confident kan. =)

ummioked said...

info yg sgt berguna kalau2 nak bergaya.. he he

Wan Hafisah Collection's said...

suka lelaki pakai cardigan. smart meh!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

tips yg menarik....!!!

qasehraihan said...

waaa...wan dh mcm fashion designer la~!!hhe

Mat Ganu said...

tak bpae reti gak nk berfesion nie...hehehe

bum+cuk said...

hehehe..wanje nye post ni dah macam kelas ERT pulak. :)