Wednesday, February 23, 2011

Don't underestimate people!! Jangan ingat pencuci lantai orang Nepal tiada Ijazah..


selamat pagi dan salam sayang dari wan..
teringat kata-kata lecturer wan semalam semasa dalam kuliah ekologi terestrial.

"Don't underestimate people..jangan ingat orang nepal yang kerja cuci lantai kat toilet di Malaysia ni tak de ijazah.."

jangan sangkakan mereka tidak punya tahap pendidikan yang tinggi


Ok..bangun dan segera berfikir..
Kita tidak tahu masalah orang kan..
Mungkin di negara mereka,peluang pekerjaan sangat terhad sebab negara yang terlampau mundur
dan sanggup datang ke Malaysia untuk mencari rezeki.
dan mungkin juga mereka ni adalah pelajar di sini dan bekerja sebagai pencuci semata-mata untuk menyara kehidupan sebagai pelajar.


My lecturer pon pernah jadi tukang cuci lantai semasa di New Zealand
tapi,sudah punya degree..bekerja atas tiket mahu meringankan kos sara hidup..

So,please respect others..Jangan ingat mereka yang kerja cikai macam tu tiada kelulusan yang tinggi..
Kadang-kadang,mamat Bangla ni boleh berbahasa inggeris lebih fasih dari kita
dan kalau pergi interview kerja yang hebat-hebat, wan tak terkejut kalau ada orang kita gagal interview disebabkan pekerjaan tersebut dapat dekat mamat Bangla
mereka juga ada pakej cuma kurang peluang di negara sendiri..

buruh adalah salah satu punca rezeki merka di Malaysia


so,please do not underestimate people..
anggapaah everyone around you has their own capabilities..
yang penting,repect every people.

14 comments :

TokNabe said...

satu lagi... orang Nepal senang2 boleh cakap melayu, sedangkan orang Malaysia sendiri nak cakap melayu pun malas...... :)

Melati said...

Hi Pak Cek Biola!
setuju sangat =))
do not underestimate people,
anggapaah everyone around you has their own capabilities
yang penting,repect every people.



Mengaji yeayyyhuuu =)Kelas mengaji nak ikut tak? =))
=))
Nak travel to China?Oke, u need visa!
&
Dressing tableHeheee♥ i

Biela Sapine said...

betul, masa Biela praktikal di Perbandaran Melaka, borak borak dengan abang cleaner tu, act dia ada degree. Jangan pandang rendah pada pekerjaan seseorang

nelly said...

ada ijazah ?
bukan main2 tu ,.

qasehraihan said...

betul tu...
yg peting di mana jua kita berasa..jgn pdg renah pd org..

Aimifiqa said...

btul2. so kene pndg tinggi pas ni la kan2? hehe

zacky ~786~ said...

btol3..~ :D

Nawal Atifah said...

betul3..hehe..

Wan Hafisah Collection's said...

Akak suka entry ni wan. suka sgt.

hidup kita ni jgn rendah2 kan orang wpun org tu rendah, apatah lg org tu miskin atau kerja nya buruh kasar.

lastly, put yourself in people shoes.

u never know what happen next..

http://akusertajiwabisnesku.blogspot.com

marinahunny said...

betul3...saya pernah jaga mat bangla yg jaga ladang dan ada 2 org yg ada degree. tp sbb kat ana payah sgt nk keja so diorang dtg msia..so kita pun xpatut pandang rendah pd mereka ni
.
singgah sini ye ;)

Deeyaudeen Sabri said...

betul betul ! aku sokong :)

nohoho =) said...

kalo die takde ijazah tak boleh la pandang rendah....
jangan nilai orang bedasarkan akedemik sahaja...

b a m b a m ' s said...

learn to RESPECT people! :)

Cikziee said...

Orang kita mmg suka judge melulu je..

Lgi pon org kte mls berusha hrap yg dah ade dpan mate je..


Kalau org kelas bwahan nie suka nk d hina2..Yg kelas atasan dok ats bangga diri je.ape slahnya bntu sesama kita brula melayu maju nie tak...hemm...