Friday, February 18, 2011

Guru : Satu profesion yang mulia tapi, kini makin mencabar dan berisiko tinggi


selamat malam buat semua..

baru lepas tengok facebook cikgu sekolah dulu..
sihat lagi cikgu tu dan mudah-mudahan sentiasa sihatlah..

Guru wan pernah cakap.. "Guru boleh melahirkan arkitek,doktor dan apa sahaja,tapi profesion lain tidak boleh melahirkan guru.."


senyuman seorang guru yang berhati tabah dan murni


cabaran guru masa kini..
-kalau dulu,ibu bapa lebih percayakan guru daripada anak,tapi kini dah terbalik
-kalau kau rotan anak aku,siap kau!!

Guru diugut kalau sentuh anak mereka walhal memang anak mereka salah
terlampau manjakan anak yang boleh memakan diri sendiri..
Masyarakat sudah tidak hormat pada guru
padahal profesion guru adalah mulia..


cikgulah yang mengajar kita mengenal huruf..


Guru diugut bunuh,guru dirogol,dicabul,guru dihina dan dimaki..
sedangkan merekalah yang membimbing anak bangsa..

Kalau dulu,anak buat hal kat sekolah,memang siaplah anak tu..
dah la kena rotan kat sekolah,kat rumah pon kena lagi,,
tapi sekarang ni,cikgu pulak yang kena kejar dengan parang..sampai demam cikgu tuh..


bila musim exam,cikgu paling takut sebab takut anak murid tak score


itu belum soal exam..
kalau dulu,ibu bapa tak salahkan guru kalau anak mereka dapat rendah dalam exam
sekarang ni kalau anak mereka dapat rendah,guru dipersalahkan..
guru ni bodoh,tak layak mengajar dan tak reti mengajar
ajar anak mereka jadi lagi bodoh..


Jadi,profesion guru kini makin mencabar..
bukan sekadar mengajar tapi terpaksa berhadapan dengan risiko yang melibatkan nyawa..
Semoga semua guru tabah menghadapinya!!

14 comments :

Novelgurl said...

Assalamualaikum

cayalah cikgu!!teruskan perjuangan =)

ada mokhtar said...

i mengalami benda ni sekarang.. banyak betul cabaran jadi cikgu sekarang ni =)

Diya Edhayaa said...

mmg berat tgjwb cikgu ni.. fuh! xdpt bygkn cmne sy nk hdpi 3-4 tahun akn dtg..
ape yg wan post ni mmg btol pn..
dgn budak2 yg 'maju' sgt.. pffftttt~

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sesetengah guru yang mencalarkan profesion mulia ni pun harus di highlight sebab kerana nila dua tiga titik rosak susu sedunia... adalah lebih baik guna gambar cikgu lain yg lebih bersifat pendidik

qasehraihan said...

wah..wan buat entry asal cikgu la...bagus2~!!
mmg susah jd cikgu skrg~!!huhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/dilema-boyfriend-lebih-muda.html

A'IM said...

nak jadi cikug pun susah...ulang 3x

Rozuan Ismail said...

@THE LEKAT LEKIT STORY tq sebab komen,,by the way,wan dah tukar gmbr lain

Shafiq said...

Susah jadi cikgu sekarang. Banyak cabaran. :-)

udin said...

hurm.. mmg profesion guru ni mencabar.. kena byk sabar.. dah la budak2 skrg ni boleh tahan gak perangai masing2 kan.. tapi guru pon kena jadi contoh yg baik utk pelajar.. jgn jadi mcm kes2 sebelum ni.. guru cabul pelajar la.. rogol la.. macam2 lagi la kan.. jenis mcm ni yg wat rosak profesion perguruan.. haha..


p/s: kepada guru2 dan bakal guru.. teruskan perjuangan suci korang.. ;)

Rozuan Ismail said...

@udin
teringin nak jadi guru,tapi bila tgk keadaan sekarang kena fikir dua tiga kali..

nohoho =) said...

dulu-dulu takot kat cikgu...cikgu lalu pun dah kecut perut...tapi budak-budak sekarang dah tak takut dah

Shukri Mohd Ali said...

rasa nak hentak je cikgu masa dulu...tapi sekarang dah masuk u, terkenang pulak jasa cikgu. kahkahkah...

HAQ said...

niat d hati nak jd guru but.....

misschievous said...

tp walau apapun , keihklasan mesti ada dalm mnyampaikn ilmu pd ank didik kan?