Thursday, March 3, 2011

10 petanda dia jodoh kita

**nak join bloglist Pak Cek Biola,masih ada masa..klik sini k**


**blogwalking ke laman web I LUV ISLAM.COM dan tertarik dengan satu artikel..**
untuk karya asal boleh klik disini


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)


10 petanda dia jodoh kita..





1)Bersahaja
Cuba perhatikan segala perlakuan si dia,adakah dia selesa atau sekadar berlakon?
Jika dia tampil dihadapan kita dengan bersahaja dan tidak dibuat-buat,
dia selesa dengan kita dan mungkin dia jodoh kita..


2)Senang bersama
Sentiasa rasa ingin berjumpa dan rindu jika tidak berjumpanya..
tidak pernah rasa bosan bila bersamanya dan semakin hari,semakin sayang..


3)Terima kita seadanya
tidak kisah tentang kisah silam kita dan menerima segala kelemahan kita..
Yang penting,diri anda sekarang..


4)Sentiasa jujur
Tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum agama..
Apabila berjauhan,kejujuran itu penting..Selagi kejujuran bertakhta di hati,kebahagiaan milik kita..


5)Percaya mempercayai
jagalah rahsia sesama pasangan dan jangan sesekali mengaibkan pasangan anda..


6)Senang bekerjasama
lakukan sesuatu kerja dengan bersama-sama..sentiasa harungi segala suka dan duka bersama-sama..


7)Memahami diri kita
Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


8)Tampilkan kelemahan
tunjukkan kelemahan anda dan lihat reaksi si dia..andai dia menerimanya dengan redha,dia menyayangi anda..


9)Kata hati
Manusia kadang-kadang perlu dengar kata hati..Deria batin ini kadang-kadang dapat membaca fikiran pasangan anda..


10)Solat istikharah dan tawakkal
 Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. 

9 comments :

Omu Rice said...

omu tak kata tak betul...tapi yang last tu...bagi omu ramai yang tak pratikkan...alasannyer...lambat lagi....kadang2 kata alah...bukan duit aku yang habis...duit dia...hurm...macam mane tu...omu rasa tak adil lah kan...tapi tak pela...kadang2 sebab jodoh...kawan dibuang...

Aimifiqa said...

waa. sapelah jodoh saya ye??

Wan Hafisah Collection's said...

istikarah adalah jalan paling baik sebelum memulakan hubungan serius. sebelum terserius dan sebelum sedar dia bukan milikmu.

action speak louder than words.

so, istikarah lah.

http://akusertajiwabisnesku.blogspot.com/2011/03/makna-hadiah-dari-si-dia.html

syafiQakarim said...

fulu,si dia perfect mcm ni.
lengkap bersama.5 thun da.
masuk thn ke6...hancus.
mmg tak caya dah la kalau tanda2
ni semua.cuma mampu bdoa d beri jodoh
baik.tu shj ;)

ahsfantasy24 said...

sdg mnunggu mr right..
hehehe thanks 4 sharing:)

Ayuni said...

nice information....btul jugak...

Izamir Ridzwan said...

msih belum jumpa.. huhu

Si DauN CeRi said...

sy pon belum jumpe.. teringin nak tau siapa, tp belum ready lagi at the same time.. seronok enjoy life single skarang ni.. hihi

Izzi MyaZaRa said...

dah cam nmpak da jdoh sye..hahaha..mdah2an..amin..