Tuesday, March 15, 2011

Rosmah Mansur | Sila Minta Maaf kepada Rakyat Jepun

Apa sudah jadi dengan Malaysia?
dulu kita dikatakan sebagai bangsa yang prihatin,bangsa yang bertimbangrasa dan bangsa yang bermaruah dan bertamadun..

Seperti kata orang tua-tua "Kerana nila setitik,rosak susu sebelanga.."

Kalau pada awalnya,Berita Harian keluarkan karikatur yang persenda Tsunami di Jepun,
Lepas tu, Kenyataan artis Fizz Fairuz di Twitter yang persenda Tsunami juga
dan kini, First Lady Malaysia mula berbual sakan pasal tsunami..

saksikan video ini untuk keterangan lebih lanjut..


The words of BBC’s reports are so moving they make me cry. They were praising us with words of admiration! “One of the worst earthquakes in recorded history has hit the world’s most well-prepared, well-trained nations. The strength of its government and its people are put to the test. While there have been casualties, in no other country could the government and the people have worked together in such an accurate and coordinated way in the face of such tragedy. The Japanese people have shown their cultural ability to remain calm in the face of adversity.”

p/s kalau tak tahu nak cakap apa,lebih baik senyap dari bercakap..Sekadar ucapan takziah sudah memadai.. Tak perlu nak berceramah panjang lebar

15 comments :

kyle said...

speechless....lol

zairil said...

nasia gtu la wan..tme sng kecek besar...tme ssh snyp ketok

dean said...

PE LA..2 kn bncana alam..mcm mana la nk elak~

ape nak dikatakan..kun fayakun

Nalisa Syahira said...

Alahai , itu semua kan kuasa tuhan , dalam al quran pun dah ada cakap pasal tsunami kat jepun nei .

AZRUL AZMI said...

berbeza dengan saya, saya tak rasa apa yang dicakapkan first lady itu salah... bukan ke sebnarnya kita kena amik pengajaran dengan apa yang berlaku... rosmah pun ada jugak ucap takziah... lagi pun dia tak kutuk jepun pun... just cakap kena amik iktibar and realise with climax change nowadays... mungkin kita terlalu mencari salah orang dan terlalu sensetif bila orang bercakap lebih mengenai keadaan jepun... komen ini bukan lah ingin memprotes mana2 pihak termasuk penulis blog ini tapi just nak berkongsi pandangan saya apabila meneliti vdeo tdi... mintak maaf kalu penggunaan ayat saya berbau kurang ajar atau sebagainya....

by the way... nice entry post... semoga kita selamat daripada bala bencana... dan semoga mereka disana baik2 hendaknya....

qasehraihan said...

sama ngn kyla...speccchlessss!!hoho

AZRUL AZMI said...

oh..thanks thank for leaving that comment to blog...

akuanakpahang said...

Salam tak dpt nengok video tenet dah jadi siput baby :( moralnya kalau byk cakap byk le silapnya diam2 lagi baik.

b a m b a m ' s said...

ada betol gak nya tuhhh apa yg dikatakan oleh beliau.. CUMAAA pelik lak.. dia ingt tsunami nie mcm banjir kilat kat KL ke aper?? =| terjadi sbb environment??

shafiq ahmad said...

pada aku rosmah bercakap ikut sedap mulut dia ja..climate change probs??i wonder rosmah pernah sampai jepun or not..jepun walaupun negara maju, they never forget about environment..jepun lebih bersih, lebih nyaman, and lagi terjaga sistem hijau depa berbanding malaysia..bukan nak kondem malaysia, tapi itu hakikat yang korang akan rasa bila dah sampai jepun

sure aku malu dengan lecturer-lecturer aku especially lecturer japanese yang mengajar aku kat malaysia dulu..depa pun faham bahasa melayu.. mana nak letak muka oi..kawan-kawan aku kat jepun tu hah, pergh tak tau nak cakap pe..

btw senpai(senior) aku dah ulas isu ini
http://ulyahasanah.blogspot.com/2011/03/malaysian-in-japan-are-deeply.html

eddy syrol said...

azrul :- tsunami yang berlaku sbbkan climax change kot.. sbg individu yang menjadi perhatian dunia, kena jd individu yang tahu A= perkara utama B hingga Z = perkara2 sampingan. mungkin ramai kot yang masih tak kaji apa sebenarnya isu tsunami ni sampaikan ada yang suka sahaja membuat kesimpulan dengan mudah. so, bila sesuatu perkara yang kita cakapkan, tidak di dahului dengan pengetahuan, maka yang keluar pasti benda2 sampingan dulu, diikuti benda utama. mujuk kalau ada benda utama itu di sebut, kalau takde?

well, tak salahkan mana2 pihak tp kasihankan insan yang kini jadi gelak tawa seantero masyarakat... harap semua org faham, dan saya tahu penulis blog ini nak sampaikan apa.. anda sangat berani..

aiz-DIN said...

Pengajaran buat semua...
berfikir sebelum berkata,
"terlajak perahu boleh diundur,
telajak kata buruk padahnya..."

renung-renunglah selamat beramal..
hehee.. ^.^

Wan Hafisah Collection's said...

aduhaaaaii..masalah dunia..
masalah masalah!!!

Pirate said...

Japan are far more better and developed nation and country! In term of technology and you can name it, mereka tersangat lebih maju dari Malaysia!. Di Malaysia sendiri nak setle banjir kilat dan traffic jem sendiri pun x pernah setle2 ada hati nak kondem negara orang!

Anonymous said...

pada saya la..bukan tak betul apa yang rosmah mansur cakap kan..betul,cuba anda lihat btul2..rosmah kan sedang join [kempen walk for children 1 malaysia goes GREEN],so,pde mse yang sama jugak wartawan berkemungkinan besar tanye soalan nye begini "apa pendapat awak mengenai tsunami di jepun berdasarkan kempen walk for children 1 malaysia goes green,maybe rosmah die jawab berdasarkan kempen yg die senang sertai itu?..jadi,bagaimana?..ini pada pendapat saya la..dont judge people form it ways it talk but look surrounding..manusia bertindak atas persekitaran nye..tq