Saturday, April 30, 2011

AKHBAR BERBAHASA MELAYU | CUKUP-CUKUPLAH MEMPERBODOHKAN MINDA ORANG MELAYU


Tertarik dengan satu artikel di Malaysia Kini.com.


sebelum aku cerita lanjut,kita tengok dulu berita depan akhbar di Malaysia bertarikh 26 April 2011


NEW STRAITS TIMES - Nasi Lemak twice a week".THE STAR -“Deadly illegal – Growing trade in illicit cigaretts costing govt billion”.Akhbar berbahasa cina seperti China Press dan Sin Chew - risiko suntikan menguruskan badan.Akhbar Tamil- tokoh agama yang cukup berpengaruh meninggal dunia.




tetapi,malangnya apa yang disiarkan di Utusan Malaysia memaparkan tajuk utama “Anwar Lelaki Y”, Berita Harian “Lelaki Y Anwar” dan Sinar Harian “Anwar Lelaki Y”.


Inilah orang yang akhbar suka kecoh ni

kenapa nak kecoh pasal dia.Isu SEKS la


Kenapa orang kita suka mengaibkan umat sesama islam? kalau benar dia bersalah,tak perlulah kau nak cakap hari-hari.muka surat depan pulak tuh.orang Melayu ni memang suka bergosip ke.suka tengok orang lain diaibkan kot.baru hati rasa puas.


Perlu ke berminggu-minggu tajuk sama.seks .anwar.seks anwar.padahal akhbar lain buat bodoh je.kaslau betulk lah nak buat jugak,tak perlu muka surat depan.selit je dekat celah-celah bahagian tengah.tak malu ke kalau orang lain baca.aku rasa diorang pon gelak je.mana taknya,nak untung jual akhbar, tulislah cerita sama,yang hot.haish.


kenapa tak letak isu lagi penting macam penggunaan bahasa Melayu.Hak istimewa orang Melayu.ini seks.seks.seks.come on lah.sampai bila otak orang kita nak tahap tu je.bila lah nak maju.sikit-sikit seks.sikit-gosip.langsung tak berkembang.


memang betul cakap pensyarah aku.orang bodoh je baca akhbar melayu.dah la bahasa Melayu tak betul,ayat bukan ke main edit bagi nampak cantik.banyak lah hiperbola nye.


p/s kawan aku pernah cakap dalam entri blog dia dan aku akui,akhbar Melayu perosak minda orang Melayu.

18 comments :

zacky ~786~ said...

sume sbb politik .!! perebutan kuasa..!! sape berkuasa die ada "power" utk menindas dan memperbodohkan org len ..~ hahaa.. btol tak ? kdg2 aku pn tak fhm.. kenapa manusia jd cmnie.. yg lg aku tak fhm.. sesame bangsa dan agama pn bergaduh ..`

hantu said...

isu ni da boring da dengar.huhu

azrijohan said...

betul tu..
muak la siott..

Ija said...

kt tv pun cite benda yg sama..bosan sungguh..

Izzi MyaZaRa said...

tau xpe...lau cam ni..smpai bile akhbar mlayu nak maju...izzi pon pelik...mdah2an kite sbg mlayu hrus kehadapan.kite xley tgok jer org len maju...tp sdangkan kite??????No..NO.....mdah2an..

s.y.a.r.q said...

kalau baca surat khabar suka selak kat muka surat lain dari baca pasal kes anwar tu. Mcm dah xde cite lain je

J.Syazwana said...

memang bohsan hari2 dok kuar cerita pasal mende ni.
haih.

raito fayed said...

setuju 100% .dah lhaa hari2 kuar surat khabar .
then ,dalam berita pun same .muakkk siaaaa .telinga dah bernanah dengar .
nape nak dihebohkan ,nakpak sangat orang melayu suka menjatuhkan bangsa sendiri .
ni ke nak dibuat contoh kepada generasi akan datangggg ?

Ateeka Amer said...

sebab tu aku paling geli dan menyampah tengok melayu baca paper utusan/kosmo/metro/sinar segala macam paper melayu. aku anggap dorang tuh sume minda cetek je.

adan said...

akhbar pencacai ni memng suka bab2 nak aibkan orang...! tak fikir ke orang tu ada keluarga.. tak fikir keluarga anwar tu akan malu.. bongok punya gerombolan..!

waN Mohd Salim said...

nak aku gigit ore ni ... huhuhuhu

awEEN said...

tu la masalah paper melayu ni..lebih-lebih lg metro..title berita pon dah bg meluat..

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~

nama pon manusia zacky,x pernah puas

Rozuan Ismail said...

@Izzi MyaZaRa

kan izzi.susah la nak maju macam ni.ayik fikir bendah remeh je

Rozuan Ismail said...

@Ateeka Amer

serius.dah la tatabahasa banyak salah.

Rozuan Ismail said...

@adan

diorang fikir untung ke x je..tak fikir dah hal org

Rozuan Ismail said...

@awEEN

sangat meluatlah aween.

apik pehe said...

yang ni apik tak tahu nk komen aper dah sebab berkait rapat dengan politik..hehehe