Friday, April 29, 2011

CARA TUKAR YAHOO MAIL KE GMAIL | UNTUK LOG IN BLOG


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


korang mesti kecohkan dengar pasal isu Google akan delete account yang log in dengan akaun selain GMail.


yang aku tahu,Google akan delete akaun yang tak pernah aktif sejak 2007.Kalau korang aktif,tak terlibatlah agaknya.


Tapi,untuk mengelakkan daripada sebarang kesulitan berlaku,aku ambil langkah insiatif untuk tukar log in menggunakan yahoo mail kepada Gmail




Caranya agak mudah,


korang takkan hilang follower
blog yang korang follow tak kan hilang
senang cerita,blog korang seperti biasa,cuma bila nak log in guna Gmail dan bukan Yahoo Mail.








1. Login menggunakan Akaun Yahoo! anda..




2. Selepas anda log in,open new taib dan taip perkataan Gmail Account


3.Isi form tersebut dengan baca dengan teliti pada yang digariskan berwarna merah.Ayat tu bermaksud,lepas ni kalau nak log in blog,guna email Gmail dan bukan lagi yahoo mail


4.Isi semuanya bagi lengkap dan klik continue.
lepas klik continue,isi negara anda dan masukkan no telefon anda

5.Google akan menghantar verification code ke no telefon anda.
anda masukkan verification kod tersebut dan verify.

6.lepas dah verify,sign out blog yang anda log in dengan yahoo mail tuh.
Log in balik blog anda dengan email Gmail yang baru

Cuba lihat,folloiwer anda TIDAK hilang,blog yang anda FOLLOW juga tidak hilang.TQ.


credit to : HaniHilman dan Cute Mum

10 comments :

y u y u Z u l a i k h a said...

takut nanti ade efekkk :(

Amirah Adnan said...

nasib baik mmg da awal2 lagi guna gmail!

YaNa YassiN said...

thanks for the info,.. mmg tercarik2 cara nak tukar niee,..

Mira Fatin said...

jadi mcmana dgn emel kta 2? x pyh pegi yahoo da la lps nie eh? yahoo messenger still bole pkai x dgn emel gmail nie? O.O

J.Syazwana said...

tukar gak ke gmail takut kene block dengan google
huhu

cik gege said...

btul ke tak de effect ni??

y u y u Z u l a i k h a said...

tenkiuuuuuuuuuuuuuuuuu ^^ dah tukar dahhh!

Rozuan Ismail said...

@y u y u Z u l a i k h a

sama2

Azwa said...

xjadi la..cmne ek

kotak bulat said...

mekasih.. :)