Saturday, April 30, 2011

FAKTOR TRAFIK BLOG MENJADI TINGGI SECARA MENDADAK


Alhamdulillah.semalam,cuba bermain dengan SEO keyword untuk perkahwinan Putera William dan Kate Middleton.Menjadi.walau tak berada di ranking top 3 carian google,tapi masih berbangga sebab masih ada pada first page.





Ini kali yang ke 3 SEO keyword menjadi selepas isu tsunami di Jepun dan isu Que haidar dan Linda Jasmine nafi minum arak.kadang-kadang terkejut,bila lihat trafik yang datang ke blog kita tak putus-putus.itu maknanya ada something.


FAKTOR YANG MENYEBABKAN TRAFIK MENJADI NAIK SECARA TIBA-TIBA.

ada banyak faktor sebenarnya.Ini adalah antara yang aku nak kongsikan dengan blogger semua


1)SEO KEYWORD MENJADI

maknanya entri yang korang post tu tengah hot.macam sekarang ni,perkahwinan diraja Putera William dengan Kate Middleton. Dah la entri tengah panas,ditambah pula tajuk korang yang mesra pengguna.Maknanya pengguna pergi ke Google dan search sesuatu isu. 

kalau nak dibanding dengan dua "perkahwinan Putera William dan Kate Middleton" dengan "perkahwinan diraja Putera William dan Pasangannya Kate Middleton".sudah tentu pengguna Google akan memilih yang pertama.sebab lagi mudah dan simple.Kesimpulannya,tajuk entri korang mesti direct to the point,mantap dan mesra pengguna.


cuba lihat penangan bila SEO Keyword pasal perkahwinan semalam menjadi.trafik naik.trylah bermain dengan SEO ye.



2)BLOG ANDA DIPROMOTE


jika blog anda dipromote oleh blogger popular macam Ben Ashaari atau Cik Epal,sudah tentu peluang orang ke blog anda tinggi sebab mereka ada follower ramai.Compare dengan blogger yang kurang follower.Jadi.bila ada seseorang blogger lain promote blog anda secara tidak langsung,trafik meningkat naik,sebab for sure blogger tu akan tinggalkan link blog korang dekat entri diorang.

Contoh macam blogger Blog Aku Bukan Blog Bapak Kau yang promote blog aku dan dia nye follower 4000+




nampak x dia highlight warna kuning nama aku atas gambar Lisa Surihani,jadi memanglah ramai oang datang blog aku dari link blog dia.TQ Faiz!!



aku rasa cukuplah dua benda yang boleh sebab kan trafik korang tinggi secara mendadak.

27 comments :

y u y u Z u l a i k h a said...

woowww! nak main SEO la lepas ni!

azi nur said...

perghh!!

KyêrulL said...

terbaiklah.. kalah lah mcm niE.. omaigoD..

budak kampung said...

ajor la tips main seo hehe

Abang Zam said...

haha..aku sempoi..tak pe..

tapi suba kau search Sejadah Hana Tajima

aku top 1 ranking google..hahaha!

Azza Firza said...

tahniahhh

Rahmad said...

terbaik der..

nk try main seo klu mcm ni..

Rozuan Ismail said...

@KyêrulL

memang nak kalahkan kayif pon.hehe

Rozuan Ismail said...

@y u y u Z u l a i k h a

kena main yuyu.awak byk advantage pulak

Rozuan Ismail said...

@Abang Zam

meletup abg zam!sejadah hana tajima.top 3 post abg pegang.memang ada jodoh.

Rozuan Ismail said...

@Rahmad

try je rahmad.best la.tgk trafik tggi

Tok Esah said...

haha,tahniah2!!

Rozuan Ismail said...

@Tok Esah

sama2 tok esah

budak kampung said...

buat la entry pasal seo..kami nak jadi cam ko gak :-)

kamu dijempot untok join segmen,tiade paksaan hehe

http://budakkampung39.blogspot.com/2011/04/segmen-aduhsedapnye-kena-rotan-kat.html

Rozuan Ismail said...

@budak kampung

insyaAllah,nanti wan try wat entri pasal SEO.tq tag.x pernah kena rotan lah mcm mana?

azrijohan said...

wah,pakar SEO

Ummu Khaulah Hasan said...

peerrgghhh ! terbaeeeeekkk ;)

jeles mak, nak ;)

Rozuan Ismail said...

@azrijohan

mana ada pakar.biase2 je

Rozuan Ismail said...

@Ummu Khaulah Hasan

sentap ke mak!!

KyêrulL said...

Hee.. mane boleh bagi tahu bertunang dgn siapa.. kena tunggulah HAHAHAA

Rozuan Ismail said...

@KyêrulL

ye lah,kita wat bodoh je

whitecappuccino said...

tak reti la main SEO..kena study nih

kay shafiQ said...

Rozuan, tlg la promote blog ak ekh. hahah :D

Rozuan Ismail said...

@kay shafiQ

haha..insyaAllah kalau ada kesempatan

apik pehe said...

hehe..sbb tu la ramai yg nk blognyer direview oleh sesaper..hehe

Paris Hilton (M) said...

hebakk

Stokis Raja Bio said...

Inilah tips yang dicari-cari, insya-Allah ada pahala kerana berkongsi ilmu yang bermanfaat. Amin. :-)