Saturday, April 16, 2011

Penting ke seks edukesyen | ingatkan English edukesyen je yang penting


seks edukesyen. penting ke?. atau tak perlu?.




zaman sekarang ni banyak sangat kes rogol,zina,liwat dan sama waktu dengannya. Agak-agaknya la,kenapa budak zaman sekarang minat nak explore benda-benda macam tuh. Hormon budak zaman sekarang ni tak balance ke. atau mereka ni cepat matang.


Tapi,yang aku tahu la kan,pengaruh media sangat luas.bukak TV nampak pompuan pakai seksi,bra dan seluar dalam je,mana tak budak laki jadi gersang. Yang model laki pulak,pakai seluar dalam je,yang budak pompuan tengok pura-pura malu je la,dalam hati sape yang tahu.


Itu belum internet,dengan berukband la,cybercafe la,senang je budak sekarang ni nak access dengan benda pasal seks ni.


Jadi,betul ke seks edukesyen ni salah satu penyelesaian pada semua kes kat atas ni.Betul ke seks edukesyen boleh sedarkan remaja tentang bahaya seks? jangan jadi terbalik sudah,makin belajar pasal seks,makin minat nak buat,bahaya tuh.


ini nama dia kondom.. tujuan dia untuk bla bla bla..

sesuai ke kita ajar budak macam tuh.makin dia nak cari lagi la kan.kalau dia tahu,kondom boleh elak mengandung,mestilah diorang nak beli.

Dekat luar negara,memang dah ada pendidikan seks ni,cuma di Malaysia kita tak praktiskan benda ni dalam silibus,sekadar diajar secara tak formal dalam subjek lain seperti Pendidkan Moral,pendidikan Islam dan Biologi.

pada pandangan korang,sesuai tak Malaysia praktiskan seks edukesyen?

4 comments :

miSs Zie said...

HAHAHA!!niat sex education ni mmg murni. nak mengajar budak2 bahawa sex bebas itu bahaya! tapi sy rasa zaman kita dolu2 xde blaja bnda ni xde pon blaku hal2 zina mina ni. tapi skrg ni da blajar benda ni mcm makin 'maha' banyak lah bnda2 mcm ni. btul lah "practice make perfect"!!hmm apa citer??rasanya xyah kot =,=

dean said...

wajr diajar,,hahax

ishiko said...

kalo negara luar memang pentg..
cuma kat negara kita takut edukesyennye tak tercapai je.. belum habis ajar dh jadi benda lain...

*singgah belog saya bewajah baru nh..

eyjalukman said...

tak pasti lahh .
50/50 sbb ad pro n cons nye .