Saturday, April 30, 2011

TIPS TINGKATKAN TRAFIK DENGAN SEO KEYWORD


Selamat malam semua.entri lalu,aku ada cakap,entri aku pasal perkahwinan Putera William dan Kate Middle ton ada terkena SEO Keyword iaitu mesra Google Search.maknanya bila orang taip sesuatu isu,link blog kita keluar first page Google Search.


AKu sebenarnya bukan pandai dalam SEO ni,sekadar belajar daripada tutorial kawan-kawan blogger yang banyak membantu dan aku ikut je lah.Tapi,tak semua entri aku bermain dengan SEO.hanya untuk isu-isu semasa sahaja.


BAGAIMANA MAHU TINGKATKAN TRAFIK DENGAN SEO?


1)Tajuk mestilah mesra pengguna,simple mantap dan jitu.


senang cerita,tajuk korang tak perlulah panjang lebar dan yang penting,dalam tajuk tu masukkan perkataan yang penting sahaja.


Sebagai contohnya, pengguna Google lebih gemar menaip "perkahwinan Putera  William dan Kate Middleton" berbanding dengan 'Perkahwinan Diraja Putera William dan Pasangannya,Kate Middleton."jadi,elakkan daripada membuat tajuk yang meleret.lagi satu,tajuk mestilah menggunakan ejaan yang betul dan bahasa standard.Orang lebih gemar mencari "tips menjadi wanita cantik " berbanding "tips nak jd santek".




2)Ayat pertama korang dalam entri lepas tajuk,mestilah ada perkataan yang sama diulang.


sebagai contohnya.


Tajuk : Perkahwinan Putera William dan Kate Middleton


Ayat pertama entri : Hari ini adalah hari perkahwinan diraja Putera William dan pasangannya, Kate MIddleton.


nampak tak yang aku highlight merah.untuk ayat pertama sila buat satu ayat tapi perkataan pada tajuk diulang kembali.




3) Gambar yang diletakkan pada entri mestilah ditukar terlebih dahulu


contohnya


mungkin gambar ini kita copy paste.dan disimpan sebagai 226578.jpg

sebelum kita masukkan ke dalam entry,lebih elok untuk tukar kepada nama lain

sebagai contohnya PuteraWilliam&KateMiddleton.jpg

hal ini kerana,apabila sesorang search Google Images,diorang akan type Putera William dan Kate Middleton dan bukan 226578.

Jadi peluang gambar korang untuk berada di first page Google adalah lebih tinggi.


p/s aku rasa itu sahaja yang aku mampu.Selamat mencuba!Good Luck!!

21 comments :

Amirah Adnan said...

harus ikut tips ini laju2..

hehe

aRe-PeaK said...

terima kasih..sngt berguna..thanks..

nasarudin said...

kena cari tajuk gempak ni..agak2 letak anwar ibrahim lagi lagu trafik kt naik..

Rozuan Ismail said...

@nasarudin

mestilah naik..tengah hot plak sekarang ni

Rashid said...

Wah .. gitu caranya ek.. terima kasih wan. Satu perkongsian yang baik..

Tok Esah said...

nice, ade banyak lagi ilmu seo kena belajar, hurm, yg gambar tuh!! guna teknik alt.. teruskan blogging wan!!

IMANSHAH said...

salam nak jemput sertai contest saya

http://www.abgshah.com/2011/05/contest-selamat-hari-guru-cikgu.html

.m y z. said...

waw nice info! :D

tapi part no 2 tu dah jadi macam kembali ke zaman sekolah mengarang karangan bm. hehe ;)

encHIx laNDax said...

gua suka tips ni!heheh,,tahnkz!

awEEN said...

ooo..macam tu ke wan..okeh.okeh..akan di praktikkan selepas ini..thanks ye share info ni ^^

azrijohan said...

good info..thanks

Rozuan Ismail said...

@Rashid

sama2 abg..jom kita try

Rozuan Ismail said...

@Tok Esah

teknik alt ke?serius tak tahu.memang banyak lagi benda yang wan kena belajar.sila beri tunjuk ajar ye

Rozuan Ismail said...

@.m y z.

memang nmpak macam karangan tapi itulah sebenarnya

nelly said...

wow !! bagusnya !

wida said...

pasal gmbr yg kena tukar tu..baru tau info ni.tq!

apik pehe said...

laaa wan weh..baru apik tahu ayat pertama tu kena ader perkataan tajuk gak,,hehehe

waN Mohd Salim said...

ouhhh cem tu

Nour Akmal said...

dh bc dan analisis wan..
mmg btl lh..=)
setuju..sblm ni tak terfikir pn..

Si kOtAk HaTi said...

ooo...bgos2....nice & informative entry...(^_^)

hazanis said...

owwww.......paham2..:)