Friday, April 22, 2011

Vanessa-Mae Pemain Violin Terhebat | Dia Idolaku


cantik.berbakat.unik.hebat.
Siapa tak kenal dengan Vanessa Mae.pemain violin terhebat.aku memang respect dia,aku tak faham bagaimana dia pemain solo bermain dengan orkestra. sangat ajaib.nak kenal latar belakang Vanessa mae.Jom kenal.

nama sebenar : Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson

tarikh dan tempat lahir : 27 Oktober 1978,Singapura

merupakan anak kacukan Thailand iaitu bapanya dan Cina iaitu ibunya.Kemudian ibu bapanya bercerai dan emaknya berkahwin dengan Graham Nicholson dan mereka berpindah ke England sewaktu Vanessa berumur 4 tahun.


Apa yang menarik,tarikh kelahiran Vanessa Mae adalah sama dengan seorang pemain violin terkenal Itali ,Niccolo Paganini,walaupun 196 tahun berbeza.

pencapaian Vanessa-Mae:
Umur 7 tahun - 'Young British Pianist of the Year'

Umur 8 tahun-mula gigih belajar violin dengan professor Lin-Yao-Ji dan pernah belajar dengan Maestro.yang membanggakan,kursus itu adalah 3 tahun dan Vanessa hanya habiskan dalam beberapa bulan sahaja

Pulang ke Europe, Vanessa pergi ke Schlezwig-Holstein untuk summer master courses dengan bimbingan Professor Felix Andreyevsky ..

Umur 11 tahun- dia lulus ujian kemasukan ke Royal College of Music dan mencipta sejarah apabila seorang kanak-kanak mendapat  'The Professional Diploma Course' diplomma.

Vanessa-Mae started her concert appearances at the age of 10. She played with Royal Philharmonic Orchestra in London, being the youngest solist in history to play Bach's, Mozart's and Kabalevsky's concertos with the orchestra.

untuk kejayaan dalam hidupnya,boleh baca di sini


ini adalah my favorite iaitu Toccata & Fugue..

Have fun watch it


p/s Dia memang berbakat dan sangat hebat.

2 comments :

whitecappuccino said...

Akak suka dengar persembahan dia ni..hebat!

fadhdeela said...

woooww power nyer minah nie..

Meh sini: Lisa Surihani Bercinta dengan Yusry??