Monday, May 2, 2011

10 SEBAB KENAPA LELAKI MEMBUJANG DAN TIDAK MAHU BERKAHWIN


selamat malam dan selamat tunaikan solat maghrib.

ok.kahwin.itu subjektif.memang dituntut dalam agama.
tapi banyak perkara yang perlu dipersoalkan.sebelum membina masjid.
oleh kerana terlampau banyak kekangan,ramai lebih suka untuk membujang.
nak tahu kenapa?jom kita terjah.



1)tiada nafsu terhadap perempuan.(faham-faham sendiri.sudah besarkan.)

2)pengalaman pahit bercinta (sudah tidak percaya permpuan)

3)lahir dalam keluarga porak peranda dan pernah melihat kekejaman ayah sendiri terhadap ibu(trauma melihat wanita diperlakukan sedemikian)

4)terlalu mencintai seseorang dan cinta itu tak kesampaian(sudah hilang selera untuk berumah tangga)

5)takut rumahtangga yang dibina tidak bahagia

6)meragui kemampuan seksualiti sendiri(mati pucuk le ni kot)

7)lebih bebas dan senang untuk hidup berdikari

8)terlalu sibuk dengan pelajaran dan pekerjaan tanpa memikirkan soal berumahtangga

9)bimbang mendapat zuriat yang tidak sempurna dari segi mental atau fizikal

10)tidak bersedia dari segi nafkah zahir iaitu kewangan

jadi,adakah anda punya masalah di atas?
kalau tiada,itu bermakna anda sudah bersedia untuk berkahwin.
credit to : Tentang Cinta

21 comments :

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu pun nak membujang la... malas kawen... TIPU

apik pehe said...

apik nombor 10...niat berkobar nk kawen..tapi duit tarak..hahah

Abang Zam said...

yg kenangan pahit tu aku sookong lah

sebab kawan aku dah tua pun tak kahwin lagi sebab die di luka kan


pfffttt

phee ungu said...

: ouh .. ea ?? baru tau ... :))

Mohd.Rusman Usman said...

aq rsa aq tergolong dalam no.7 dan 8.... bukan apa, sgt busy ngan kehidupan sbg seorg pljar kan, that's why masi single lg, blum ada kapel... ^_^ btw, good entry....

zacky ~786~ said...

mmg.. cousin aku pn umo dah 29.. tak fkr nk kahwin lg.. hutang berlambak da.. hurm.. skrg nie .. kna manage hidup btol2.. jage hutang bagai.. bahaya utk mase dpn.. mungkin die tak yakin kot ngn ekonomi hidup die skrg.. :P

Rozuan Ismail said...

@y u y u Z u l a i k h a

yuyu tipu..bukan yuyu tak sabar nak kahwin ke?

Rozuan Ismail said...

@apik pehe

haha..keje dulu apik taw

Rozuan Ismail said...

@Abang Zam

ye lah abg zam.takut terluka lagi.

Rozuan Ismail said...

@Mohd.Rusman Usman

jgn lupa fikir nak kahwin pulak nanti k

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~

kos hidup sekarang tinggi.kena fikir jugak pasal kewangan.jangan nak kahwin je

Nour Akmal said...

ehem2..pak cik biola bercerita tentng cinta la...huhuhu...=p

NURUL NADIAH MAMAT said...

wah...info yg bgs.....kalo pempuan mcmn lak rozuan?hee...

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT

terbalikkan je

whitecappuccino said...

kesiannya kalu ada yg berpengalaman cam no 4 tu..

Shafiq said...

Pergh..:-) Saya ada gak no 4 tu tapi dah lupakan pun.

Rozuan Ismail said...

@whitecappuccino

nak wat cm ner kak.x de rezeki

Rozuan Ismail said...

@Shafiq

ye ke.sabar ok..akan ada yg lebih baik nanti

Jue said...

byk lg sebab, mungkin faktor ekonomi, family.. apepun lelaki sila jgn berputus asa.. klu korang putus asa, tak kawen la ktorg.. ahh tidakkk!!!


Kami bukan lagi KPOP tapi MPOP dan kami kini bergelar MAX 247 bukan 24:7

Rozuan Ismail said...

@Jue

nanti byk plask andartu kan

apik pehe said...

hahaha..lepas keje..gaji abes terus