Tuesday, May 31, 2011

BAHASA BAYI | PENTING UNTUK IBU BAPA




Bayi juga sama seperti orang dewasa.menggunakan bahasa tertentu untuk memberitahu sesuatu.Bayi tidak pandai bercakap,jadi bayi akan guna isyarat tertentu untuk katakan sesuatu.


Apabila bayi menangis, ibu akan segera menyusukan bayi tersebut dengan merasakan bayi itu lapar.Tapi sedarkah mereka bahawa bayi menangis bukan kerana lapar sahaja,mungkin kerana bayi sakit perut, dan mungkin juga kerana bayi terlihat 'sesuatu'.





Dalam rancangan Oprah Winfrey Show, terdapat 5 perkataan yang sering digunakan oleh bayi untuk meminta sesuatu.


1) Neh - "Saya lapar"

2)Owh - "Saya mengantuk "

3)Heh - "Saya tak selesa "

4)Eair - "Saya sukar bernafas"

5)Eh - "Saya nak kentut"


Bayi juga punya perasaan.Apabila mereka meminta sesuatu, kita salah memberi tafsiran, bayi akan menangis lebih kuat kerana mereka marah dan sedih.





Adakah anda tahu kenapa bayi menangis?
  • kerana bayi lapar 
 
  • kerana bayi berada dalam kesakitan
 
  • kerana bayi mengantuk dan perlukan tidur yang cukup
 
  • kerana bayi rasa tidak selesa dengan persekitaran(mungkin terlampau sejuk atau panas)
 
  • kerana bayi kesepian akibat kurang perhatian
 
  • kerana bayi gagal melakukan apa yang dia mahu
 
  • kerana bayi takut akibat didukung oleh orang yang tidak dikenalinya


jom belajar bahasa bayi demi memahami keperluan bayi. Semoga bayi anda sentiasa sihat =).

34 comments :

amna said...

kalau mak budak yang buat bahasa ni kat ayah budak agak2 dapat pelempang x? haha..

thanks pak cek biola, new info utk amna ^^

Terbelog said...

kalo mak bayi yg buat..lain isyaratnyer hehe

Rozuan Ismail said...

@amna memang kena dera habis habisan.muahaha

Rozuan Ismail said...

@Terbelog itu isyarat mengawan =)

cucu umie said...

nice info uan tpy alhamdulilah nasib baik adik asyie dh 2tahun dh pandai ckp and kalau nak smthng mintk,,kuikui kalau anak ayie nty mcm aner ea?? kalao ngis agk yer mintk pelempang kot..wakakak

eyjalukman said...

bagus tips nihh , haha;D

Rozuan Ismail said...

@cucu umie haha.nangis nk McD kot =)

kiwi said...

wan. kalau baby cakap 'ta..ta..ta..' maksudnya ape pulak? hehe

KiD said...

daddy... eh eh eh eh... pooooootttt!! hehehehee
Cek Nuffnang Pertama!! | Masyuk Berganda di hari G...

NURUL NADIAH MAMAT said...

nak guna ayat "eh" la bila nak kentut...ahahaa......

アヌム ちゃん said...

susah nk belajar bahsa bayi ni..huu.tp kalau org yg jaga bayi tu paham la kot kan..huhu

Rozuan Ismail said...

@kiwi nak kenam tampar kot.muahaha

Rozuan Ismail said...

@KiD haha.dah bg warning awal nak kentut.

Rozuan Ismail said...

@eyjalukman apa lagi.try la.action cm baby sikit =)

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT kalau nak kena penampar free,try lah.hoho.

Rozuan Ismail said...

@アヌム ちゃん kalau dah dapat baby,mestilah kena faham =)

apik pehe said...

memang camtu ek bby akan cakap?hehehe..nanti apik apply biler apik ada anak..hehehe

qasehraihan said...

waaa..bagus la wan ni..amat memahami bayi..hehe

hai lama xdatang cni..sori..
bz kejar penghutang xbayar utang..

tau sapa penghutang tu??

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/06/entry-panas-hati-pendekar-berkuda.html

b a m b a m ' s said...

haahhah..jaga anak2 buah selama nie..xde lak pernah guna google translator nak paham dorang..ekkekek..

Rozuan Ismail said...

@apik pehe wah!bila nk dapat baby ye?hoho

Rozuan Ismail said...

@qasehraihan itulah,menunggu kehadiran akak untuk dtg =)

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s ada ke google translator guna bahasa bayi?

nmirmo said...

dan3..bayi tu sangat comel!!!! <3 errr....hee~ =D

miss.Addin said...

hee selalu nya adik nangis je sumbat susu :p lala

Achahani said...

Yang nak kentut tu akak rasa gelihati!!

Kahkahahahahha..wan wan, muka mmg serius, tp kelakau orgnya!!!

HihIHIHI...

Muhamad Dinie said...

woo..bahase ni punn ade ea,..like2..

Rozuan Ismail said...

@nmirmo amboi, tira ni nakal ye =)

Rozuan Ismail said...

@miss.Addin kan,mesti senang je =)

Rozuan Ismail said...

@Achahani haha.acha kentut mesti bunyi cm tu kan =)

Rozuan Ismail said...

@Muhamad Dinie mestilah ada dinie =)

NURUL NADIAH MAMAT said...

@Rozuan Ismail

ahaha.....sakit jugak ye kalo kena penampar...keh3...........

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT mestilah sakit =).mana ada penampar best.hoho

NURUL NADIAH MAMAT said...

@Rozuan Ismail

ada...kena tampar ngan angin...ahaha...

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT itu bukan penampar namanya.itu namanya sentuhan mesra =)