Thursday, May 19, 2011

KENANGAN JUAL BURGER | MEMANG SUPERB DAN BEST


Cuti semester macam ni mesti ramai student universiti yang cari kerja part time kan. ye lah 4 bulan pulak cuti,lama tuh.nasib baik aku buat short semester.x delah lama mana cuti nya. kalau duk rumah goyang kaki buat apa je kan.baik kerja,at least dapat duit =).

sampai mak pon naik rimas tengok.anak aku ni kerjanya ternak lemak je.mana taknya naik 10 kg.muahaha.lepas ternak lemak,tidur.haha.memang bagus untuk kesihatan.baik kerja,dapat jugaklah tampung perbelanjaan bila dah masuk universiti nanti.

teringat kenangan lama jual burger.masa tuh aku habis SPM dan tunggu nak masuk Matrikulasi.adalah dalam 6 bulan cuti.lama gila sampaikan aku teringin nak bekerja.at last,mak aku bagi cadangan jual burger depan rumah dan aku jual burger dengan kawan baik aku ,anak jiran sebelah.seorang perempuan.




modal dalam seratus je.50 ringgit mak aku bagi,50 ringgit lagi jiran aku bagi.serius first time aku berniaga dan aku tak sangka pandai jugak aku berniaga walau masa sekolah dulu,aku tak amik pon subjek yang berkaitan dengan perniagaan,kecuali math,huhu.

100 ringgit tu lah kami beli tong gas,roti burger,daging burger,sayur,mayonis ,kertas pembalut burger, marjerin dan banyak lagilah. tapi masih ada duit lebih.huhu.pandai betol kitorang berjimat.yang penting,sos cili disponsor oleh mak sebab mak pandai buat sos cili.peralatan burger macam kuali tuh semua,memang dah ada.jadi,jimatlah.

 sekadar gambar hiasan

port kami berniaga memang strategik.tiap-tiap malam,rumah wan tu memang budak-budak datang ngaji Quran sebab mak ajar ngaji Quran walau wan ngaji kat tempat lain. kira budak-budak ni habis ngaji Quran mesti beli burger. Kitorang start berniaga burger lepas asar sampai pukul 11 malam.kejap je.tak laratlah nak jual lama-lama.

Memang seronok bila makin hari kami jual,makin untung. lagipon mak ayah serta jiran semua menyokong.makinlah kami seronok.huhu.ye lah,dari buang masa wat benda bodoh,baik berniaga.dapat jugak duit sedikit sebanyak.orang kata burger kami sedap sebab sos dia.Thanks mak sebab sos best tuh.

 sedap..sekadar gambar hiasan

kami jual burger memang murah sedikit banding tempat lain.lagipon kami ni jenis tak kedekut sangat pasal sos ngan mayonis.letaklah banyak mana.huhu.kami bukan serius sangat nak untung.berniaga sambil isi masa lapang je.apa pon,untung tetap dapat.huhu.

memang seronok betol berniaga burger..sambil berniaga,boleh makan burger free.huhu.

p/s ada sesiapa pernah berniaga burger?

32 comments :

Ros Anisza said...

Ros tak pernah berniaga burger...tapi kawan cakap niaga burger ni memang boleh untung...Dalam berniaga ni kalau terlalu mengejar untung nanti pelanggan lari...

Izamir Ridzwan said...

psstt nk burger satu

Akeyla Frr . said...

WUUUUUUUUU LAPAARRRRR

miss.Addin said...

wah gambar tu menyelerakan HAHA ! :)
niaga burger tak penah , niaga kebab pernah . HHUHU time karnival sekolah .

Tulip Putih said...

sernk keje kn..tulip lu b4 msuk mtrik jge koop smka wataniah kt mache nie..knal x??dpt la duit samah siya..hehe

Rozuan Ismail said...

@Ros Anisza bolehlah untung sikit2 berniaga =)

Rozuan Ismail said...

@Izamir Ridzwan huhu.nk burger ye IR.jom g McD

Rozuan Ismail said...

@Akeyla Frr . huhu.g la makan =)

Rozuan Ismail said...

@miss.Addin sedap jugak kebab.huhu =)

Rozuan Ismail said...

@Tulip Putih taw.rajin g sekoloh tuh.

b a m b a m ' s said...

tetiba rasa nk mkn burger lak skang.. T_T'

anamizu said...

beger sedap!!!
cik ana ade mmber yg niaga bger..
memang masyuklah die..
toke bger je pun..
tp pakai evo! ^___^

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s jom belanja wan ye =)

Rozuan Ismail said...

@anamizu haha.tauke burger pon boleh kaya taw =)

waN Mohd Salim said...

psssssssstttttt ps oder hantar kat taman sri makmur lot 2112 kang .. cepat hehehee .. huhu laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

bro join ler ps punye segmen

eyjalukman said...

den lapo laa plak . haha

zacky ~786~ said...

meniaga mmg untung.. btw , zacky sem lepas jual burger blog ke blog .. perghh untung2.. tp kejap jer.. xsampai 2 minggu.. dh penat.. yerla kn hidup sbg student ni.. asigment yer lain, praktikal yer lain.. ponat2.. huhuu ...

:)

Rozuan Ismail said...

@waN Mohd Salim huhu.jauhnya nak hantar.

p/s bukan x nak join.bagilah peluang dekat orang lain plak

Rozuan Ismail said...

@eyjalukman meh makan burger =)

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~ sebab tu wan berniaga waktu cuti je,waktu kuliah tak sempatlah

abutalib said...

Wah sedap ni.aku pun suka makan burger ni.mai satu :)

Rozuan Ismail said...

@abutalib bayar dulu =)

nohoho =) said...

bagus tu..berniaga tak kedekut...

cucu umie said...

ayie tak pernah niaga burger..b4 masuk matrik dulu kerja kilang shje..hehe n now cuty 4bulan xambik pon short sem sebb course ayie tak bukak so, dok umah n then mohon GSTT untuk mengjar dekat sekolah..praktikkan ap yg dibljo..huhu

Nour Akmal said...

cuti 4 bulan..KIC hnya duk rmh je..emmm...tgh cari kje gak sbnrnya..ade rezki ade la kan..

Rozuan Ismail said...

@nohoho =) kalau nak untuk x boleh kedekut lah.huhu

Rozuan Ismail said...

@cucu umie cam best je keje GSTT.huhu

Rozuan Ismail said...

@Nour Akmal huhu.x bosan ke KIC?

alien said...

meniaga ni bes
jumpe ramai orang
pernh tolong pakcik meniaga ikan dulu

Rozuan Ismail said...

@alien ok lah meniaga ikan pon.meniaga memang best =)

SANDRA AZWAN said...

Waa..pernah jual burger? hebat!!;-)

Rozuan Ismail said...

@SANDRA AZWAN alamak,malunya kantoi ngan sandra.huhu.