Saturday, May 14, 2011

LATAH | BUKAN PENYAKIT KELAMIN

Kung Fu Panda 2 akan kembali terjah wayang 26 Mei
untuk cerita lanjut boleh klik dekat gambar bawah

****************************************************************

Selamat pagi semua
latah.
mesti ramai yang dah tahu itu penyakit apa.
dan yang pasti bukan sejenis penyakit kelamin.

 sekadar gambar hiasan.

merujuk kamus dewan edisi ke 4,
latah tu maksudnya seseorang (biasanya wanita)
tidak sedar apa yang dilakukan ,
mengikut suruhan atau perbuatan orang lain tanpa disedari,
mengeluarkan perbuatan atau sesuatu tanpa tidak sengaja
kerana terperanjat.

sebenarnya, melatah ni dah jadi macam budaya masyarakat kita
ada je lelaki yang latah
umur pun dah tak spesifik
dari muda sampai ke tua,ada je yang latah.

kadang-kadang ada yang latah sejak dari awal.
tapi,ada juga yang latah sebab dia suka usik orang.
pada awalnya dia usik orang latah.
lama-lama dia sendiri yang latah.

mak selalu pesan.
jangan kacau orang latah masa diorang pegang benda tajam.
orang latah ni kalau kita suruh dia pergi tikam orang
dia pergi tikam.
sebab diorang tak sedar apa yang diorang buat.
jadi nak melatah boleh,tengok keadaan.

sebenarnya,orang melatah ni cepat letih lah.
mana tak nya,
masa diorang melatah,diorang terlampau aktif.
orang suruh lari 1 kampung,diorang lari.
bila latah dah habis,penatlah diorang tak cukup nafas.

noorkhiriah,antara artis yang melatah.

tapi kan.orang melatah ni memang selalu ceria.
dioranglah yang serikan majlis kahwin orang.
semua orang boleh tergelak tengok gelagat orang latah
suruh menyanyi diorang menyanyi.suruh menari diorang menari.
kelakar bukan.

14 comments :

Shaherah said...

tapi kesian dieorang ni.. lagi dikacau.. dia penat..

Puteri Iqa Izyan said...

kawan aku melatah. best kacau. haha...

penah aku suh balik fon, die balikng. muahaha. nsb baik smpt sambut. =P

lagi best kacau time die bace sumthing. gila laju cakap. hahaha

aliarosli said...

hahhahha, lawak je bila tengok orang melatah

yep, dorang sorang yang ceria

Rozuan Ismail said...

@Shaherah

penat kot.pakai banyak tenaga

Rozuan Ismail said...

@Puteri Iqa Izyan

nasib baik sempat sambut.kalau tak sempat,pecah free2 je fon tuh

Rozuan Ismail said...

@aliarosli

memang diorang ni memeriahkan majlis.huhu

whitecappuccino said...

kesian jugak kat dorang ni bila melatah sebut benda2 yg memalukan.

Rozuan Ismail said...

@whitecappuccino

itulah.kesian kot.mereka bukan sengaja.tak sedar pon masa cakap benda tuh.

Syafiq Rosli said...

kesian wo..smpi letih kot dyeorang melatah

awEEN said...

mmg suke tgk org latah..tp kesian kt dorang kan..

Rozuan Ismail said...

@Syafiq Rosli betul tu syafiq.penat kot

Rozuan Ismail said...

@awEEN

org latah ni happy go lucky tapi senang kena buli

dhilla nazli said...

kadang2 ade orang saje2 na melatah untuk tarik prehatian orang kn..

Rozuan Ismail said...

@dhilla nazli
itu kerja bodoh namanya.tarik perhatian dengan cara susah