Friday, May 6, 2011

PERKARA YANG PERLU BLOGGER BAWA | APABILA BERSIAR-SIAR.


Percaya atau tidak.
hidup sebagai seorang blogger sedikit berbeza
berbanding dengan kehidupan bukan sebagai seorang blogger.

Kalau anda betul-betul seorang blogger,
setiap saat di dalam hidup anda adalah penting.
tak kiralah waktu anda makan,bersukan,bekerja
anda perlu lebih sensitif terhadap keadaan sekeliling.

kalau sebelum ini,anda bersiar-siar tanpa membawa apa-apa
Apabila menjadi seorang blogger,ada benda yang perlu anda bawa.


1)Notebook / Laptop



pastikan anda ada broadband agar mudah untuk anda update entri setiap.Bawa saja laptop anda di mana sahaja.Mungkin sewaktu anda pergi bersenam,dan apabila rehat seketika,anda boleh update blog.Ataupun,ketika anda pergi bercuti,bawalah notebook sekali agar mudah untuk anda menceritakan tentang apa yang berlaku di sekitar anda kepda blogger lain.



2)Buku Catatan dan Pen



walaupun,ini kaedah lama,tapi tetap berkesan.contohnya,kawasan yang anda pergi itu amat susah untuk mendapat line internet dan anda punya kenangan yang indah untuk diceritakan.jangan biarkan kenangan itu pergi.catatkan sedikit sebanyak apa yang berlaku agar senang untuk update nanti.Pentingkan buku catatan ini,sepenting laptop dan note book.



3)Kamera/DSLR/Camcorder





Tidak dinafikan penggunaan kamera sangat penting di kalangan blogger.tidak kiralah kamera kodak,kamera digital mahupun DSLR, kamera itu penting bagi blogger mengambil gambar bagi diceritakan di dalam blog.gambar adalah elemen penting di mana satu gambar dapat menerangkan pelbagai situasi.Jika blogger punya wang lebih,belilah camcorder bagi merakam setiap apa yang berlaku di sekeliling anda.


diharap agar tips ini dapat dijadikan panduan kepada semua blogger
Selamat malam!!

22 comments :

Abang Zam said...

haha..takde camera mahal2 lah macam SLR tu..anak kaya boleh lah :(

pakai cam fon boleh tak?

nuR izyan said...

ala...berukband x de..sdih..x mmpu..huhu :)

hana said...

laptop mcam x sanggup je nak bawak ke hulu ke hilir..kalau note book n dslr mampu la..
hahha

Rozuan Ismail said...

@Abang Zam

boleh je abg zam.x kisah.huhu

Rozuan Ismail said...

@nuR izyan

wan pon x de.pakai ukm jaring pon ni.huhu

Rozuan Ismail said...

@hana

laptop tu utk sesape yg rajin lah.huhu

kAmi dAn mEreKa said...

makanan pon penting gak di bawa kemana2,hihi ;)

Rozuan Ismail said...

@kAmi dAn mEreKa

setuju!!kenapa saya boleh lupa?huhu..x de makanan x de mood kan nk update entri.huhu

Puteri Iqa Izyan said...

jenuh nk bwk lappy ke sane sini =.=

kalau cmra boleh lagi la kot~ ^__^

Rozuan Ismail said...

@Puteri Iqa Izyan

x yah bawak lah.wat penat bdn je

apik pehe said...

hehe..apik bawak henset jer..semua ader dalam tu..hehehe..note,kamera,blog..hehehe..

Rozuan Ismail said...

@apik pehe

henset apik 3 in 1 la yer.

b a m b a m ' s said...

CB dalam beg mmg ada kamera!hehehhe.. dgcam jek lar.. kalau malas bw kamera HP jek..huhuhu

lappy ke hulu ke hilir??? tak koso den dooo.. :P

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s

haha.berat kot lappy tuh

nadya_ya91 said...

salam pak cek..

sebelum bkecimpng ng dunia ni, mmg yaya selalu bawa diary, even p0i pasar mlm sekali p0m..s0 nnti yaya dh jdi bl0gger tegar n mantap, b0leh la apply ni u bt n3..
tapikn, bb kamera ni la yg haru skit.
bkan stakat dslr xde, kamera hp p0m xde..
mmg ssah la...

Rozuan Ismail said...

@nadya_ya91

x pe2..kita mula dari bawah k.slow2 naik sikit2

Ary ariasputera said...

oooo... cam gituuuu...

Rozuan Ismail said...

@Ary ariasputera

itu je komen.erm

whitecappuccino said...

Broadband takde cuma ada streamyx kat rumah dan kat sekolah..biasa update blog kat rumah ajer.

Rozuan Ismail said...

@whitecappuccino

saya ni lg la,berukband x de,streamyx lg la x de

hakeem kira said...

tipu . aku tak camtu pon ;P

Rozuan Ismail said...

@hakeem kira

ko memang lain sikit.haha.