Wednesday, May 4, 2011

"Segmen Mesra Blogger Bersama Pembawa Wacana"


sudah lama tak join segmen dan hari ni tertarik dengan satu segmen
yang dianjurkan oleh blogger Pembaca Wacana.
nak join,klik je banner kat atas ni.
by the way,baru je tengok Vlog pertama oleh blogger Pembaca Wacana.

diberi pilihan sama ada ingin memilih
"Aku nak jadi kaya" atau "Aku nak jadi popular"

aku pilih,"aku nak jadi kaya"
kenapa?

pertama,selama ni aku teringin nak miliki setiap benda yang aku idamkan.
dari kecik kenal erti susah,sudah tiba masa untuk aku rasa senang.
nak jugak merasa rumah besar,kereta mahal.
itu memang impian aku dari kecil.
jadi,aku perlu kaya kalau aku inginkan semua tu.

Kedua.bila kaya ni, lebih banyak dapat sumbangkan kepada fakir miskin
bukan setakat fakir miskin,anak yatim pon sama.
ye lah,masa kita tengah miskin,macam mana nak sedekah dekat diorang
sedangkan diri sendiri pon nak makan susah.
kalau aku kaya,sudah tentu tiada masalah bagi aku untuk bersedekah.

ketiga.aku mahu orang lain bangga dengan aku.
kenapa pulak rasa sombong?
sedangkan Islam sendiri suka umat dia yang kaya.
biar ibu bapa dan family bangga dengan aku.
at least, aku sumbangkan sesuatu atas pengorbanan mereka.

keempat, aku tak mahu orang pandang hina aku lagi.
itulah realiti,orang hina orang tak berduit.
aku tak mahu dihina lagi.aku tak mahu keluarga aku di hina lagi.
biar kami hidup selesa atas usaha sendiri.
usaha yang halal dan diberkati.
aku mahu orang pandang aku dengan mata hati
dan bukan sebelah mata pon berat nak pandang.

Kenapa aku tak mahu popular?
aku jenis tak suka personal life aku diganggu
tengoklah,ke sana ke mari,orang kejar.
nak amik gambar lah,nak sign autograf.rimas tol
life x de privacy,ada je orang nak kacau.

Selain tu,popular ni buat mudah kena fitnah.
ye lah,dah popular,mesti ada yang hasad dengki.
mulalah ada gambar kena edit jadi bogel lah,
difitnah beromen lah,hape lah.dunia dunia..
itu je la kot.

jom lah join.bagi pendapat masing-masing
tarikh tutup : khamis ini (12.01) pagi

21 comments :

Siti Farah said...

Betul tu.
Dunia sekarang, kalau kita ni tak banyak duit mesti orang pandang rendah kat kita!

:D

waN Mohd Salim said...

amin .. semoga demo kaye weh

Far8 budak baik said...

aku sokong jawapan kau tu..
aku pun nk jadi kaya gak..
nk kwin ngan janda kaya sudah..
hahaha =)

Rozuan Ismail said...

@Siti Farah

itulah realiti kehidupan.yang miskin sering dihina

Rozuan Ismail said...

@waN Mohd Salim

amin.tq bro

Rozuan Ismail said...

@Far8 budak baik

haha..nakal eyk.nak janda kaya je.huhu

L.a.n.u.n j.A.L.a.n.a.n said...

erm... kaya mmg besh.. tapi kaya jue akan membuat kan kite popular.. ahakxx.. tapi kite kne low profile jerk... banyakkkan melabur kalau dah kaye nnt ... ^_^

singgah dr blog PW..
follow mellow..

Irma A.Wahid said...

tu diaaa...muhasabah diri membacanya...suke2..

http://irm4blues.blogspot.com/2011/05/segmen-mesra-blogger-bersama-pembawa.html

::Mastura Zakaria:: said...

semoga cepat kayo...hihi

whitelover said...

ala..low profile gitu :) naissss

cik pulau said...

sama lah..cik pulau pilih nak jadi kaya. lalala~

Rozuan Ismail said...

@L.a.n.u.n j.A.L.a.n.a.n

tq follow lanun jalanan

Rozuan Ismail said...

@Irma A.Wahid

hehe..nanti saya terjah k

Rozuan Ismail said...

@::Mastura Zakaria::

okay,,nak belanja ke?hehe

Rozuan Ismail said...

@whitelover

hehe..kenalah low profile

Rozuan Ismail said...

@cik pulau

ye ke..sama lah kita,nak kaya tapi tak nak popular.

cik najihah said...

singgah..
nice opinion..
betul tu..bile fofular x de privacy kan..

mcm ni lah said...

follow you dan tinggalkan jejak utk dijejaki

Rozuan Ismail said...

@cik najihah

kan.nak hidup pun tak tenang

Rozuan Ismail said...

@mcm ni lah

tq follow saya

apik pehe said...

kayo wan..belanja apik la nanti..hehe