Sunday, May 1, 2011

TIPS MESRA BLOGGER : MEMUDAHKAN PEMBACA KOMEN ENTRI ANDA


Selamat malam.sudah solat Maghrib?
kalau belum settlekan dulu ok.baru berblogging.
sekarang ni sangat aktif berblog,dalam sehari dekat 7 entri.
bukan apa,guna kesempatan yang ada di waktu lapang.
bila busy nanti,dah tak boleh dah nak update selalu.

ok.berblogwalking ke blog kawan-kawan memang seronok
dapat baca entri orang lain.dapat belajar benda baru.
mulalah kita nak komen entri diorang.
tapi,bila nak komen banyak songeh..alamak.susah ni!

sekarang ni,saya nak buat sikit tips simple (ala-ala tutorial la)
bagi mesra pengguna sikit supaya senang pengkomen nak komen blog anda.

1)korang pergi ke Dashboard

kemudian klik Settings

kemudian, klik comments

untuk bahagian Comment Form Placement,


seeloknya pilih Pop-up window,sebab memudahkan blogger
 untuk komen dan lebih praktikal.
mereka tidak perlu tunggu untuk masuk page yang baru untuk komen




2) di bahagian komen juga,ada bahagian comment moderation.


kalau boleh pilih always.sebab kalau kita pilih never,
kita tak tahu siapa yang komen entri kita.
mungkin kita sedar mereka komen entri yang baru,
tapi kalau mereka komen entri lama kita seperti entri 6 bulan lepas macam mana?

kalau pilih always,nanti, kita akan approve komen diorang 
dan kita tahu mereka komen entri kita



3)juga di bahagian comments,

klik NO pada word verification.
majoriti blogger merasakan annoying bila perlu tulis huruf sebelum publish comment.



kalau klik yes,benda kat atas ni akan keluar.
dan ini menyusahkan pengkomen.
tolong klik no untuk word verification

apabila selesai ketiga-tiga di atas
tekan butang



p/s harap2 agar tips ni dapat sedikit sebanyak membantu.


20 comments :

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

terbaik ar~~~

bagus kamu buat tutorial ni

=)

Rozuan Ismail said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

sama2..bantu sesama blogger

SANDRA AZWAN said...

Tepat sekali!;-)

.........cP~ said...

salam.

bukan ape, saja nak excited terlebih..nama den ada dalam gambar tu.. kahkah.. cam kanak2..

Rozuan Ismail said...

@SANDRA AZWAN

setuju!!

Rozuan Ismail said...

@.........cP~

haha..ingatkan apa tadi

Shaherah said...

wah membantu saya.. < nyanyi cara scott emolsion.. hahah..

Rozuan Ismail said...

@Shaherah

kenapa ramai sangat macam budak2 ni

Abang Zam said...

terbonyok!

Abang Zam said...

terbonyok tu TERBAEK

haha..so lepas ni kalau dengar jgn konfius plak eh

Rozuan Ismail said...

@Abang Zam

oo ye ke..ok

hantu said...

informasi ni berguna utk newb.thumbs up..keep blogging!

Rozuan Ismail said...

@hantu

untuk semua blogger.bukan yg baru sahaja

.m y z. said...

diharapkan ramai yg baca entry ni. baru best nak komen ;)

whitecappuccino said...

banyak tu 7 entries satu hari..apapun tq for the tips

Nava Kishnan said...

thanks for the info.

Shafiq said...

Mekacih. :-)

AZRUL AZMI said...

bagus2... suke2... like2.... heheheh...

apik pehe said...

hehe..word verification la yg apik malas sangat nk buh

Muttallif said...

Kadang-kadang terlalu banyak verification sangat menyesakkan diri.