Friday, May 20, 2011

TIPS UNTUK JADI SEORANG BLOGGER YANG DISUKAI RAMAI

Assalamualaikum dan selamat pagi jumaat. dalam dunia blog ni, sama juga macam dalam dunia realiti.tak semua orang akan minat kita,ada yang benci dan cuba untuk menjatuhkan kita. Cuba kila lihat contoh yang mudah.Dato' Siti Nurhaliza, walaupun mumpunyai peminat yang ramai, tapi masih ada orang yang cuba menjatuhkannya. 

Sama juga dengan kehidupan seorang blogger.kita tidak boleh lari daripada orang yang tidak suka kepada kita.Namun begitu,kita boleh cuba untuk membuatkan ramai orang menyukai kita.Kat sini,wan nak share beberapa tips untuk jadi seorang blogger yang disukai ramai.


1)sentiasa blogwalking
  •  dalam dunia blog,kita tidak boleh berjaya kalau kita hidup keseorangan.
  • jangan nak harap orang lain sahaja masuk ke blog kita tanpa kita masuk ke blog orang lain
  • blogwalking ke blog orang lain,tanda kita sudi membaca entri mereka,tinggalkan jejak di shoutbox dengan elok dan komen seikhlas hati entri mereka.
  • kita juga boleh belajar apa yang kurang di blog kita bila melihat blog orang lain.

 sekadar gambar hiasan
 
2)Berhubung melalui laman sosial
  • sekarang ni pelbagai kemudahan laman sosial disediakan seperti Facebook dan Twitter.
  • add blogger lain sebagai kawan dan berhubung dengan mereka.
  • sekurang-kurangnya mereka lebih mengenali kita berbanding hanya baca entri kita di blog
  • join group blogger dan page blog lain di Facebook
  • sentiasa bertanya khabar dan berborak, disamping meninggalkan link untuk naikkan trafik.

3)membantu sesama blogger
  • bantulah bloggr yang lain apabila mereka memerlukan bantuan
  • mungkin masalah blog,masalah pengiklanan seperti Nuffnang, dan mungkin juga masalah peribadi
  • rasanya tidak rugi jika kita membantu kerana secara tidak langsung kita dapat mengenali pelbagai ragam orang lain.

sekadar gambar hiasan

4)join gathering yang diadakan
  • inilah saat untuk anda mengenali blogger lain secara realiti
  • mungkin di blog lain,dan secar realitinya mereka lain.
  • seronok dapat berkumpul beramai-ramai dan kongsi idea serta pengalaman.
  • waktu ini,kita dapat kenal ramai blogger dan ini dapat mengeratkan hubungan silaturrahim
 
setakat itu tips untuk kali ini.cuba amalkan dan InsyaAllah,mudah-mudahan dipermudahkan dan anda sentiasa disukai ramai.



51 comments :

SANDRA AZWAN said...

Bagus tips nie...tapi, bukan mudah untuk buat orang menyukai kita..perlu ade x-factor jugak..betul tak? huhu

Fadzli Amir said...

Yang no 4 tu je belum terlaksanakan...hehehhe

Anak Ulu Cheka said...

satu tip yg menarik

tq wehh hehehe

Miss Dolce and Gabbana said...

wah...tak sangka ada jugak tips untuk jadi blogger disukai ramai.Thanks for the info ;)

PUTERI NATASSIA said...

gud tips . . :) thanxx for sharing . . :)

Norhafiza said...

alhamdulillah...terima kasih ya pakChek..info yg bagus..

tweet ada tp mcm tak reti nk guna la..aci tak pakChe wat entri cara2 nk guna hehe..camne nk balas ke tegur ke..

hurmmm rasa nk gak join segmen tu tp ada rekoder anak je..aci tak hehe..tp masa sekolah dlu ahli koir ;P...

KiD said...

mantap..!! tips yang wajib semua bloggers buat.. :)
250 Bloggers diperlukan Untuk HARI RAYA!

Rozuan Ismail said...

@SANDRA AZWAN x factor?sandra buat lah entri pasal tuh.x tahu =)

Rozuan Ismail said...

@Fadzli Amir yg no 4 tu pon wan belom buat.huhu

Rozuan Ismail said...

@Anak Ulu Cheka sama2 AUC

Rozuan Ismail said...

@Miss Dolce and Gabbana sma2.nama memang meletop.huhu

Rozuan Ismail said...

@PUTERI NATASSIA welcome natassia =)

Rozuan Ismail said...

@Norhafiza haha.nak kena ajar ke?tweet senang je

Rozuan Ismail said...

@KiD setuju dengan kid =)

AinSyaz said...

tq utk tips ni :) sgt berguna! :D

sahromnasrudin said...

yg no 4 tue payah cikit..area lembah klang takde mslh..kami duk jauh huhuhuhhhh

Rozuan Ismail said...

@AinSyaz welcome =) cubalah guna.InsyaAllah berjaya =)

Rozuan Ismail said...

@sahromnasrudin buatlah gathering kat tempat anda.wan rasa blogger ada di mana =)

^^nu[dd]yra^^ said...

no 1, 2, 3 dah buat...no 4 jer x buat lagi....dah bacer byk kali gak gathering2 blogger nih....cumer masih malu nak join....hehehe

cucu umie said...

thnkx for the sharin info bro..btw, memang kne rajin blogwalking pon baru kita dapat kenal ramai orang dan megeratkan silaturrahim wlopon melalui dunia maya

cucu umie said...

thnkx for the sharin info bro..btw, memang kne rajin blogwalking pon baru kita dapat kenal ramai orang dan megeratkan silaturrahim wlopon melalui dunia maya

Rozuan Ismail said...

@^^nu[dd]yra^^ sama macam wan,malu nak join =)

Rozuan Ismail said...

@cucu umie sama2 ayie.huhu. blogwalking tu memang benda yang penting =)

b a m b a m ' s said...

no 2 jarang buat..sbb FB selalunya utk kenalan2 rapat..huhuhu

no 4 lak tak berminat nak buat..hahaha..i pemalu u bila jumpa..

sbb tuh org x syg den.. --'

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tahniah pakcik din! info sgt2 bmaanfaat.moga newbie sume take note =)

miss.Addin said...

nice tips ! :) kena la rajin kan diri . tanpa usaha mana nk dapat kan

littletiny said...

nice advice mR.wan.. ^_^

Penulis Bogel (the naked writer) said...

aku tak suke ramai2 tinggal jejak kt shoutbox...boleh jamin 2,3 je yg betul2 bace ape kite tulis...lagi sampah kalo yg suruh folow balik...

zacky ~786~ said...

tips yg bagus :)

eyjalukman said...

nk join gathering tp tk ready lagi .lagipun sngt jauh dr rumah . biase org buat gathering nihh kat KL ,so tk dpt nak join .
insyaAllah klu berkesempatan teringin juga .

アヌム ちゃん said...

setuju semuanya..kne lebih rajin bw lepas ni..huhu~

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s betul ke CB ni pemalu?konfius jap.huhu

Rozuan Ismail said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid pak cik din mana plak ni?salah nama da =)

Rozuan Ismail said...

@miss.Addin usaha tangga kejayaan =)

Rozuan Ismail said...

@littletiny TQ littletiny =)

Rozuan Ismail said...

@Penulis Bogel (the naked writer) wan pon menyampah orang macam tuh. mana boleh nak paksa kita follow.wan mention kat no tu.tinggalkan jejak dekat shoutbox tu dengan elok.niat biar ikhlas.bukannya nak mintak orang tolong klik iklan.

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~ TQ zacky =)

Rozuan Ismail said...

@eyjalukman buatlah ikut negeri masing-masing.tak perlu tunggu orang lain buat gatheriing. korang sendiri boleh anjurkan =)

Rozuan Ismail said...

@アヌム ちゃん wah!orang jepun komen!huhubetol,bw kena rajin =)

Rahmad said...

yang paling bagus komen entri drpd bwat blogwalking jer..

sbb kalau bwat blogwalking jer kadar bounce rate akan meningkat..tidak bagus untuk kesihatan blogger..

Rozuan Ismail said...

@Rahmadwah!ada effect kesihatan ke?huhu

abutalib said...

Walaupun ringkas tapi aku rasa padat info yang dikongsikan..

HAZWAN17 said...

gathering je setakat ni tak pernah join lagi...masih belum berkesempatan

Rozuan Ismail said...

@abutalib TQ abutalib.sama-sama kita kongsi =)

Rozuan Ismail said...

@HAZWAN17 wan pon belom berkesempatan lagi

ken said...

saya hanya boleh buat step 1 :/

Rozuan Ismail said...

@ken try lah keempat-empat

azrijohan said...

suke entri ni..

Rozuan Ismail said...

@azrijohan TQ

hatiku sehat said...

sy suke sgt ngn tips ni...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terbaik la bagi tips ni..
saya sokong..
saya follow..
follow saya balik :-)
Pokok Manggis Depan Rumah