Monday, May 2, 2011

TIPS UNTUK KURANGKAN KEKECEWAAN SELEPAS PUTUS CINTA


Mood masih sedih.
Selamat tengahari dan selamat berbahagia.
Dalam alam percintaan,perpisahan tu dah kira sebagai lumrah.
tapi,janganlah terlampau kecewa selepas gagal dalam bercinta.

Kat sini,nak kongsikan beberapa tips untuk kurangkan rasa kecewa
selepas gagal dalam percintaan.



1)FIKIR POSITIF DAN TERIMA DENGAN REDHA

setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya
pegang pada kata-kata ini
ia akan buatkan anda lebih berfikir positif dan boleh terima dengan redha
mungkin kita akan dapat yang lebih baik daripada si dia
cuba untuk berfikir positif walau agak sukar.
tak nafikan memang hati terluka dan mengambil masa yang lama.
tapi,cuba untuk mula menerima hakikat secara perlahan-lahan.



2)SIBUKKAN DIRI ANDA DENGAN PELBAGAI AKTIVITI

apabila anda sibuk dengan pelbagai aktiviti,masa anda adalah penuh
dan secara tak langsung,anda boleh cuba untuk lupakan dia dari semasa ke semasa.
anda boleh bersukan untuk tenangkan fikiran,lakukan apa sahaja yang anda suka
supaya waktu lapang anda diisi
bagi mengurangkan anda mengingati si dia.




3)CARILAH ORANG YANG BOLEH DIPERCAYAI UNTUK LUAHKAN PERASAAN

jangan pendam rasa sakit hati itu,kelak makan diri.
cari sahabat yang boleh dipercayai,luahkan apa yang terbuku di hati
biarkan menangis,biarkan air mata berlinangan
sekurang-kurangnya beban anda berkurangan
dan hati anda puas.
InsyaAllah,sedikit sebanyak,boleh lupakan si dia.



4) DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH SWT DAN MEMINTA DOA

Dialah yang Maha Mengetahui
Dia tahu apa sebenarnya sebab kita perlu berpisah dengan si dia.
Dia tahu segala-galanya.rapatlah dengan Allah SWT
minta doa kepada-Nya agar ditenangkan fikiran dan hati
dan tunjukkan jalan yang benar dan lurus.
mungkin apa yang terjadi sebenarnya untuk dekatkan diri kamu dengan pencipta.

P/s semoga tips ini dapat membantu blogger yang dalam kesedihan
maaf,saya juga masih belajar,kalau ada salah silap,minta di ajarkan
ampun maaf dipinta.

17 comments :

J.Syazwana said...

err kamu putus cinta ke?

miss.Addin said...

nice tips :) tapi perasaan tu memang sakit

Rozuan Ismail said...

@J.Syazwana

biarlah rahsia

Rozuan Ismail said...

@miss.Addin

hati sape yg tak sakit kan.

Puteri Iqa Izyan said...

sebelum ni kalau putus cinta mmg buat mcm ni. ^_^

azrinrahim said...

putus cinta ker bro..huhu berguna juga tips ko tu, tpy stkt nie alhamdulilah aku nak pernah kecewa lg sebb xcouple ag..haha couple lepas bis bljo jer nty..skng kawan jer dulu..

Rozuan Ismail said...

@Puteri Iqa Izyan

pernah putus cinta ke sebelum ni?

Rozuan Ismail said...

@azrinrahim

betul tuh,belajar dulu baru bercinta

zacky ~786~ said...

waa.. brother love :)

= d = said...

xpe..
lame2 nanti ok da..
:)

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~

X DE LAH ZACKY

Rozuan Ismail said...

@= d =

tq for support

wani;z said...

chill la pak cik biola. :)

awEEN said...

pak cik biola sedih pasal cinta ke..jangan sedih2 ke..jangan pikir sangat ye...tips yg pak cik tulis ni mmg boleh pakai untuk hilangkan rase sedih tu...chill okeh!=)

Rozuan Ismail said...

@awEEN

x de lah.pak cek ok je.biasela tuh aween

apik pehe said...

yang last skali tu mmg patot dibuat

Anonymous said...

Thnk you.brguna sgt tips.ringkas+pdt+brguna.