Saturday, June 11, 2011

JERAWAT.





Selamat tengahari.




dah lunch ke semua?
kalau belom jom lunch bersama entri baru kat sini.
ok.back to tajuk entri.
jerawat.benda common kan.




ada sesiapa tak pernah ada jerawat?
maknanya kulit die halus mulus bagai kulit pisang rumah Pak Abu.
haha.tak berani kan nak angkat.
semua mesti pernah ada jerawat.
at least,waktu zaman start baligh tu.



 sekadar gambar hiasan


wan mula ada jerawat start sekolah menengah
tension gila masa tuh
rasa muka ni bengkak semacam je
pakailah pencuci muka apa,sama je kesan dia.
makin teruk adalah.
rasa down sangat macam nak terjun dari pokok kacang tauge je =)



duit melabur sakan gila,dengan harapan jerawat hilang
tapi hampeh,x kuaso den ..
hilang sebelah kiri dahi,tumbuh pulak kat sebelah kanan dagu.
erk.bila mau berhenti ni.fed up gila.
bila tumbuh jerawat ni,mulalah level confident jatuh
ye lah,muka dah tak hensem.



wan punya jerawat bukan jenis yang keluar nanah tu
wan jenis yang bengkak tapi x delah sampai tahap
jerawat batu..grr.sakit dowh.
tapi at least ok lah.dah besar ni
kulit muka licin selicin minyak pelincir.muahaha..




 salah satu produk yang menyelamatkan aku.




owh ya.nak tahu wan pakai pencuci muka apa
yang akhirnya dapat menyahkan jerawat tu semua
ada 2 wan pakai
satu,Garnier for Men ,lagi satu Clean and Clear.




mak wan pernah buat ubat nak suruh jerawat hilang
dia pergi lenyek asam keping sampai lumat
ambil air dia,lepas tuh letak kat tempat jerawat.
ada sesiapa lagi tahu ubat nak hilang jerawat x?




jom share =)

18 comments :

Umedia Network said...

huhu. Jerawat adalah masalah paling tidak disukai lelaki dan prempuan. Tapi jika kita mnahan nafsu pantang larangnya, INSYAALLAH tiada masalah. :D

Rahmad said...

jerawat aku macam batu bata..

aku bunuh gna klorox..

JIJI YU said...

aku tak penah berjerawat

waN Mohd Salim said...

kawe x de jerawat hahaha

qasehraihan said...

saya tak pakai pencuci muka..hahahaha
jerawat pun xde..alhmdulillah..hihi

Anak Ulu Cheka said...

wa sental dgn berus dawai je hehehee

::blog anak jawer:: said...

tepek bedak sejuk tebal2..hehe..

AJ guna sabun kulit rambai..1 rm 4.00..sgt murah n efective..beli 1 belah 4..boleh guna sebulan..each part seminggu..boleh jimat duit..

dhilla nazli said...

jerawat ok lagi,, klo parot??
lagi merana.. huuu

puteraduyong said...

ikut petua atuk bagi dulu...jangan terputus wuduk... ;)

azalia hjsalleh said...

kita dh cuba mcm2 produk
semuanya x leh hilangkan

skrg nie tgh minum air teh. produk tuh buangkan segala toksin dlm bdn.
berkesan gk pd kulit wajah bila dh berkurangan banding dulu

safwanmahzin said...

saye pon guna ini..memang berkesan

solomolo said...

masa sekolah mnenengah dan semester awal masuk U, memang muka banyak jerawat...
Alhamdulillah, skrg dah tak de...

KiD said...

ok ke garnier nih?? brapa lama wan pakai? hehehee.. (gomo klate gomo)
Hari Mengemas Rumah | Minor Overhaul

kay_are said...

bende stabdard dak remaje.. dulu pakai gak pencuci muka tapi tengok macam xde efek je so x gne dah.. tapi skrg dah makin kurang r..

Hanif Borhan said...

start jerawat sekolah rendah lg. baligh awal...cuak kot wkt mula2 tumbuh jerawat,haha...

mula2 tu,mcm2 produk pakai...kalau xsilap wkt tu tgh hot pakai POND's sbb ada iklan Zizan Nin & Melissa Maureen kat tv tu...ingat x?

bila lama2 gather info sana sini, rupanya lg elok kalau x letak apa2, biar dia heals naturally, cumanya kebersihan muka tu kena jagalah, basuh thoroughly pakai air biasa je...

bkn apa, tawlah produk2 tu, mcm2 chemicals ada kan?ada sstgh bahan tu kan bley lg irritate kulit mua, lg worsen masalah jerawat... kan kan?

footnote: tanya org2 yg kulit licin tulus mulus, wudhu' ubat paling mustajab ;)

wallahu'alam...

cucu umie said...

ayie pky t3 kot..haha okay shje stkt nie tpy bila exam mula ah jerawat timbul balik,..aduyai, sebb apa tension and xcukup tido..hahaa

Anonymous said...

salam...kepada sesiapa yang mengalami masalah dlm penjagaan kulit muka seperti jerawat, radang kulit, jeragat dan kulit sensitif sy mengesyorkan anda menggunakan Produk Aqura Sabun Energy hanya RM 10 sahaja...ramai tlh mggunakan produk ini...InsyaALLAH ia akn dpt bantu anda...

jika anda inginkan maklumat lanjut boleh hubungi En. Ahmad ( 012-5447747 )/ En. Ismail (014-5550554) dan anda juga boleh melayari website kami https://sites.google.com/site/fyzulbizsite/

Anonymous said...

minta tolong
sya dah try clear and clean tu...
namun x dak effect pun
mcm mna ni...?
pliz bg guide

tranditional treatment pun x jdi
sapa ada idea lain..