Thursday, June 30, 2011

KISAH CERMIN MATA AKU | KEPERLUAN @ FESYEN?





Selamat malam.
penat baru balik dari Midvalley dan first time jumpa blogger Faizal Harnis




ada blogger pakai cermin mata tengah baca entri ni tak?angkat tangan tinggi-tinggi sampai kena kipas.haha.jangan-jangan!! nanti tak pasal putus pulak tangan tu




wan mula pakai spek masa wan form 4.tapi wan rabun start dari form 2 lagi.Kira dari form 2 sampai akhir form 3, wan belajar dalam keadaan rabun tanpa spek.Bayangkan cikgu ajar kat depan,wan langsung tak nampak. Yang penting,wan berjaya dengan cemerlang dalam PMR walau masa exam tak pakai spek.haha.takabbur gila!! kena panah petir baru tahu.hik hik.




setakat ini,wan dah memakai 4 cermin mata dalam masa 6 tahun.haha.lebih kurang tiap tahun,tukar cermin mata baru.wan bukan apa,pakai sikit je patah bingkai,cermin pecah dan banyak lagi lah.adoi,yang paling tension bila cermin mata tu mula longgar,pakai pon tak selesa,asyik nak jatuh je,



spek pecah adalah perkara biasa (sekadar gambar hiasan)



dulu wan ingatkan best sangat pakai cermin mata ni,bila mata dah rabun dan perlu pakai spek,baru wan tahu seksa pakai spek ni,tak selesa.sebab tuh,wan lebih gemar tak pakai spek kalau setakat nak berjalan.Wan hanya pakai spek bila dalam kuliah,nak belajar dan nak tengok signboard kat jalan.ops satu lagi,bila nak ngumpat orang!!haha..




wan teringin nak pakai contact lens.tapi wan rasa mata wan tak sesuai pakai benda tuh,sebab mata wan cepat kering dan selalu merah.mata wan ni sensitif pada panas dan aircond.nanti merahlah mata tuh.wan rasa ini effect dari wan lambat pakai spek masa wan mula rabun dulu.itulah,orang suruh pakai spek tak nak.huhu..



cermin mata Gucci yang ori boleh cecah beriban-riban



Sekarang ni kalau perasan,cermin mata ni dah jadi trend dan fesyen pulak kan.ada yang pakai bingkai besar ala old skool. ada yang pakai cermin mata tak de bingkai, ada yang bingkai pelbagai warna.kira trend lah.kadang-kadang cermin mata yang trend ni lebih mahal pulak daripada cermin mata yang guna power. dapat pulak jenama GUCCI,D&G, VERSACE, memang beratus-ratus dan sampai beriban-riban lah.




 cermin mata Old skool.. (sekadar gambar hiasan)




aku pon adalah dulu beberapa koleksi cermin mata ni.Haruslah pakai yang branded sume ,padahal beli kat pasar Malam je,seploh hengget.haha.tak mampu non,nak beli yang mahal-mahal tuh,membazir saje.




rayban memang nampak stylo




kalau tengok,sekarang ni pon ramai yang ada simpan rayban kan.nampak cam stylo jugak tapi mahal pon mahal lah.huhu




p/s ok lah,ikut individulah perlu ke pakai cermin mata,kalau betul rabun,memang berbaloi,tapi kalau setakat fesyen,kalau tak mampu,tak payah lah.kalau ada duit,silakan.huhu

28 comments :

whitecappuccino said...

pakai spek dari form 2..dah tak ingat brapa psg spek dah pakai..skrg pakai spek n contact .terpijak terduduk tu biasa la..yg paling geram bila lupa spek letak mana..

Aman Ibrahim said...

Betul~ sejak pakai cermin mata, payah nak tengok tv sambil baring, carry out activity lasak mcm main bola n badminton. So, aman kalau pi kuliah atau event, aman pakai lens. kat rumah and bilik aman pakai spec..

p/s: kadang2 kalau malas, pakai jer specs .. x larat haha..

p/s: nak rayban satu hehe..

JIJI YU said...

beli rayban kat pasor malam..pas tu gi wat cermin..tahan jugak bro

Rozuan Ismail said...

@whitecappuccino samalah mcm wan ec..asyik tpijak je.ye lah tido ngan spek,bila tidur ganas,spek dah kena pijak ngan badan

Rozuan Ismail said...

@Aman Ibrahim setuju ngan aman,kadang2 pakai spek waktu tertentu je.tapi leceh kan pakai contact.

Rozuan Ismail said...

@JIJI YU haha.idea yang bernas.huhu

akupunyapasallar.. said...

cube pkai spek yang bingkai tebal 2 ..baru susah nak patah..hehe..XD

NURUL NADIAH MAMAT said...

sy pki spek...!! ekeke...
akak pki ms kuliah atau jln2 sebab silau..kalo x memang mcm org buta...huhu...

p/s : spek murah bhya tau....effect mata nti...

..cik gugu.. said...

gugu time nk mngadap lappy je pakai spek sbb x thn ngan cahaya lappy ..

Siti Zaleha said...

waaa, sama laaa pakai spek. tapi sejak dari form 2 lagi. emang seksa nak pakai. rimas.

lagi2 orang cakap macam mak nenek, tapi tak heran daa, sebab daa biasa.

hihih, pakai kdg2 jee time belajar, tapi bila daa depan laptop terpaksa pakai. kih3.

::blog anak jawer:: said...

ikut hati mmg malas dh pakai..rimas..tp dh tak nmpak..kne pakai gak la kn..hehe

yamilalala said...

hahaha....kalau lelaki,makin hensem pakai cermin mate....tapi kalau pompuan,makin tak lawa jadinyer.serius.

siti kektus said...

rayban pasar malam sudah. lawa pon lawa. haha

diri sendiri macam rabun, tapi malas nak buat spec. huhuhu

FasiHaH SupiaN said...

huhuhu aku ni tdo je cermin mata bukak, dah rabun...aduyai, dulu nak sgt pakai spek, skrg......nak tak nak, bangun pagi spect gak yg dicaari...

[sutera kasih] said...

beli ikut kesesuaian & keselesaan kamu :)

cucu umie said...

ayie dripada form dah pky spec..sampai lah nie baru 3kali tukar..but cuty 2bulan kt rumah langsung xpkai tibe2 cek 2minggu lepas power dah nek sampai 300++ haha..kne marh ngn umi..mybe sblom balik upsi nak beli yg bru kot..nak tukar trend ah..huhu

KiD said...

pakai yang biasa aje.. tak yah mahal2.. hehhee
Dulu Aku Artis Undangan | Sekarang Blogger Bekas A...

Rozuan Ismail said...

@akupunyapasallar.. sesuai ke kalau wan pakai bingkai tebal?x pernah try lg.

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT pernah dgr jugak kak pasal spek murah pasar mlm ni boleh bawak kanser.

iPai said...

uhuhuh .. aku ada rayban 1 .. kegunaan bila driving tengah hari ..

mata cepat penat bila drive matahari terik .. bila macam tuh, mula laa ngantuk .. maka, kena laa pakai spek ..

Rozuan Ismail said...

@yamilalala betul ke lelaki pakai spek makin hensem?huhu.tak tahu plak.mungkin spek yg cermin dia hitam kot.

Rozuan Ismail said...

@FasiHaH SupiaNhuhu. x leh hidup tanpa spek le ni ye

Rozuan Ismail said...

@cucu umie kena selalu pakai,kalau tak bertambah rabun.huhu

Rozuan Ismail said...

@iPai memang penat drive waktu matahari terik.sakit mata nanti

qasehraihan said...

uka dengan idea gila jiji..haha

wan..meh baca..

entry panas hati lagi..
http://qasehraihan.blogspot.com/2011/07/entry-sangat-sakit-hati-kau-memang.html

アヌム ちゃん said...

aaa teringin nk try contact lens jugak tp takottt..haha

syarifahsidrus said...

nak mengumpat pakai spek?eheh :)

nasib baik tak pakai spek, amcam seksa aje kan

Rozuan Ismail said...

@アヌム ちゃん apa yang nak ditakutkan.huhu