Friday, June 24, 2011

LAST MINUTE.





selamat pagi.




sori kawan blogger semua sebab tak sempat nak terjah semua blog.al-maklumlah hari ni hari last day wan kat UKM untuk 2nd year.ramai orang kata wan dah nak grad.eyh,belom lagi la,ada lagi 1 tahun.huhu.lagipon,hari ni ada final exam,so memang fokus pada study n lupa nak blogwalking.




sebelum wan nak bersiap pergi exam,wan nak wat satu entri pasal perangai orang kita iaitu buat kerja last minute atau orang putih kata eleventh hour.jangan tanya wan kenapa tak twelve hour,wan pon tak tahu kenapa?




orang kita ni memang gemar buat something last minute.tak kiralah dia dah kerja ke,masih belajar ke.apa-apa je lah.orang kita terutama orang Melayu memang suka kerja last minute. Contoh dapat satu kerja dan deadline dia lagi 2 minggu,sehari before deadline baru nak buat.macam mana nak dapat kerja yang berkualiti kan.




tengok pada diri wan sendiri pon sama.bila dah nak exam,baru sibuk nak belajar,padahal waktu belum nak exam,nak belajar pon malas.fokus pada benda lain dulu,bila tarikh exam nak dekat,baru gelabah nak bukak buku.wan tahu benda ni berlaku dekat hampir semua orang.




Agak-agaknya apa punca kita suka buat kerja last minute ye.ini idea dari wan lah kan =)



  • terlalu banyak tekanan dalam hidup
  • terlalu banyak hiburan
  • menganggap kerja itu sebagai paksaan



ok lah,korang tepuk dada tanya diri sendiri,adakah korang pernah buat kerja last minute.ok lah,maw pergi exam dulu.k bye.




p/s entri macam tergantung je kan.akibat kesuntukan masa.
 

20 comments :

JIJI YU said...

buat je mane yang patot dulu

Nour Akmal said...

mmg sllu bt keje last minit ni..
lg2 klu bt assgmnt..
nak exam pun sllu gak study last mnt..
emmm..ape lh nak jd dgn KIC ni kan..huhuhu

cikmemy said...

baru abis exam?knape lmbt sgt..short sem ke?


kadang2 kan...bukan sebab suke tau..tapi wat keje last minit ni la idea mencurah2..wat awal..susah nau nak dapat idea..camno tu?

アヌム ちゃん said...

masa belajar dulu pun suka buat keja last minit..sebabnyaa malas je..huhu

BRO_MONDAY said...

wan PCB : ai sebagai rakan blogger yu, doakan kejayaan yu dalam exam diduduki tu...('',)

p/s : antara sebab selalo wat keje last minit, sebab keje tu mudah...kite yam dah buat ari² ataupun dah mahir ngan sesuatu keje tu dapat budget berapa lama buleh siap...ini kemungkinan lah ye...

cucu umie said...

ayie suka juga bt last minute..tpy nak bt mcm mane kadang2 event kiteorng pon time exam ad..nak xnak kne terima and acceptlah.. aishhh cept yer wan dah nak abis bljo..dh second year rupeyer..ingt first year..huhhu

iPai said...

all the best .. biasanya kite lebih kurang je .. cuma, kita cuba sedikit demi sedikit utk berubah ..

gud luck

puteraduyong said...

kalau cepat pick-up ok je study last minute...hehe

..cik gugu.. said...

tambah lg 1,dasar pemalas.
heeee~

Rozuan Ismail said...

@JIJI YU yang tak patut tak yah buat dulu kan.huhu =)

Rozuan Ismail said...

@Nour Akmal samelah kita.hehe

Rozuan Ismail said...

@cikmemy baru habis short sem. kalau idea dapat last minute,eloklah wat last minute,kalau tetiba x dpt masa last minute idea cm ner eyk.haha

Rozuan Ismail said...

@アヌム ちゃん haha.dah beristeri ni pon,mesti ada keje nak wat last minute kan.

Rozuan Ismail said...

@BRO_MONDAY thanks for sharing idea.thanks too for wishin' me.

Rozuan Ismail said...

@cucu umie tahun depan dah 3rd year,dah jadi senior.huhu.

Rozuan Ismail said...

@iPai setuju. berubah slow2 kan

Rozuan Ismail said...

@puteraduyong wan ni jenis lambat pick up.so x leh amalkan last minute.huhu

Rozuan Ismail said...

@..cik gugu.. eyh.cam cakap kt diri sdiri je.haha

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Selalu jgk buat keje last minute.. Last last, kita yg kelam kabut.. Hehe..

Rozuan Ismail said...

@Rabiatul Adawiyah Abd Rahim haha.kan dah kelam kabut.huhu