Sunday, June 26, 2011

LELAKI MASAK NAMPAK LAGI COOL =)





selamat pagi kawan-kawan yang cumel =)




rasa geram pulak nak cubit pipi sorang-sorang yang baca belog aku ni. haha.thanks u guys sudi baca belog aku.soalan ni wan nak tanya pada wanita,korang suka tak kalau laki korang tu pandai masak? ada yang cakap ya,ada yang cakap tak. Korang tak rasa cool ke kalau lelaki pandai masak.tak gitu?hehe.




 lelaki masak nampak lebih cool.




kalau kita tengok lah pada chef yang terkenal.Majoriti lelaki bukan.Chef wan,chef Ismail dan ramai lagi.tak ramai la chef yang terkenal ni perempuan. Kenapa ye? padahal memasak ni kerja orang perempuan pada asalnya,tapi sekarang ini dah dikuasai oleh orang lelaki..Wan kalau jadi anak chef wan,memang perut ni ke depan la agaknya,hari-hari makan best =)




 chef wan. chef paling terkenal di Malaysia.



Kalau dulu lelaki sinonim dengan makan dekat luar,tapi kini sejak ekonomi mula gawat,lelaki terpaksa belajar memasak dan makan di rumah. Kalau dulu lelaki cuma kerjanya pulang ke rumah dan masuk dapur hanya untuk makan,kini sudah ramai yang memasak sendiri.




Namun begitu,terdapat juga pandangan sinis apabila lelaki masuk dapur.ada yang katakan mereka itu lelaki lembut kerana melakukan kerja wanita.Dan jika ada lelaki yang berumahtangga masuk dapur,mereka dikatakan takut bini.Itulah tanggapan masyarakat yang sering mengganggu pemikiran kita.




kalau dulu, kriteria pandai memasak amat penting dalam mencari calon isteri,namun kini lelaki pandai masak merupakan bonus bagi calon suami. Bayangkan seorang suami pulang dengan berpakaian baju kemeja dan membantu isterinya memasak,kan itu lebih cool.




jadi wan rasa lelaki yang pandai masak itu lebih cool =)

49 comments :

..cik gugu.. said...

lelaki msk lg sodap taw ;)

Rozuan Ismail said...

@..cik gugu.. erk.mana taw lagi sodap.huhu

::blog anak jawer:: said...

mmg cool..lelaki serba boleh..he3

-Yok mampir diluk = biar muslim..bukan islamic......

Abang Stalker said...

setuju tu wan..spe kate lelaki yg reti masak tu lembut?abg x lembut pun.lembut fizikal dan lembut hati lain.memasak ni seronok,ada org masak sbb nk jimat isi perut sdri.dan ada org masak sbb dia minat,srh org lain msk.lelaki yg pndai masak adalah bonus tuk kaum hawa.mostly kaum hawa skrg x reti masak.

Shafiq said...

setuju2... :-)

Nur Syafiqah Md Takiyudin said...

Lelaki memasak nmpak sgt stylo okay! :)

Rozuan Ismail said...

@::blog anak jawer:: yah,lelaki serba boleh.

Rozuan Ismail said...

@Abang Stalker wan,nak rasa abg stalker nye masakan la.huhu

Rozuan Ismail said...

@Nur Syafiqah Md Takiyudin memang style.

JIJI YU said...

pelangi aku kata suwiittt kalo aku bawak masakan aku mase date..

i'm ezza haniza said...

laki terer masak tu satu anugerah..wan terer masak ke ?hehehe

cucu umie said...

ayie jer sukamasak tpy xlembut pon..haha xad kaitn pon laki kalo keras pon still boleh masak lh..lagi sedap kot dripada gurl masak..haha btw, yie lebih suka bt kek dripada masak..lala

Rozuan Ismail said...

@JIJI YU lepas tuh,ko bawak x untuk pelangi ko mase date?

Rozuan Ismail said...

@i'm ezza haniza x de lah terer.boleh la masak sikit-sikit

Rozuan Ismail said...

@cucu umie wah,x sabar nak makan kek ayie ni =)

apik pehe said...

setuju sangat tu wan..tengah belajar masak jeput goreng ni..hahaahha

Qaseh dalia adelia said...

hehe .. dia pandai masak .. mmg suwittttt

Rozuan Ismail said...

@apik pehe jgn lupa letak udang ye apik.

Rozuan Ismail said...

@Qaseh dalia adelia amboi,bertuah badan.hehe

amna said...

saya sangat respect kalau tgk lelaki BERUSIA masak berbanding orang muda. ntah ngape tak tau la. nmpk lebih mature kot~~ hauhauha

Rahmad said...

yeah aku cool..
sebab pandai masak..
masak meggi sedap..

Jiey^Mien said...

bagi akak, laki masak nampak sgt gentleman n loving..
=)

Fuza Beyonce said...

my little bro dreams to be a chef!
eh, blog u xde column untuk followers ke?
I nak follow susah..

yad'z said...

shuke3... lelaki nampak macho n style woo lau masak.. ehehe.. ciri2 suami mithali.. kahkahkah..


#tapitakperlukotjadilelakipatah

Rozuan Ismail said...

@amna erk.berbeza usia je pon.itu atas pandangan masing-masing la ye

Rozuan Ismail said...

@Rahmad haha.meggi sedap pon sodap.huhu

Rozuan Ismail said...

@Jiey^Mien mesti isteri sayang lebih kan kalau pandai masak.

Rozuan Ismail said...

@Fuza Beyonce ade lah butang follower.

Rozuan Ismail said...

@yad'z lelaki patah tu kalau dah natural nak wat cm ner.x perlu nak jadi kot. masak tu benda yg berbeza=)

apik pehe said...

alahhh..lambat la wan bagitau..lupa dah nk letak

Bro ahmad said...

sekarang yang top chef semua lelaki..isteri sekarang yang tak masak pun banyak..tanya pompuan skrang ni...

Rozuan Ismail said...

@apik pehe apik ni masak jemput malas ke jemput pisang ni.huhu

Rozuan Ismail said...

@Bro ahmad memanglah,semua sibuk kerja sampai belajar masak pon x sempat.

Kalamhati said...

dan masakan mereka mmg sedap!!hehe

zulkbo said...

salam..
cool memang cool..
tak salah kalau nak belajar di mana-mana institusi sebab boleh dan senang nak cari makan..kat restoran besar pun ramai lelaki yang menjadi tukang masak yang hebat, malahan di kampung bila kenduri kendara,yang memasak semuanya lelaki..nasi kawah hingga ke gulai kawah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

biasanya lelaki lg sedap.

Rozuan Ismail said...

@Kalamhati trylah rasa makanan wan.hehe

Rozuan Ismail said...

@zulkbo setuju,masakan gulai kawah yang pak cik2 buat memang sedap.

Rozuan Ismail said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim) lelaki lagi sedap?apa yang sedap?huhu

nelly said...

lelaki banyak jadi chef ~
=='

Rozuan Ismail said...

@nelly betul tuh,tapi kenapa lelaki ye?

Benrauf said...

dari zaman-berzaman lagi lelaki lagi terer masak dari pompuan. ce tgk kalau kat kenduri or masa hari raya yg masak kan biasanya orang lelaki. pompuan tolong kupas bawang je. cuma disebabkan dulu lelaki tanggungjawabnya bekerja, jadi kurang sikit memasak. zaman sekarang ni terserlah la sikit sebab laki dgn perempuan dua-dua bekerja. dah tu pulak pompuan zaman skarang semuanya jenis manja-manja belaka. lelaki la yg lebih advance di dapur.

Rozuan Ismail said...

@Benrauf setuju sgt sebab memang laki pandai masak sejak dari dulu lg.agak-agaknya kan,budak laki zaman sekarang pandai masak x?

iPai said...

memang cool laa .. boleh masakkan utk isteri .. uhuh .. awww suweet ..

chef wan bukan terkenal di malaysia tau .. penah dapat anugerah kat luar negara .. time tuh compete dengan chef2 famous yang ada dekat astro tuh ..

budak kampung said...

lepas ni aku nak belajor masak2 hahaa

Rozuan Ismail said...

@iPai memang sweet kalau dapat masak untuk isteri.

Che Sayzzuwan said...

Lelaki kn cuba memasak hehe...br tau skill tersembunyi...

http://duniadalamjaket.blogspot.com/2011/07/lelaki-fobia-dengan-memasak.html

Rozuan Ismail said...

@Che Sayzzuwan ntah ada skills ke x masak wan ni?huhu

Azwa Azee said...

ok apa lelaki masak..satu bonus kot