Friday, June 3, 2011

SARAPAN ORANG MALAYSIA =)



Selamat pagi semua =).


mesti ramai yang sibuk nak solat Subuh sebelum habis waktu,ramai yang dah nak sedia pergi ke tempat kerja,yang bersekolah,masih terbongkang tidor sebab cuti sekolah sekarang ni.tak lupa jugak yang nak pergi pasar nak beli ikan,sayur.dah ready awal-awal takut berebut dengan mak cik rumah sebelah =).


ok.back to topic.apa makanan breakfast yang jadi pilihan orang Malaysia? kau pergilah mana-mana dari Perlis sampai ke hujung Sabah,makanan dia lebih kurang je. korang rasa apa makanan yang jadi kegemaran kita untuk sarapan. Yang penting, semua makanan kita ni kolesterol tinggi kan,lemak tak yah cerita la,boleh diternak lagi.muahaha.


1)nasi lemak



lantaklah kau melayu ke,cina ke India ke,memang kalau g kedai mana-mana semua orang bedal benda ni hampir setiap pagi.kita lupakan pasal kolesterol sejenak.tapi serious selera kan makan nasi lemak. tak kiralah makan nasi lemak tu dalam pinggan @ dalam daun pisang =)


orang kata nasi lemak boleh ngan tuk dalam kelas @ kat tempat kerja,wan rasa tak makan nasi lemak pon wan ngan tuk je.huhu. pernah dengar nasi lemak buah bidara?wan pernah dengar tapi tak tahu macam mana rupa =)



2)Roti Canai

ini lagi satu makanan penyumbang penyakit kalau ambil banyak-banyak.sebut je roti canai kat malaysia ni semua orang kenal.mana taknya,pagi sampai ke malam melantak roti canai ni.memang bahaya sikit sebab dia ada kolesterol tinggi.


Malaysia ni banyak jenis roti canai. ada roti canai kosong,roti canai telur, roti planta,roti sardin,roti bawang dan banyak jenis roti lagi la =). memang banyak variety kan.wan suka cicah dengan kuah dhal, @ kuah kari tapi kena ada sambal =).


Tapi memang cepat kenyanglah.mungkin banyak karbohidrat kot.



3) Teh tarik



ini juga minuman kesukaan wan waktu breakfast.kalau teh tarik mamak,memang ada class and superb =).


dia tarik air ni bapak tinggi gila sampai tak menahan mata wan tengoknya.memang agak manis tapi sedap.nak buat macam mana kan.memang layan je minum air ni pagi buta =)


kira teh tarik ni pelengkap la pada makanan kat atas ni sama ada nasi lemak atau roti canai. tapi kalau jenis hardcore, bedal je tiga-tiga waktu breakfast.haha.



p/s 

korang breakfast apa pagi ni?jom share ok!!

32 comments :

Azmie said...

trus rasa lapo...

qasehraihan said...

waaa...terus lapar..kena g sarapan sekarang..haha

waN Mohd Salim said...

jap kawe nk pi makan sat

nelly said...

haha

memang betul pun ~

Rahmad said...

lapar..nak makan nasi lemak kueh tiaw..

b a m b a m ' s said...

minum nescafe jek ari nie..x sempat nak beli breakfast..huhu..

nasi lemak pon sedap gak kalau dpt tuh..heheh

mia.lia said...

dua minit lepas tdi bru je hbis mkn nsi lemak.. haha

..gugu.. said...

bawu smlm mkn nsi lemak nnek msk.. heee~ mmg terangkat ler..

nk tambah lg menu tu,jemput2...

sodapppppp!

Rozuan Ismail said...

@Azmie huhu.g makan la.

Rozuan Ismail said...

@qasehraihan jom sarapan ye akak.

Rozuan Ismail said...

@waN Mohd Salim jemput make deh =)

Rozuan Ismail said...

@nelly mesti nelly suka roti canai kan =)

Rozuan Ismail said...

@Rahmad erk.nasi lemak kuey tiow?

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s wan pon baru nk breakfast.huhu

Rozuan Ismail said...

@mia.lia pergh.x cakap ye nk breakfast

Rozuan Ismail said...

@..gugu.. jemput2 pon sodap.pergh bestnya makan nasi lemak nenek

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sgt best!! memang 2 tu aje lah jd bfast maera =)

BRO_MONDAY said...

wan PCB : ai sapan nasik lemak pagi tadi!!! member ai soram lagi pekena roti canai...sume nye kami tapau di kedai!!! bawak datam opis, pastu makan sama² ramai²...('',)

Shafiq said...

Breakfast nasi goreng je.. :-)

Rozuan Ismail said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid wan pon jarang nak makan dua tu sebenarnya =)

Rozuan Ismail said...

@BRO_MONDAY memang seronok makan ramai-ramai kan =)

Rozuan Ismail said...

@Shafiq nasi goreng pon sodap =)

Novelgurl said...

uishh..sedap giler..terliur rasenya..huk2

Rozuan Ismail said...

@Novelgurl cepatlah belanja wan =)

zacky ~786~ said...

teh tarik my favorite ~ :D

cucu umie said...

ayie xbiase breakfast lah wan..haha kalo pagi kt ostel pon makan roti and air mineral terus gerk pergi kampus..huhu

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~ wan pon suka teh tarik =)

Rozuan Ismail said...

@cucu umie wan pon jrg gak breakfast kalau lewat n kelas pukul 8,memang tak sempat la kan

nazirulhazwan~ said...

derr, den tak makan sume tu, den sarapan western abes.hahaaha

Rozuan Ismail said...

@nazirulhazwan~ pergh.hebat makan makanan barat =)

Muhamad Dinie said...

mkan meggi untk srapan boley x..haha

Rozuan Ismail said...

@Muhamad Dinie boleh je.tapi kurang berkhasiat lah =)