Sunday, June 5, 2011

SELFISH | THE MOST BAD FISH




 Selamat malam semua.







pernah dengar perkataaan SELFISH.
ertinya bukan "jual ikan"
tapi,orang yang pentingkan diri sendiri.


sekadar gambar hiasan



bayangkan situasi ini.
si A merupakan lelaki yang sihat,hensem dan segak =)
waktu si A berada dalam komuter,si A dapat seat.
bila sampai satu stesen,ramai orang masuk dan seat dah full.
ada si B yang mengandung dan si C yang ada anak kecil.



si A tadi sanggup pura-pura tidur
semata-mata tak nak bagi si B & C duduk.
sedangkan si B & C lebih memerlukan =(



apa pendapat anda tentang orang macam si A?
serius orang seperti ini patut kena humban dalam telaga dalam.
sangat pentingkan diri sendiri sampai lupa akan orang lain.
apa salahnya beri seat pada orang yang lebih memerlukan
pahala pon dapat.









orang  SELFISH ni cuma mahukan mereka selesa
dan tak kisah kalau orang sekeliling mereka sengsara.
kenapa perlu bersikap begitu?
itu bukan sikap orang timur,lebih-lebih bagi kita orang Melayu
orang melayu dah sinonim dengan saling membantu =)




mungkin hari ini mereka yang susah.
kita tidak tahu lagi nasib kita macam mana nanti.
hari ini kita tolong mereka,
esok lusa siapa tahu mereka yang akan tolong kita
What you give, you get back =)




Apa cara terbaik untuk nasihat orang seperti ini?
orang macam ini tak diperlukan masyarakat.
hanya menyusahkan sahaja.
SELFISH IS THE MOST BAD FISH =(

 

22 comments :

kiwi said...

Selalu nampak situasi macam ni. tapi kadang2 nak tolong pun keadaan tak mengizinkan sebab komuter penuh sesak.

Rahmad said...

bagilah orang yg memerlukan..

tapi skrg bnyak yg lebih pentingkan diri sendiri drpd org lain..

bloglist baru..nak join x?

http://ceriterahmad.blogspot.com/2011/06/join-bloglist-bersama-rahmad.html

NURUL NADIAH MAMAT said...

si hensem keparat...xleh wat laki....hihi....

b a m b a m ' s said...

errr..asal x sound jek? pernah gak kejadian mcm nie happened masa CB naik komuter..laki jugak tuh..selamba kono ngan den..

abanggg..boleh bgn tak?akak nie pregnant..boleh bagi dia duduk???

pandang CB penuh jelik jek..hahaha..

apa2 pon..terima kasih bang ek bg akak nie duduk! :D

Rozuan Ismail said...

@kiwi ikut keadaan lah kan

Rozuan Ismail said...

@Rahmad mentaliti masyarakat kita kini lebih pentingkan diri sendiri

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT amboi,statement tu ye,x leh wat laki.hoho

Rozuan Ismail said...

@b a m b a m ' s mcm x ikhlas je dia bg seat .

NURUL NADIAH MAMAT said...

yela....selfish....entah2 t dah kawin asyik fikirkan tntg diri dia je...ngee.....

Sern said...

rozuan, sern tak tahu la nak bagi nasihat apa..sebab kalau dah sikap dia macam ni susah la nak ubah, nanti kita bagi nasihat sikit mula la nak mengata, nak tarik muka sampai tasik china selatan..tapi kan hado aku kisah? aku cakap je apa betul. ko terasa? hah, amek kaw!

KiD said...

mmg selfish punya oranga da di mana2.. huhuhu.. sabor aje laa
Menang Cabutan Bertuah JAKEL 2011.!!!

Orang Kampung said...

kita belasah dia.. haha..
pntingkan dri betoi org cmtu..

cucu umie said...

sekrng nie biaselah, kalau orng itu tidak membawa ap2 brng seperti beg melbihi 3beg besar ayie konsider orng itu memang kurng perhatian..

alongxp said...

klu dpan mate aku? aku snap je gamba mamat tu ngan org B dan C, upload kat facebook n blog, bia satu malaysia n bakal2 gf mamat tu tengok perangai sebenar mamt tu...

Rozuan Ismail said...

@NURUL NADIAH MAMAT betol jugak kan.bahaya org mcm ni

Rozuan Ismail said...

@Orang Kampung alamak,tak kan sampai belasah plak.kan cedera org tu cm ner

Rozuan Ismail said...

@cucu umie wan x fhm lor ayie

Rozuan Ismail said...

@alongxp amboi,ampai macam tu sekali ye. x ke jatuhakn aib dia pulak nanti.tapi boleh jugak digunakan.tanda peringatan.

JIJI YU said...

kekadang yang hensem bangun kalo awek lawo2 je berdiri..ehehe

Rozuan Ismail said...

@JIJI YU rasa gentleman le kot dia wat cam tuh.da..

apik pehe said...

hahaha..tu kena ader apik dalam komuter tu..baru diorang semua nk bangun..(bajet otai)hahahaha

Rozuan Ismail said...

@apik pehe hoho.otai mari =)