Saturday, June 4, 2011

TAK SEMUA ORANG SUKA KITA =(



siti juga tak dapat lari daripada cacian orang =(


Anda kenal Nabi kita yang agung,Rasulullah SAW?
Anda kenal Perdana Menteri kita sekarang ,Dato' Seri Najib?
Anda kenal penyanyi popular, Dato' Siti Nurhaliza?
mereka semua kita kenal bukan =)
tapi apakah kita rasa semua orang suka mereka?
sudah tentu, TIDAK.


sedangkan nabi kita,manusia yang paling agung pon
pernah dilontar batu sewaktu di Thaif,
inikan pula kita manusia biasa
yang penuh dosa dan kesilapan =)


jangan ingat setiap orang di sekeliling kita menyukai kita
sebaik mana perangai kita,pasti ada yang membenci
sesopan mana kita dalam bercakap,pasti ada yang mengeji
selembut mana perbuatan kita, pasti ada yang dengki.

man always do mistakes.we're not perfect =)


itulah namanya dugaan hidup.
memang susah bukan untuk senangkan hati semua pihak.
kalau dia benci kita,apa yang kita buat semua dia akan benci
walau apa yang kita lakukan itu adalah betul.




jadi,apa yang kita perlu lakukan untuk bagi semua orang suka kita?


* bersikap lemah lembut pada semua orang walaupun musuh kita


*jangan harapkan orang menyukai kita sebagaimana kita menyayangi orang lain
*sentiasa berfikir sebelum melakukan sesuatu keputusan agar semua pihak puas hati


*sentiasa berdoa pada Allah SWT agar musuh kita dapat terima kita seadanya.


*menerima keistimewaan orang dan kelemahan orang dengan seadanya.



p/s Manusia sentiasa melakukan kesilapan kerana kita bukan sempurna.




37 comments :

eyjalukman said...

btol3 ! stuju sngt ,
terima apa yg ada pd someone .
klu bole ditegur,tegurlah . haha

angahIera said...

setuju! sama2lah kita menegur antara 1 sama laen :)

blackroses said...

good..suka entri ni

Izyan Masri said...

I HAVE MY OWN HATERS TOO.BOLEH TAU.TAPI SABAR JE LAH.KANKAN XD

ajwa said...

Bila semakin berjaya semakin bergaya bertambahlah org2 yg dengki dan benci dgn kejayaan kita. Nak ajak jadi musuhlah tu. Hati mrk penuh hatred, jealousy. Sorry, bo layan depa depa ini.

ajwa said...

Visit mamawana lorrr....

http://lautkasih.blogspot.com/2011/06/nasi-goreng-aji-no-moto.html

Anak Ulu Cheka said...

melakukan kesilapan itulah manusia
memaafkan kesilapan itulah kemanusiaan..

KiD said...

blog aku pun tak semua orang suka.. hehehe
Kenduri KFC!!

Shafiq said...

Setuju2.. Kita tak sempurna. :-)

zacky786 said...

setuju sangat2.~

cucu umie said...

betol3x..xsemua orng boleh accept apa yg kita lakukan kdng2 ad shje salah yg kita lkukan dimata mereka.. sebb tu kita sling mengigati supye yg slh dpt dibtolkan..

kiwi said...

tak ada manusia yang sempurna. tapi semua manusia boleh berusaha untuk mencapainya. tak gitu?

Rozuan Ismail said...

@eyjalukman everyone has their own weakness =0

Rozuan Ismail said...

@angahIera that's right =)

Rozuan Ismail said...

@blackroses TQ blackroses

Rozuan Ismail said...

@Izyan Masri everyone has thir own haters.just like me =)

Rozuan Ismail said...

@ajwa manusia sgt benci dgn kejayaan org lain.itulah sikap manusia.

Rozuan Ismail said...

@Anak Ulu Cheka nice quote =)

Rozuan Ismail said...

@KiD samalh.kita tak boleh nak harap semua orang suka blog kita

Rozuan Ismail said...

@Shafiq that's right =)

Rozuan Ismail said...

@zacky786 TQ zacky.

Rozuan Ismail said...

@cucu umie everyone makes mistakes.including us.

Rozuan Ismail said...

@kiwi setuju. we're not perfect but we can make ourselves better

Rashid said...

assalam ..
Betul tu wan. Orang dulu kata, rambut je sama hitam adakalanya dah ada putih putih .. tapi hati tak sama. Sukar nak kita puaskan semuanya..

Rozuan Ismail said...

@Rashid setuju =)

azalia hjsalleh said...

kita hidup bukan utk puaskan hati org
mcm2 org kritik kita, buat ini salah, buat itu salah.
semua serba tak kena.

Muhamad Dinie said...

kene jdi sopan sntun la kn..

SyahmiFikri said...

biar jer.. kita yakin ngan diri sendiri dah cukup! hhee

Rozuan Ismail said...

@azalia hjsalleh puaskan hati kita sudah la kan =)

Rozuan Ismail said...

@Muhamad Dinie jgn terlampau sopan santun plak.lain jadinya.

Rozuan Ismail said...

@SyahmiFikri setuju.confident tu penting.

IMANSHAH said...

setuju dengan wan..DO I CARE? huhu

Afsar said...

aku suka part, jgn harap orang menyukai kita seperti kita menyayangi mereka...ok2, sebab aku sellau buat benda ni..hehehe

fyqa said...

betul. yg pntg jgn terlalu bngga dri :)

Rozuan Ismail said...

@IMANSHAH TQ imanShah

Rozuan Ismail said...

@Afsar kita tak boleh harapkan balasan daripada org lain atas perbuatan kita.

Rozuan Ismail said...

@fyqa setuju.sentiasa bersederhana dalam apa jua perbuatan