Friday, June 3, 2011

TIPS UNTUK JIMAT BERBELANJA



Hye. 


mesti ramai yang tengah pening kan.gaji tak naik-naik. 
tapi harga barang selalu naik.
kalau naik sikit-sikit boleh terima lagi,ini mendadak-dadak naik
sampaikan nak beli barang pon fikir dua tiga kali.



kat sini wan nak bagi beberapa tips untuk jimat berbelanja
waktu nak beli barangan dapur terutamanya
tak kiralah kat Giant ke,Jusco ke,Tesco ke..



sekadar gambar hiasan =)



1)survey harga.


 sebelum nak pergi beli barang dapur,survey dulu harga barang tuh.
tengok kat pasaraya mana paling murah.
boleh je check kat internet or kat pamplet.
kalau ada penurunan harga,pergilah kat pasaraya tuh =)



kadang-kadang,beli barang yang sama
tapi harga amat berbeza pada pasaraya yang berlainan.
jadi,kalau survey dulu,at least bajet dapat dikurangkan sedikit walau tak banyak sangat.



2)senaraikan dahulu barang yang hendak di beli


list barang..sekadar gambar hiasan =)


sebelum membeli,senaraikan dahulu barang yang hendak di beli.
susun ikut keutamaan.yang paling penting,ada kat list atas
yang kurang penting ada kat list bawah.



buat list secara kasar dahulu.
dan baru tapis mengikut bajet yang kita ada.
kadang-kadang kita banyak membazir
dengan membeli barangan yang tidak perlu walau harganya agak mahal.



3) Jangan guna kad kredit dan jangan bawa wang yang banyak


 elakkan dari menggunakan kad kredit..



apabila dalam dompet ada wang yang banyak,
kita secara tak sengaja akan membeli benda di luar bajet kita.
seelok-eloknya bawa wang yang betul-betul mencukupi untuk membeli barang
secara tak langsung kita akan cut barangan yang hendak dibeli


selain itu,elakkan guna kad kredit.
sebab kad kredit juga akan buatkan anda lagi teruja untuk beli barang
seeloknya, bawalah wang yang sekadar cukup untuk beli barangan perlu sahaja.



4) elakkan membeli bersendirian


kadang-kadang apabila kita bersendirian,kita tiada teman untuk menegur
mungkin bila berteman,kawan boleh tegur yang kita sudah beli barang
melebihi bajet dan keperluan
sekurang-kurangnya kita boleh bertanyakan pendapat teman
sama ada barang yang dibeli itu perlu atau tidak.
bila berfikir sendirian,kita lebih teruja untuk membeli barang yang tidak perlu.


setakat itu sahaja tips dari wan untuk edisi jimat berbelanja.
selamat berbelanja secara berhemah.

19 comments :

SyahmiFikri said...

warghh! bab kalu g supermarket.. mmg rembat jer.. buat list pon tak guna dah.. hehe

follow tuan tanah!

zacky ~786~ said...

waahhh ..~ suma tips wan buat eh.. bagus2..

jgn menggunakan kredit kad.. katakan tak nak

apik pehe said...

hehe..tips yang berguna tu wan

Rozuan Ismail said...

@SyahmiFikri TQ follow =)

Rozuan Ismail said...

@zacky ~786~ kad kredit ni bikin tambah hutang ada lah =)

Rozuan Ismail said...

@apik pehe AMALKAN UNTUK SEMUA ORANG

KiD said...

No 4) kalau beli bersendirian.. selagi duit tak habis.. kita boleh borong aje.. hahaha
Jom Makan Makaroni

Rozuan Ismail said...

@KiD haha,kalau nak borong pon beli brg yg tahan lama,jgn yg cepat rosak dan buruk =)

JIJI YU said...

yg membeli bersendirina tu kalo yg iman teguh ok je..ehehe

aCu said...

yg point ni 3 tu wan nak tulis 'jgn bwk wang yg banyak ' ke 'bwk wang yg banyak'? hehe. cika pun kalau shopping bwk duet banyak, hmmm. alamatnye bnyak la bende merapu yg dbeli. haha

Rozuan Ismail said...

@JIJI YU berapa ramai je iman yang teguh kan =)

Rozuan Ismail said...

@aCu tq chika for remind me =)wan nak tukar jap

cucu umie said...

kalo ayiw memang jrng list brng biase cuma pergi survey supermket yg murh shje..hehehe n then beli apa shje yg nampak..haha

Rozuan Ismail said...

@cucu umie haha.bunyi mcm membazir jugak ye.hoho

Muhamad Dinie said...

kad krdit 2 yg plig bhaye 2..

Rozuan Ismail said...

@Muhamad Dinie kad kredit ni punca hutang.

Syat0za Zai said...

wahh,, bagus! :)

Rozuan Ismail said...

@Syat0za Zai TQ.huhu

Berita Kaki said...

gua guna cash je..kahkahkah ...