Thursday, July 7, 2011

BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU MEMIKUL.



selamat malam.




alhamdulillah.baru habis dinner dekat satu restoran dekat area Setapak.boleh tahan makanan kati situ,sedap dan kenyang.tengok anak sedara makan dengan senang hati,kira sedap le tuh kan.antara menu dia ialah kailan ikan masin,telur goreng,ikan siakap 3 rasa,tomyam campur dan apa lagi ntah,sekali sekala makan sedap.apa salahnya.





tengah dok sibuk makan,datang seorang mak cik yang agak tua,jika dilihat dari wajahnya dengan membawa dua plastik besar di tangan kiri dan kanannya.yang wan perasan ialah,dalam beg plastik tersebut ada pelbagai jenis kerepek.disebabkan kami sedang makan,kami tak berminat untuk membeli kerepek yang dijual.sebenarnya,wan respect dengan mak cik tuh,rasa sedih pon ada.




sekadar gambar hiasan.macam inilah mak cik tu jual kerepek





ye lah,dengan usianya yang sepatutnya berehat di rumah pada waktu malam,tapi terpaksa ke sana ke mari menjual kerepek demi menyara hidupnya dan mungkin hidup anak-anaknya.Mak cik tu beredar pergi dan wan sambung makan. Selepas itu wan lihat mak cik tu pergi jual dari meja ke meja.betapa cekalnya hati menjaja kerepek di waktu malam.tak semua orang mampu buat seperti mak cik itu.





ye lah,pekerjaan seperti mak cik tuh perlu berhadapan risiko dihina dan dikeji serta digelakkan oleh orang lain.kalau berhadapan dengan customer yang tengah marah,mau tak kena maki.kalau silap jual dengan kaki gengster,maw tak mak cik tu kena bagi free kerepek dia.itulah pengorbanan mak cik tuh.wan nak jugak tolong mak cik tu sebenarnya,tapi wan sendiri pon tak mampu nak tanggung diri sendiri.



apa yang wan nak cakap ialah,wan respect some of peoples yang buat wan admire.sedangkan kita yang muda ni pon tak larat nak buat kerja macam tuh,mak cik yang tua pon mampu. Wan tanya satu perkara,siapa nak bawak kerepek dalam dua plastik besar sebelah kiri dan kanan tangannya dan jaja ke sana ke mari?sudah tentu tak de seorang pon nak.itulah keistimewaan mak cik tuh.dia sanggup.





benar kata orang,berat mata memandang,berat lagi bahu memikul.Kita yang tengok ni pon dah rasa kesian,ininkan pula mak cik yang tanggung benda tuh.wan ambik mak cik tuh sebagai pembakar semangat wan.InsyaAllah,bila wan dah berkerjaya nanti,wan harap wan tak lupa pada orang yang memerlukan bantuan. Semoga Allah SWT merahmati hidup mak cik itu dan semoga sentiasa dimurahkan rezeki.Amin.

22 comments :

waN Mohd Salim said...

alamak menetes air mata

Azwa Azee said...

mungkin itu cara dia mencari rezeki..semoga dilimpahkan rezeki yang x putus

..cik gugu.. said...

suke n3 ni.. sob sob sob~
mcm dlm cte kl gangster plak..

azrijohan said...

sedih tak ter komen

azwa amani said...

bila amani tengok kan, amani terfikir, mungkin anak2 dia kat rumah tengah tggu dia balik bawa makann, so amani mesti beli walau 1... sedih

m.dinie said...

speechless..T_T

J.Syazwana said...

lagi sedih tengok kalau ada makcik keje dekat mcD. rasa kesian je :(

cucu umie said...

ayie kadang2 kecian tgok makcik yg sanggup banting tulng demi keluarga wlopon usia mereka septotnye sdok dekat rumah...

aDisH.sHidA said...

WAN ADAKAH MAKCIK YANG SAMA AKAK JUMPA DI RESTORAN DE'AZMI..

AKAK PERGI RESTORAN TU DENGAN ADY BUDIKA N KAWAN2 NYA...ADA SORG MAK CIK JUAL KEREPEK KEREPOK 3PEK RM10 WLAU MASA TU JAM DAH PUKUL 12 TGH MALAM...

AKAK DLM HATI BICARA...MAK CIK DAH PUKUL 12 NIE...ORG SEUSIA MAKCIK DAH SEDAP TIDO TP MAK CIK MASIH LAGI MENCARI REZEKI...

SEDIH MELIHAT BELIAU

shahjiehan said...

wah... wajah baru nih!!

najiahtul syafiqah said...

simpati dgn makcik tu, tapi selagi dier buat kerja yg halal, moga Allah rahmati dier atas segala yg dia lakukan.. ;)

New post :Itu Awan.. Awan.. AwanBand!

b a m b a m ' s said...

dah kesian kenapa x beli wan??errrr.. leh mkn share2 ngan den sambil menderma..huhu..

baru beli kepek ubi pedas td..ehhehe

JIJI YU said...

pernah tak bace buku jutawan senyap

KiD said...

kesian tengok makcik2 tu..
Tiga Income dari Blog

Umedia Network said...

Mungkin itu semua dugaan yang diberi oleh ALLAH. :)

Orang Kampung said...

sedih bila tgok mak cik tu..
aku respect mak cik tu sebab mencari rezeki yang halal wlupun sukar nk buat reja tu.. smoga allah permudahkan urusannya..

cik tikah said...

CIK TIKAH pernah gak jmpa mak cik yg jual2 kerepek2 nie. sian jer cik tikah tgok :(

::blog anak jawer:: said...

untuk mendapatkan rezki yg halal... tu la yg buatkn mak cik tu kuat agak nye...

Aina said...

selalu gak jumpa org cam ni.sbb kesian belilah jugak kerepek mak cik tu...

kegigihan org yg rajin berusaha ni kekadang bukan setakat di kedai2 dan tepi jalan.diorang sanggup gagah panjat umah flat(tp ikut lif yer) utk jual kerepek/kuih.sbb umah akak penah diketuk oleh mak cik penjual kerepek.now dah tak de org mjual.maybe security x benarkan masuk kot.

pernah bertemu peminta sedekah muda.berbaju cantik tapi menadah tangan minta duit.rasa nak bagi penampor jer.seb baik sabar sabar..bukan sekali pulak tu:(

*sori panjang:))

Mama Kembar 3 said...

mama pun slalu trasa sedih bila tgk org org tua yg sampai lewat malam terpaksa membanting tulang cari rezeki. Kdg kdg terpikir, mana anak anak diorang? Tak tolong ker? and then terpk plak, adakah bila tua tua nnt mama pun akan senasib camtu? bekerja hingga keakhirnya? :-(

Muhammad Burn said...

sdih aku bro... nak menangis rasa... yg pntg, ble tgk mak org susah camtu, jgn lupa mak sendiri. walaupun mak kita takda la susah camtu, tapi kadang kita lupa. kita berduit. apa salah kita salurkan duit tu kpd mak. kita tak ingat ke jasa2 mak pada kita? ni tak, bila ada duit lebih, mula beli itu ini, bli gadget baru, habis duit kat kereta dan sebagainya. pape pun, entry yg baik bro...

Poe3 said...

Salam...

betool... sy yang membaca ini pun tergugah. Betapa kita yang masih muda ni seharusnya boleh bekerja lebih giat lagi...
jika makcik tsb xlena dengan umurnya.. berarti kita pun harus lebih baik.. bukankah begitu ? ^_^