Sunday, July 10, 2011

TIADA AKAUN FESBUK | BUKAN ORANG KUNO




Facebook. atau nama comel,fesbuk. bila tanya semua orang,hampir semua ada akaun fesbuk.tak kiralah mak cik ke,pak cik ke,abang,kakak,adik yang 3 tahun pon ada fesbuk.kira pakej lah.dari muda sampai ke tua semua ade akaun fesbuk.sukalah mark zuckerberg tuh(betol ke ejaan aku ni?) orang minat aplikasi yang dia cipta.bila tanya diorang,for what korang ade akaun fesbuk?jawapan dia ade kat bawah ni =)








adik umur 3 tahun cakap, "adik shuke peshbuk, sebab banyak game..ade pamville,ade mafia wor..shonok sangat.."




kalau yang abang-abang pulak "best dowh ada fesbuk,dapat usha awek cantik dedah sana sini.besar wo!! bikin sedap!! pergh.lurah dia buat stim je"




kalau yang akak-akak pulak " i suka fesbuk,kalau ada profil pic jantan hensem,boleh add.seronok lah,kot-kot dapat chance tan sri.kalau tak dapat tan sri,datuk pon boleh.hik hik"




kalau yang mak cik pulak " seronok fesbuk ni.boleh ngumpat dia tuh.alah,semalam aku dengar gaduh laki bini tu ha.boleh sebar citer ni laju skit guna fesbuk"




ayat kat atas tuh hanyalah rekaan semata-mata.tapi itulah penangan fesbuk.sesiapa je ada fesbuk.kadang-kadang wan dekat UKM ni lebih senang contact pensyarah by Facebook.sebab diorang pon ada account.kalau bab buat keje atau group work,memang senang by fesbuk.




orang kata sape yang tak de fesbuk ni dianggap kuno,outdated.tapi bagi aku tak pon.itu hak individu lah kan nak ada akaun fesbuk ke x? for me,it's optional.kalau in reality,you need it to communicate,you should have it.but,if you think that you have other ways to communicate atau you bukan jenis yang suka bersosial, fesbuk is just an option.setuju kan?



my dad n mom x de pon fesbuk tapi still can connect with me through calls.tadi she asked me adakah wan join bersih or not? absolutely No.haha.lawak pulak bila she asked me that question.maybe sebab dia lihat ada beberapa pelajar IPT kena tahan.huh.look,with no fesbuk account,my mom still can contact me.orang zaman dulu tak de fesbuk,boleh je hidup.huhu =)




so,let's we have our own decision.some people say yes to fesbuk,but some people say no.Fesbuk ni ada pros and cons kan.just like other things. Bagi wan,tek de istilah kuno bagi someone yang tak de akaun fesbuk




 I am twitter lover =)




p/s I love twitter more than fesbuk.But,I need fesbuk to ping my entries at blog =)

15 comments :

shandye. said...

its really creepy bila your parents pn ada facebook. truly.

your profile picture bergambar depan kolam air depan skolah tempat kau buat pre-practicum akan diandainya diambil di genting. just because gambar itu nampak sedikit berkabus (it was taken via instagram, wadehel?) dituduhnya anaknya yang inesen lagi kuat study ini berfoya-foya di kota keriangan tersebut.

tak cukup dengan itu, khabar dongeng itu dipanjatkan pula kepada ayahanda yg juga punya facebook.

waa... perang2 tulis serbu tak pakai helmet berlaku di wall.

kesemua 680 kawan boleh melihat dan membacanya.

malu?

oh tidak.

devastated mungkin.

bila diterangkan, parents anda enggan percaya.

semuanya salah facebook.

sekarang, mereka telahpun disekat rapi. haram tidak boleh tengok profile secara total.

senyap. konfrontasi sifar.

agaknya mereka mula percaya bahawa anak mereka benar-benar kuat study dan inesen sebenarnya...

^^,

apik pehe said...

hahha...betol la wan..apik wat fesbuk untuk blog jer..hehehe

::blog anak jawer:: said...

skrg ni..1 per 1 keburukan fb dh nampak.. Jd nye.. Lg baik xd fb..org stil boleh hidup kn... Jd nye.. Lg baik xd fb..org stil boleh hidup kn..

cucu umie said...

ayie on facebook pon sekrng nie sebb group coursemate math dekat U jer..kalo x, mcm malas gak.. but the reality, nowadays memang ramai pon yg dh ad facebook nie..

..cik gugu.. said...

betol.. gugu wt fb pon nk sbb nk ping n3..

azwa amani said...

amani tak minat fesbuk....

Queen F said...

ade akaun fb sebab skarang ape2 je update pasal kelas ke assignment ke info ke sume nak post kat fb, jimat kredit laa katekan.. :| dulu tak ade fb, penah sekali dtg kelas sorg2 sbb tataw kelas cancel tade org bgtaw.. :| bila tanya, kwn cakap "eh kan dah post kat fb semalam?" sigh -.-' nak tak nak buat jugak 1.. >.< alaa tade fb tak kuno pon, style ape tade fb, suciii gituu :D ohh i'm tumblr lover :P x pandai guna twitter :|

JIJI YU said...

normal je weyh takde Fb.macho pe

Marya Hana said...

haha aku pulak xde twitter, banyak2 acc buat aku pening kepala ah... :D

azalia hjsalleh said...

fb dh makin boring
twitter plak x reti na guna

Nour Akmal said...

adik KIC drjh 5 sibuk dgn berfesbuk skrg ni..
issshhhhh...

[sutera kasih] said...

facebook hanya tempat sy ping entri2 blog huahuahua :P

Amirul Amin said...

ada baik dan buruk kan..

Nur Hazlin said...

aku baru je delete facebook buat kali kedua. kahkah. sbb aku tgok facebook sekarang dah ada trend "status/gambar sape yg ade like paling banyak dia hot". lol

ROJAK said...

Rojak pun takde fb tapi masih tak ketinggalan info2 terkini..

twitter pun Rojak takde hehe