Wednesday, August 3, 2011

KENANGAN PUASA ZAMAN KECIL





Salam Ramadhan.




Alhamdulillah.Kita diberi sekali lagi peluang oleh Allah SWT untuk merasai nikmat Ramadhan pada tahun ini.Jadi, sama-sama kita mengucap syukur kepada-Nya atas nikmat yang dikurniakan.









Hari ni dah masuk hari ke -3 puasa kan? jadi,macam mana?mesti yang dah biasa puasa tu tak rasa sangat penatnya.Wan pernah jugak nak try puasa sunat isnin dan Khamis sebagai persediaan untuk puasa bulan Ramadhan tapi sentiasa lupa =)




bila datang bulan puasa,teringat kenangan zaman kanak-kanak dulu.wan mula berpuasa penuh agak lewat. nak masuk darjah 4 baru puasa penuh.kira sebelum tuh,puasa separuh hari saje. Masa awal-awal puasa memang Tuhan je yang tahu peritnya,setiap jam pergi dapur tanya mak,lambat lagi ke nak bukak puasa.mak senyum je tengok wan sentiasa tanya pukul berapa nak buka. itulah antara kenangan bila berpuasa.




time bukak puasa memang sangat seronok.masa kecik-kecik dulu,mak wan jadi tukang masak untuk orang bukak puasa dekat masjid.kira,makanan orang bukak puasa kat masjid,makanan tu jugaklah wan makan dekat umah ngan family.memang lauk dia macam-macam dan sangat sedap. memang asyik tambah je nasi,tak padan dengan saiz kecik.huhu.








bila bab ponteng puasa,wan pernah je ponteng masa kecik dulu.dah tak tahan sangat kan.wan bukaklah peti ais dan minum air.dahga sangat.sekali dapat minum air sejuk,memang hilang dahaga tuh,tapi kejap je la kan,dahaga tu pon datang balik.huhu.pernah jugak bila lapar sangat,tengok line clear,selongkar tudung saji kat dapur dan nampak makanan terus terjah.tapi ini masa kecik dulu la kan.dah besar ni kena ingat dosa pahala =)




korang apa citer?mesti ada kenangan puasa zaman kecik-kecik kan.seronok =)

13 comments :

cucu umie said...

mase kecik2 memang indah..ayie strt full pose mase drjah 1..mase sekolh tadika puasa pon ad full and tidak.heheh

JIJI YU said...

mase kecik le heaven gaban

Tasha said...

mcm same je,dlm drjh 4 kot baru dpt penuh...hehe

KiD said...

dulu makan keropok sambil nak mandi.. hehhehe

Suhaili Sarif said...

kelakarla wan...org len curik2 buka puasa
wan slumber je bukak peti ais, minum air.hahaha..serius klaka
adik akk dulu mnum air paip dlm toilet.haha..cian diaa

diana said...

best betul buka puasa masa kecik2..
boleh tambah2 nasik..
dah besar ni mkan tak boleh tambah2 nasik..
takut gemuk..:(

fa-in said...

erk, pernah jugak curik minum time puasa. buka peti ais ada air sirap bandung terus teguk.
masih terngiang2 lg benda tu, waa..

Sunah Sakura said...

eeee..tak maluuuuu puasa yang yok pagi2 bukak periokk... hahaha~

Rozuan Ismail said...

@cucu umie Awalnya ayie start puasa penuh =)

Rozuan Ismail said...

@KiD makan keropok sambil nak mandi?pelik sunggoh =)

Rozuan Ismail said...

@Suhaili Sarif dahaga sangat akak waktu kecik,minum je lah

Rozuan Ismail said...

@fa-in wahmsiap air sirap bandung,memang sedap.

Rozuan Ismail said...

@Sunah Sakura itu zaman kecik la kak sunah