Saturday, September 10, 2011

6% CUKAI PERKHIDMATAN UNTUK TOP UP DAN PEK PERMULAAN




perlu ke syarikat telekomunikasi kenakan 6% cukai perkhidmatan ke atas top up dan pek permulaan mulai 15 september 2011? rasanya tak perlu dan sangat tak relevan. 



Terima kasih buat Datuk Seri Najib kerana mengambil tindakan pantas supaya TELCO tidak kenakan 6% cukai perkhidmatan ke atas setiap pembelian reload dan pek permulaan.




harga terkini selepas cukai





Wan rasa banyak sebab kenapa TELCO tidak perlu kenakan caj 6% perkhidmatan.


1) syarikat telekomunikasi sudah well established kat Malaysia.pengguna pula berjuta-juta dan meningkat setiap hari.sudah tentu keuntungan sebulan berjuta-juta dan keuntungan setahun hampir berbillion-billion.




2)Harga minyak dan barang sudah naik.janganlah bebankan rakyat dengan harga topup yang semakin naik.mungkin 6% itu kelihatan sedikit tapi banyak impak negatif kepada rakyat terutama yang berpendapatan sederhana dan rendah.



3)harga kad tambah nilai sebenarnya tidak boleh disamakan dengan nilai ringgit.adakah kita pasti 10 sen untuk 1 mesej? ada saja syarikat telekomunikasi yang memberi kadar lebih rendah dengan 5 sen 1 mesej. Sebenarnya mereka sudah untung besar.tak perlulah terlampau tamak untuk peroleh keuntungan.Orang tamak selalu rugi. Lebih baik pentingkan pengguna.




semoga pihak yang terbabit memandang serius isu ini kerana hal ini melibatkan rakyat terima kasih.

7 comments :

hamzah ian said...

perghh. byk gila tax

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Setuju dgn Wan! :D

AesyaZealous said...

tau xpe..

anamizu said...

tu lah..
betol sgt tu wan..
smue nak untung besar..
dah kaya lg mau kaya..
mcm syial je~

eddy syrol said...

konon utk naik taraf perkhidmatan..so kite tgk je lah after diz camne perkhidmatan dia...

jom singgah
daniel adie nak buka butik u'ols

JIJI YU said...

hurm..naek jgk last2

KiD said...

bestnyaaaa!!! bagus diorang nih.. huh!