Sunday, September 11, 2011

KEDING TAK SEMESTINYA SIHAT



Assalamualaikum dan salam ahad.




amboi,bukan main sakan lagi korang pergi open house ye.sampai tak ingat cucuk sate ke berapa dah korang makan.meletop!sampai kiri kanan orang lalu pon dan tak perasan.Mewah sungguh Malaysia ni dengan makanan.jauh berbeza ngan orang Somalia.



pernah tak time kecik-kecik dulu ataupon sampai sekaranglah,korang letak dalam otak korang tuh,katakan orang gemuk ni berpenyakit dan yang keding ni sihat.Owh,let's change!! perception tu salah ok =)





 comel apa anak gemuk =)




bila tengok orang gemuk je,mulalah nak mengumpat .kata orang makan banyak lah,tak exercise lah. amboi,tahulah badan dia slim macam tiang lampu tapi sure ke yang ko tu sihat!! ukuran saiz badan sebenarnya bukan penentu kesihatan kita.




Yang Keding tak semestinya sihat, yang Gemuk tak semestinya berpenyakit.




mungkin dia gemuk sebab faktor genetik.dah mak ayah dia besar,confirm lah dia pon besar,exerciselah 24 jam tanpa henti ke, makan diet ke,kalau dah genetik memang sukar diubah.cuma yang perlu diubah ialah yang lahir kecik,bila dah besar ni makin gemuk.mana taknya,bila datang je musim raya,habis ketupat lemang dia sapu.




 nak ke kurus macam ni.geli ketiak pulak aku tengok




yang keding pulak janganlah perasan yang korang tu cantik sangat dan ada shape.aku tengok yang jenis anorexia tuh,naek geli plak dibuatnya.cantik ke nampak tulang kemut tuh!! aik,ada ke tulang kemut??



so,overall,sayangi badan anda dengan jaga kesihatan.makan makanan berkhasiat,selalu exercise dan amalkan gaya hidup sihat!!




15 comments :

- abdul hadi abdul muti - said...

kurus pun cuak jugak sebab selalu je makan banyaktapi badan tak naik2. takut kolesterol tinggike, ape ke, yedak? huhu

JIJI YU said...

mmber aku kena jantung memuda lagi..keding je tuannya

kembatolo™ said...

yang penting kalu gemuk selera makan dia hebat.

Az-Zahra Fauzee said...

huhu~ yg kecik juge x semestinye x sihat & x makan banyak...
genetik punye pasal..

ekabukanmakcikkau. said...

aku keding macam victoria beckham amecam ? hahaha .

KiD said...

raya ni,,, kita makan aje!! hehhee

Shafiq said...

Gemuk atau kurus, pemakanan haruslah dikawal. :-)

anamizu said...

keding ke gemok ke,kesihatan kena jaga kan PCB :)

iPai said...

halamak .. lama tak singgah sini .. segan plak nak dtang .. heee

yg penting sehat dr segi jantung laa .. bila jantung sehat, yg lain follow sekali ..

apik pehe said...

errr..yang penting..kena sentiasa minum susu..eehhee

azalia hjsalleh said...

teringin nak kurus. tp x de la sampai mcm tuh

lagenda said...

keding or berisi, yg penting jaga kesihatan dan pemakanan..

アヌム ちゃん said...

speechless kalau bab2 kurus gemok ni..adesss

L said...

takoot eeeh L tgk.. huhu

kamu berakhlak ker?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

Tasha said...

keding jugak...

hehe,kolestrol kena jage,dia diam2 hinggap kat dinding arteri