Friday, September 9, 2011

SEKALI DIAJAR | KENA MASUK KEPALA OTAK




Korang pernah tak dipaksa lakukan something yang korang agak kurang suka. Pernah tak korang learnt something, dan orang yang ajar korang tuh nak korang terus ingat apa yang dia ajar. pergh,memang sakit ati,rasa macam nak menyumpah seranah je,tapi ingatkan ilmu yang dia bagi,tahan je la kan.




contoh senang la kan,seorang cikgu ajar satu kelas first.for sure la majoriti budak kelas tuh akan mudah faham bila sekali cikgu ajar diorang. tapi jangan lah wat mende yang sama dekat kelas last.faham-fam sendiri la kan.diorang mestilah lambat pick up kan.kene la ajar banyak kali.kalau paksa diorang ingat bila sekali ajar,memang jawapan dia sia-sia la.





 bab hafal fromula matematik pon adalah problem.pening kot nak hafal dalam masa singkat.



wan kalau bab belajar ni paling lambat pick up bila belajar subjek sains.tak tahulah kenapa ye. Orang lain bila cikgu ajar mereka dah dapat bayangkan benda tuh tapi bila cikgu ajar wan, memang jangan haraplah sekali ajar sudah faham.berkali-kali ajar baru faham. tapi kalau bab subjek bahasa melayu memang senang diajar.korang plak macam mana?lagi satu problem wan,jangan la ajar wan bab bertukang ni.memang tanan bengkok.potong kayu ambik masa,kira tak de senilah tangan wan ni bila bab bertukang. haha.




setiap orang ada kelebihan berbeza kan.mungkin dia kurang akademik tapi dia pandai bersukan.mungkin dia pandai akademik,dia kurang kemahiran.biaselah kan.nobody is perfect. jadi, serius memang tension bila berhadapan dengan situasi orang paksa kita supa belajar something dengan cepat. Give us time to learn slowly kan. ni tidak,lambat sikit faham,mulalah keluar perkataan tak elok dari mulut si tukang ajar.apa dah.biaselah dalam proses mengajar.




mesti korang pon ada pengalaman macam ni kan waktu korang tengah bekerja sekarang ni atau zaman korang sekolah dulu-dulu kan.apa boleh buat,kita sebagai yang diajar ni redha je lakan.apa pon kalau korang bijak,korang fight for your right. tak semua orang bijak dalam sesuatu bidang.

6 comments :

JIJI YU said...

aku sohoert term memory

Sufisky Lass said...

Ya Allah , aje bebeno yobb ! bab kire kire ni mmg tak boleh bawak , huhu , sobs , sedih bile tgok kawan yg lain kemain cepat pick up , kite ni ha yg tekial kial hehh T_T, yeah nobady perfect ! byw saya lebih cenderung kepada otak belah kanan :) teheeeee !

azrijohan said...

uishh,selalu lagi perit kalau study last minit...haiyaaa

memang susah ah,walaupun masa belajar tu memang dah paham gila

maybe wan bole jadi sasterawan negara satu hari nanti

Shafiq said...

setuju.. memang ada je bidang yang kita kurang pandai.. saya lemah matematik.. hehehe

anamizu said...

cik ana paling benci subjek MATH :(

..cik gugu.. said...

gugu paling slow subjek bengkel.. ssh benor nk ingat ;)