Thursday, October 13, 2011

JANGAN TERKEJUT | KITA PESAKIT MASALAH MENTAL



nampak orangnya macam sihat.tak de sakit kencing manis,darah tinggi,lemah jantung. tapi kemungkinan ada sakit mental. sakit mental ni tak semestinya yang jadi penghuni Hospital Sakit Jiwa je.kadang-kadang kita yang kat luar ni pon ramai je yang sakit mental.








aku rasa kan, kalau student UKM ni semua buat test sakit mental,majoriti akan tau yang mereka positif sakit mental. Dengan bebanan belajar,ditambah assignment bertimbun + masalah awek pakwe lah, memang ramai yang tak dapat handle jiwa mereka. kira jiwa sakit le ni. Jadi,janganlah rasa kita yang sihat ni tak de masalah mental.








kalau benar semua rakyat Malaysia bebas dari masalah mental,tak kan ada masalah sosial yang berluasa. Bapak rogol anak baru lahir sebab gersang, terjun dari tingkat 15 sebab kena tinggal ngan awek. Bunuh diri sebab boyfriend meninggal dan banyak lagi kes. Nampak sangat masyarakat kita tak dapat handle jiwa dan mental diorang bila tertekan.




Ditambah pulak dengan yang duduk kat bandar, traffic jam hari-hari,bunyi bising sana sini, ditambah dengan bau sampah sarap yang menusuk kalbu. memang tertekan jiwa raga. Dengan hutang keliling pinggang,maslaah lama tak settle,datang masalah baru. memang hidup sentiasa tertekan dan tertekan.








Jadi,aku rasa memang patut dekat sekolah kena ajar dari kecik pendidikan stress. cara nak kawal tekanan sebab aku rasa memang sangat sesuai dengan keadaan zaman sekarang.dari yang kecik sampai ke yang tua,semua tertekan dan ada maslaah mental



p/s sangat stres dengan kerja yang bertimbun.hanya blog tempat luah masalah. 



11 comments :

azrijohan said...

sabar ye wan

JIJI YU said...

ko jangan wat gila wan

eyjalukman said...

hmm ,mmg cpt rasa stress T__T

zaty said...

let out your stress AWAY! have a break jgn asyik fikir kerja je.byk2kn sabar eh. . :)

Bilal binti Robah said...

setuju.
aku mengaku aku ada sakit mental.
sukar utk aku kawal emosi
mujur ada rakan2 dan fmily yg memahami
kurg la sikit beban dlm dada
huhuk

anamizu said...

wan,sabar byk2 tau..
kalo byk fikir sgt
pun mmg boleh jd mental.




luv,
cik ana

ArELeEz said...

sama la kita.. stress jugak dgn keje2 kat opis tuh. rase macam nak amik coti lapanploh tahun jer.. hu3..

azalia hjsalleh said...

cuba buat deep breathing.
& i guess semua org tahu penenang stress yg plg mujarab ialah solat & bce al-quran

sha my heart said...

Tekanan ada di mana2 sahaja. Kita kena pandai deal it =)

miss fatihah said...

istigfar byk2 :)

puteraduyong said...

wan....senang je ilangkan stress tu... jom jogging kat trek ukm ptg ni... ;)