Monday, November 21, 2011

ADAKAH KITA BENAR-BENAR SIHAT?




selamat petang untuk kawan-kawan yang awesome.




oh ye.hari ni dapat cuti MC sehari.so.boleh skip kelas dan rest sepuasnya agar esok lebih bertambah baik.baru balik dari klinik UKM dan sudah dapat rawatan. demam biasa.pakej demam + selsema + sakit tekak + batuk.




tadi,masa dekat klinik.banyak maklumat wan dapat.sebab orang pergi sana sakit macam-macam.bukan demam je kan. macam tadi,wan dapat info dari seorang petugas klinik tuh.ini untuk perempuan.pasal kanser serviks.










sejak dua menjak ni kanser serviks menarik perhatian ramai orang.sebab tu kerajaan bagi pelalian percuma untuk semua student umur 13 tahun.boleh tengok entri dekat sini.  aku ingatkan kanser serviks ni berpunca dari seks ke apa.rupanya kanser serviks ni punca dari pemakanan kita.biasanya bila kita makan dekat luar,samada restoran @ warung.






jadi.pada girl yang kerap makan luar,better korang dapatkan pelalian dari terus merebak.sebab kanser tu akan datang secara tiba-tiba.itu baru pasal kanser serviks,belom sakit lain.kadang-kadang kita rasa sihat dan malas nak buat medical check up. tapi.sakit dalam badan kita tak tahu.mungkin ada penyakit yang berselindung di sebalik kita sihat.




apa yang wan pelajari hari ini,sentiasa pergi buat medical check up.sama ada test air kencing, test darah, test badan kita dan banyak lagi. Sama-sama kita ikhtiar dan minta dari Allah SWT dijauhkan dari penyakit berbahaya




p/s kelihatan sihat tak semestinya tak berpenyakit



2 comments :

アヌムちゃん said...

mmg risau bab2 sakit tapi x kelihatan ni.isk2

Aman Ibrahim said...

pin pon~
cepat sembuh encik biola~
Aman singgah blog.. lama x jalan2 cini~