Saturday, November 12, 2011

SMART PEOPLE NEVER LOOK DOWN ON OTHERS



selamat petang kawan-kawan yang awesome. =)




how's your weekend? amboi,siap ada yang shopping sakan tak cukup tangan,tak lupa juga siap mata lebam macam panda dek study hard tengah malam buta becoz next week ada exam. by the way,no matter what you do.just enjoy your life =).




Do you really know what is difference between smart people and bad people? major difference is their attitudes. and on of the attitudes of smart people is they never look down other peoples. It is really different compared to bad people that always love to criticize others all the time.




Orang bijak tak kan pernah menghina orang lain. Sebab dia sendiri tahu, apa yang membuatkan dia bijak, semua itu adalah hadiah daripada tuhan untuknya.dan bijaknya itu bukan untuk dia menghina orang lain tetapi untuk dia berkongsi bijaknya dengan orang lain. Orang bijak tahu, tuhan boleh tarik bila-bila masa je kebijakan dia.








Kadang-kadang ini realiti dalam kehidupan. aku sering jugak berjumpa dengan someone yang  berkot dan bertali leher,pakaian segak, yang perempuan pulak pakaian cantik dan tampak mahal, tapi once mereka looks very arrogant dan macam tak standard cakap dengan common people, aku mula hilang respect terhadap mereka.tak kiralah mereka ada pangkat dato' or what.ada ilmu sampai tahap PhD, tapi once mereka hina someone, semua ilmu n pangkat diorang tu dah tak de guna. 




sepatutnya mereka rasa bertuah sebab diberi peluang oleh tuhan untuk jadi bijak dan kaya.patutnya share kejayaan tu dengan other peoples.bukannya nak bermegah n sombong dengan kejayaan itu. Ingatlah, Tuhan itu Maha Berkuasa.setakat ilmu dan pangkat yang kita ada,Dia boleh tarik bila-bila masa.For m,org jenis macam ini,walau ada pangkat dan ilmu yang tinggi, they are not smart people.




Orang yang smart akan sentiasa menghargai dan menghormati orang lain disekeliling mereka biarpun mereka hanyalah tukang kutip sampah,mak cik cleaner or someone else. Do not underestimate people.jangan berlagak sombong kerana satu hari nanti,anda pasti perlukan bantuan mereka dan mereka mampu membantu anda.




p/s hidup ini ibarat roda,mugkin hari ini kita berjaya.esok lusa belum tentu

15 comments :

Azza Firza said...

setujuuuu , allah yang tentukan kebijaksanaan seseorang dan hanya Allah yang menjadikan ia bijak .

Iffah Afeefah said...

ade rupe org bijak tak

Ros Anisza said...

betul tu....kebijaksanaan tu merupakan pinjaman dari tuhan...bila-bila masa je Dia boleh tarik nikmat tu...Jadi tak de gunanya kita nak riak dengan barang pinjaman tu...

sri said...

Setuju. Kadang-kadang orang tu xde bende pun yg nak disombongkan tp belagak.

Down to earth, org pun sayang. Kan? :)

.: Si BungaKopi : . said...

betoi kata ang adinda..
pandangan kita serupa.

Ezad Skytech said...

walaupun ada pangkat...pelajaran tinggi..tapi takde rasa hormat kat orang lain..tak guna jugak...

Shafiq said...

setuju..:-)

udin said...

yup! betul tu.. tak payah la nak hina org sgt.. hidup kat dunia ni hanya persingahan aja.. esok kat alam sana amalan seseorang aja yg diambil kira.. bknnya pangkat, harta dan paras rupa.. hehe.. ;)

qasehraihan said...

sangat setuju dengan entry wan ni..
perlu dibaca oleh semua..
ilmu itu pinjaman..
Allah boleh tarik bila2 masa..huhu

azalia hjsalleh said...

sukaaaaaaaaaaaaa !

hafrawiey ozakawa said...

betol sgt2...patut org mcm nh.d ajar jerk..biar die taw mcm mne perasan org laen.hehheheh


p/s:done follow here.follow back:)

アヌムちゃん said...

agree!

missSenget said...

something bad happened?

sabar2..

org ada macam2

kalo semua org baik, tak meriah dunia..

KiD said...

sama-sama kita jadi orang yang smart.. :)

Cik Bambam said...

x baik kedekut ilmu kan! :)