Thursday, December 15, 2011

5 RAHSIA WANITA JEPUN LANGSING & SIHAT SEMULAJADI.



Selamat petang.





Wanita dengan kecantikan menag sesuatu yang tak boleh dipisahkan. Memang naluri wanita gemar sesuatu yang cantik. Wanita Melayu mempunyai petua sendiri dalam menjaga tubuh badan termasuk dari aspek pemakanan. Hal ini sama dengan wanita Jepun yang mementingkan aspek pemakanan dalam menjaga tubuh badan.




Aku baru terbaca majalah In Trend dan ingin berkongsi 5 rahsia wanita Jepun kelihata langsing dan sihat secara semulajadi.




1)Ikan



  • Wanita Jepun makan ikan hampir 69kg setiap tahun
  • Wanita Jepun menggantikan makanan daging hidupan daratan dengan ikan
  • Wanita Jepun menggemari ikan salmon kerana ia dapat membantu mengurangkan kedutan pada kulit.
  • Ikan salmon dikatakak kaya dengan coenzyme Q-10 iaitu bahan antioksida dan kaya dengan dimethylaminoethanol (DMAE) yang dapat kurangkan risiko sakit jantung.

2) Kicap
  • Wanita Jepun gemar menggunakan kicap dalam masakan mereka kerana kicap Jepun mempunyai kurang lemak dan kandungan protein yang tinggi.

3) Sayuran segar
  • Sayuran merupakan menu wajib bagi wanita Jepun untuk sarapan pagi.
  • Sayuran segar merupakan makanan yang boleh mengenyangkan dalam bentuk yang paling sihat.

4) Buah-buahan
  • Wanita Jepun kurang gemar makan buah-buahan
  • Namun begitu, buah-buahan yang dimakan adalah dalam bentuk segar dan bukannya dikisar sebagai jus atau lain-lain

5)Kedelai
  • Kedelai merupakan sejenis kacang yang khusus untuk melangsingkan badan.
  • Ia adalah menu wajib bagi wanita Jepun


selamat mencuba!!


notakakipakcekbiola: tetiber mengidam sushi bila tengok ikan salmon tuh.


13 comments :

A-nonymous said...

aku terbaca post number 5 tu "KELDAI". WTF org jepun makan keldai ? haha

~..- aya89dier-..~ said...

aya terbce keladi=))

~..- aya89dier-..~ said...

waaaaaaaaaaaaa=))

whitecappuccino said...

patutla slim dan langsing..makanan begini memang baik utk jaga badan..masalahnya kita ni tak tahan nafsu..semua nak makan!

hazanis said...

kedelai???

JIJI YU said...

aku tau apa tu kedelai..ahaha

KuNanGKuNanG said...

salam kenal dan follow blobg ni..

mane nak cari kedelai tu ye..huhu

Rtp Farra Arisha said...

fine, 4 things above are always be taken by me, but then, what's actually kedelai? will googling this right now..

Amar Za'im said...

ingatkan makan keldai tadi. hekhekhek

azalia hjsalleh said...

mne la nak cari Kedelai

Shafiq said...

pernah sekali makan sushi salmon.. sedap jugakla..:-)

Queen Quela said...

kedelai ? keldai ? kedai ? keladi ? hiks hiks :P

Puteri Iqa Izyan said...

kedelai tu apakah? :O

tak suka lah makan sayur. tak best langsung. hahaha