Saturday, December 3, 2011

NATURAL BEAUTY | KECANTIKAN SEMULAJADI



Salam sabtu dan salam satu Malaysia buat semua kawan yang super duper awesome =D




sekarang ini ombak rindu dah jadi macam satu fenomena.dengan kejayaan mendapat RM750,000 untuk hari pertama yang dikatakan mengalahkan Filem twilight, ditambah pula dengan Ombak rindu menjadi trend words di Twitter dan banyak lagi. Ini menunjukkan ada perkembangan positif bagi filem tempatan untuk hasilkan karya yang lebih bagus.




seperti biasa,perenggan pertama kita melalut dulu.no,we back to topic. natural beauty? apa itu sebenarnya? dalam bahasa melayu kita panggil kecantikan semulajadi. Pernah dengar tak orang tua cakap,




"nak tengok wajah sebenar kita, lihat cermin lepas bangun tidur "


jadi pada sesiapa sahaja terutama kaum hawa,nak tengok wajah sebenar korang,silalah berbuat sedemikian ye. ye lah.masa tu memang no make up kan nampaklah parut jerawat sana sini. jeragat atas hidung, jerawat batu atas dahi.hik hik.


sekadar gambar hiasan


Kalau korang rujuk pada lelaki, mereka sebenarnya lebih gemar perempuan yang keluar bersama tanpa mekap.kalau pun ada jerawat seketul,just biarkan.tapi kalau agak malu ,pakailah foundation ke apa ke kasi cover sikit jerawat tuh.mekap boleh,tapi gunalah mekap yang natural dan tak terlampau over.


serius personal view,aku sangat tak gemar perempuan make up terlampau over,bukan makin cantik,makin menyampah aku tengok.lipstik nak pakai yang paling merah menyala. blusher nak pakai yang paling menyerlahowh,itu semua tak perlu,just light2 colour itu sudah mencukupi ye.makin kau tambah make up tuh makin tak cantik.


nak cantik tak perlu cucuk bagai ye kengkawan.mahal kot


natural beauty bukan sahaja relate pada mekap semata-mata. trend sekarang ini kan orang suka cucuk sana cucuk sini.kalau dalam tv tuh,ada artis siap mengaku cucuk botox la,vitamin c la,collagen la.nak bagi hidung naik,pipi gebu,muka lagi muda la.ape la. mungkin bagi  mereka nampak cantik,bagi aku euwwww!! serius x cantik langsung,makin buruk ada.aku tak nak cakap soal agama, tapi soal kesihatan. beda itu sebenarnya akan ada side effect je.tipu kalau tak de.sakit kot.


natural beauty juga relate kepada inner beauty.bukan sekadar external beauty (ops betol ke term aku ni). muka dah cantik tapi korek hidung depan public, ops! sangat keji dan buruk ye perangai itu. muka dah lawa tapi duduk terkangkang,opss! sangat tak sopan ye. jadi biarlah kecantikan dalaman sama padan dengan kecantikan luaran.


so,kesimpulannya

1) natural beauty lagi cantik compared to artificial beauty
2)kalau nak make up,use natural color,bukan warna terlampau
3)tak payah lah nak cucuk bagai kalau nak cantik
4)natural beauty = inner beauty + outer beauty


notakakipakcekbiola : malaslah nak tengok cermin lepas bangun tidor takut terkejut.hik hik


11 comments :

qasehraihan said...

saya cantek lps bgn tidur..hahaha

myezatul aQma said...

bagi akma, serabut ja tgOk orang mekap tebal2.
bila mekap diorang cair lagi la serabot..heee

Nalisa Syahira said...

sbb tu ler sy suka tidur , tah pape , haha .

fadhdeela said...

setuju!!! xyah nak make up tebal2 laaa..cian muka tu xbernafas..sy xcantek tp sy comey hihihi :P

Meh melawat sini: Safee Sali jadi Pak Lawak di Indonesia!

sini pun ada: Video: Ong Kim Swee tibai wartawan..

CikSyazwaniAziz said...

betul3.... nk mekap, biar natural2 je,. wani pun segan nk mekap tebal2.. cuma hr tu tym brtunang je xdpt nk elkkan sbb org tlg mekap. dah gtau nk natural tp mak andam tu mekap agak tebal jugak wani rasa. nasib baik kena marah sikit je dgn incek tunang. sob3..

CikSyazwaniAziz said...

betul3.... nk mekap, biar natural2 je,. wani pun segan nk mekap tebal2.. cuma hr tu tym brtunang je xdpt nk elkkan sbb org tlg mekap. dah gtau nk natural tp mak andam tu mekap agak tebal jugak wani rasa. nasib baik kena marah sikit je dgn incek tunang. sob3..

azalia hjsalleh said...

kita x chantik.. sbb tu make up..
tp make up pun x reti.. makanya ttp buruk.. ;((

whitecappuccino said...

make up ala kadar jer..

L said...

nasib aku xtengok?? kalu xbertambah kutipan... ahaks..hehehehhee

jom baca kejap=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

ahsfantasy24 said...

Boleh je kalau nak make up,
tapi jangan sampai jadi ikan
celup tepung lak, huhu..

1. Nak Salahkan Siapa Kalau Kau Sakit?
2. Jom Sertai Bloglist ahsfantasy24.com 2012 !

sekamar rindu said...

salam...

lepas bangun tidur semuanya comel2 belaka..:)))